egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A csípőízület szervezetünk egyik legnagyobb ízülete, melynek két fő része a medencecsont kimélyülése, a vápa és a vápába illeszkedő combcsontfej. Az így felépülő gömbízületben a mozgás minden irányban lehetséges.

 

A gömbcsuklós csípőízület – mint minden ízület – ki van téve különböző sérüléseknek, kopásoknak. A csípőízület tokja, porcos elemének károsodása mellett a csípő mozgásáért felelős izmok és a stabilitásáért felelős porcok sérülése, szakadása is magyarázatai lehetnek a csípőfájdalomnak, miként a balesetből származó csípőcsonti törések is.

 

A csípőfájdalom jellemzői

A csípőfájdalom lehet deréktáj felé, illetve combokba sugárzó, a csípőízület belső, avagy külső oldalán fellépő. De a csípőfájdalom jelentkezhet ágyéki, fenéktáji, félfenéki fájdalom formájában is. Az is előfordulhat, hogy a csípőfájdalom más szerv károsodásának, betegségének tünete, mint például gerincsérv vagy isiász. Ebben az esetben a csípőfájdalom kisugárzás hátterű. A csípőtáji fájdalmat kísérhetik más tünetek is, mint pl. porckopásnál indítási fájdalom, izomgyengeség; csonttörés esetén deformitás, duzzanat, melegség.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fájdalom egyértelműen sérülés, például esés következménye, orvosi segítségre van szükség. Továbbá orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a fájdalom fokozódik; ha a csípőfájdalommal egyidejűleg lázas állapot lép fel; ha a lábak vagy a csípőízület mozgathatósága beszűkült; ha valamelyik, esetleg mindkét láb terhelhetősége erősen korlátozott; illetve, ha a csípő tájékán bármilyen duzzanat, vérzés észlelhető.

 

A csípőfájdalom lehetséges okai

A csípőfájdalom leggyakoribb oka - elsősorban idősebb korban - a porckopás. Emellett csípőtáji fájdalmat okozhat íngyulladás, izomhúzódás, fertőzés, illetve különféle fizikai sérülések, esések; így például combnyaktörés is okozhat csípőfájdalmat. Csípőtáji fájdalom lehet továbbá gerinc eredetű is.

 

A csípőfájdalom kivizsgálása

A csípőfájdalom esetén a kezelőorvos a kórtörténet, panaszok átbeszélése, az ízület vizsgálata mellett általában képalkotó vizsgálatokat, esetleg laborvizsgálatokat is kér.

 

A csípőfájdalom kezelése

Amennyiben a háttér tisztázott, és nem állnak fenn súlyosabb szervi okok, betegségek, a csípőfájdalom kezelése többnyire a fizioterápia, illetve gyógytorna mentén halad. Szükséges lehet a testsúly csökkentése (diéta), illetve különféle izomerősítő gyakorlatok; továbbá úszás is részét képezheti a terápiának. A fájdalom csökkentése érdekében az orvosi kezelés része lehet különféle gyulladáscsökkentő (pl. szteroidos, illetve hialuronsav tartalmú) injekciók helyileg történő alkalmazása; házilagos fájdalomcsillapításra pedig a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók jöhetnek szóba. Súlyos fokú ízületi kopás esetén, ha a konzervatív módszerek nem hoznak javulást, műtéti beavatkozásra, protézis beültetésére is sor kerülhet.

 

A csípőfájdalom megelőzése

A csípő egészségéhez az ízület rendszeres mozgatása elengedhetetlen.

KULCSSZAVAK
csípőfájdalom  |   ágyéki fájdalom  |   csípőízület  |   gerincsérv  |   isiász  |   idegbecsípődés  |   ízületi gyulladás  |   íngyulladás  |   izomhúzódás  |   combnyaktörés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít