egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A levegő minősége rövid- és hosszútávon is hatással van az egészségre. A levegőszennyezettség a környezet által okozott betegségek leggyakoribb kiváltó oka. A levegőhigiénés index földrajzilag és időben is naprakész információt nyújt arról, hogy éppen mennyi káros anyag van a levegőben.

 

Mi a levegőhigiénés index?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 2007 óta naponta frissülő Levegőhigiénés Index segítségével tájékoztatja a lakosságot arról, hogy aktuálisan milyen a levegő minősége. Az index négy, színekkel jelölt kategóriába sorolja a mért eredményeket:

 

  • elfogadható: zöld;
  • kifogásolt: sárga;
  • egészségtelen: narancs;
  • veszélyes: vörös.

 

Az eredmények térképen is megjelennek. A mérőállomás helyét jelző színes jelre kattintva megtudhatjuk, milyen anyagból van veszélyes mennyiség a levegőben, és hogy várható-e változás a közeljövőben.

 

A friss információ az egészségre tett rövid távú hatást jelezheti előre, így az érintettek tisztában lehetnek azzal, hogy veszélyes-e számukra a szabad levegőn tartózkodni. A veszélyeztetett csoportokba tartozók (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi és egyéb, elsősorban szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) számára ezért különösen hasznos információkat nyújtanak az adatok.

 

Milyen értékeket mér a rendszer?

A mérések a négy legfontosabb szennyezőt mérik a levegőben. A 2,5 mikrométernél (µm) kisebb átmérővel rendelkező aeroszolrészecskék (PM2.5), a 10 µm-nél kisebb átmérővel rendelkező aeroszolrészecskék (PM10), a nitrogén-dioxid (NO2) és az ózon (O3) koncentrációja alapján határozzák meg a besorolást.

 

A méréseket végző automata mérőállomások a következő településeken vannak jelen: Ajka, Budapest, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Győr, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Kecskemét, Komló, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Oszlár, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Salgótarján, Sarród, Sopron, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém.

 

Annak eldöntésére, hogy az adott település levegőminősége az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriába tartozik-e, a négy mért érték közül a legrosszabbat veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy ha csak egy érték is az egészségtelen tartományba esik, az összérték is egészségtelen lesz.

 

További információkat a levegőhigiénés indexről ITT talál.

 

KULCSSZAVAK
egészséges lakókörnyezet  |   megelőzés  |   tiszta levegő  |   légszennyezés  |   mérés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít