egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tartósan fennálló derékfájdalom, illetve az alsó végtagba sugárzó fájdalom hátterében állhat a gerincoszlop részleges instabilitása és az annak következményeként kialakuló gerinccsatorna-szűkület is. A gerinccsatorna-szűkület (spinális sztenózis) a gerincvelő körüli csontos csatorna szűkülete, amely igen gyakori az 50 év feletti korosztályban, de előfordulhat fiatalabb korban is.

 

A gerinccsatorna-szűkület tünetei

Attól függően, hogy a gerinc mely területe érintett, az egyik vagy mindkét alsó végtag gyengesége, zsibbadása, valamint erőkifejtésre (pl. köhögésre, hasi préselésre), járásra, állásra erősödő fájdalma tapasztalható. A nyaki ideggyökök érintettsége esetén a fájdalom a vállba, a karokba vagy a tarkóba sugárzik. A deréktáji ideggyökök nyomása esetén jellegzetes derékfájdalom érezhető, amelyet ülőidegzsábának, illetve a köznyelvben isiásznak neveznek. Ilyenkor a fájdalom nemcsak deréktájon jelentkezik, hanem az ülőideg mentén kisugározhat a farpofákba, a combba, a lábikrába és a lábfejbe is.

 

Erős ideggyöki nyomás esetén az idegek nem képesek jeleket közvetíteni az izmokba, ennek következtében pedig izomgyengeség és érzéskiesés léphet fel. Ez vizeletürítési képtelenséggel, illetve a széklet ürítési képességének elvesztésével, bénulással is járhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha deréktájon vagy a nyak, vállak környékén valamelyik végtagjába kisugárzó fájdalmat érez, illetve bármelyik végtagjának gyengeségét, zsibbadását vagy érzéskiesését tapasztalja, forduljon háziorvosához. Amennyiben a panaszok hirtelen jelentkeznek, és elviselhetetlenek, bénulással, széklet-vizelet inkontinenciával, érzéskieséssel járnak, előfordulhat, hogy akut orvosi ellátásra lehet szükség – ebben az esetben keresse fel a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztályt.

 

A gerinccsatorna-szűkület kialakulásának okai

A gerinccsatorna-szűkületnek veleszületett és szerzett formája is létezik.

  • A veleszületett forma fiatalkorban nem okoz panaszt, de a tünetek megjelenésének a valószínűsége az évek múlásával egyre nő.
  • A szerzett forma kialakulásának hátterében általában az idősödéssel gyakran együtt járó kopásos (degeneratív) elváltozások állnak: károsodnak a csigolyák, vagy a csigolyák közötti porckorongok nyomást gyakorolnak az adott szakaszon áthaladó ideggyökökre. Okozója lehet a csigolyák összeroppanása, amelynek hátterében az életkorral összefüggő csontritkulás vagy bizonyos tartósan szedett gyógyszerek mellékhatása áll. A gerincvelői szűkületet kiválthatja gerincvelői daganat vagy olyan fertőzés (például agyhártyagyulladás, övsömör) is, amely károsítja az ideggyököket.

 

A gerinccsatorna-szűkület diagnosztikája

A gerinccsatorna szűkületének kivizsgálása során fontos támpontot ad az orvos számára a fájdalom és érzéskiesés helye, amely alapján következtetni tud arra, hogy melyik ideggyök érintett. A részletes kórelőzmény felvétele, valamint a fizikális (belgyógyászati, mozgásszervi, ideggyógyászati) vizsgálat mellett röntgenvizsgálatot végeznek a csontokban végbement elváltozások igazolására. A főként műtét előtt végzendő modern képalkotó vizsgálatok – a komputertomográfia (CT) és a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) – további részletes információt szolgáltathatnak a gerincvelőben és a körülötte zajló kóros folyamatokról.

 

A gerinccsatorna-szűkület kezelése

A gerincvelő körüli tér szűkületének kezelése a kiváltó októl és a betegség súlyosságától függ. Elsőként ún. komplex konzervatív kezelést alkalmaznak. Ez gyógytornából, fizioterápiából (fizikai, illetve kémiai energiával történő gyógyítás) és gyógyszeres kezelésből, fájdalomcsillapító adásából áll. Csontritkulás miatt bekövetkező csigolya-összeroppanás esetén feszes gerincmerevítő fűzőt (korzett) helyezhetnek a beteg törzsére annak érdekében, hogy azt kellően rögzítsék.

 

Abban az esetben, ha a fent leírt komplex kezelés nem vezet eredményre, azaz a hosszan fennálló panaszok jelentősen korlátozzák a beteg mozgását és mindennapi életvitelét, felmerül a műtéti megoldás lehetősége. A gerinc rögzítését célzó különböző műtéti eljárások mindegyike olyan biztonságos beavatkozás, amely a beteg életminőségének javulását, akár teljes panaszmentességét eredményezheti. Ha bénulás, széklet-vizelet inkontinencia, érzéskiesés lép fel, felmerülhet az akut műtét szükségessége is.

KULCSSZAVAK
gerinccsatorna  |   gerincvelő  |   ideggyök  |   spinális sztenózis  |   csigolya  |   porckorong  |   ülőidegzsába  |   isiász
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít