egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A defibrillátor egy életmentő eszköz, amely elektromos impulzus segítségével hivatott visszaállítani a szív normál ritmusát. Ma már sok helyen elérhető automata defibrillátor is, amivel akár egészségügyi végzettség és tapasztalat nélkül is élet menthető.

 

A készüléket akkor kell használni, amikor valaki eszméletét vesztette és leállt a keringése (szívmegállás). Ilyen helyzetekben azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést mellkaskompressziókkal. Fontos továbbá, hogy a defibrillátor is a lehető leghamarabb alkalmazásra kerüljön, mert az idő múlásával gyorsan romlanak a beteg túlélési esélyei.

 

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján folyamatosan frissülő listát talál az országban elérhető automata életmentő defibrillátorokról. Szintén elérhető a készülékek folyamatosan frissülő listája az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációjában.

 

A defibrillátorok típusai

Automata külső defibrillátor (AED – automated external defibrillator): ilyen készülék ma már számos munkahelyen, vagy sok ember által látogatott létesítményben van; intézményekben, bevásárlóközpontokban és sportcsarnokokban is megtalálható. Ezeken a helyszíneken a defibrillátor meglétét és helyét jól láthatóan jelzik. Ezt a típust bárki tudja használni. A készülék végigvezeti a felhasználót a folyamaton, és csak akkor adja le az impulzust, ha arra valóban szükség van, így nem okoz kárt a betegben.

 

Manuális defibrillátor: az egészségügyi szakemberek által használt készülék kezelése szaktudást igényel. Ezt a típust használják az egészségügyi intézményekben.

 

Beültetett defibrillátor (ICD): egyes szívbetegségek életveszélyes szívritmuszavarokat vagy hirtelen szívleállást okozhatnak. Ilyenkor a sebészi úton beültethető defibrillátor jelenthet megoldást.

 

A defibrillátor használata

A készüléket akkor kell használni, amikor újraélesztésre van szükség (eszméletlen személynél, akinél nem érzékelhető légzés). Mivel a keringésleállás után percenként 7-12%-kal csökken a túlélés esélye, az azonnali segítségnyújtás életmentő lehet.

 

Amennyiben valakit eszméletlenül talál, azonnal hívja vagy hívassa fel valakivel a 112-t, és kérjenek mentőt. Ha az eszméletvesztett személynél nem érzékelhető a légzés, kezdje meg a mellkaskompressziókat, és ha van segítsége, hozassa oda az automata defibrillátort.

 

Kérjen segítséget a környezetében lévő személyektől, hogy az előkészületek alatt se kelljen megszakítania a mellkaskompressziót. Ellenőrizze, hogy a beteg nem érintkezik vízzel, fémmel vagy más, az elektromos áramot jól vezető közeggel. A defibrillátor utasításainak megfelelően tegye fel az elektródákat a beteg mellkasára, és kövesse a készülék utasításait. A készülékek szöveges utasításokat adnak a kezelő részére.

 

A készülék először elemzi a ritmust. Ilyenkor ne érjen a beteghez, mert az megzavarhatja a kiértékelési folyamatot. Ha a defibrillátor olyan ritmust érzékel, amely sokkolandó, akkor győződjön meg róla, hogy senki sem ér a beteghez, majd nyomja meg a sokk gombot.

 

Fontos! A sokk után folytassa a mellkaskompressziókat. A gép két perc elteltével újra elemzi a szívritmust, és ha szükséges, újabb impulzust ad le.

 

Mindig kövesse a készülék utasításait, amíg a mentők meg nem érkeznek, vagy a beteg láthatóan magához nem tér.

 

Az újraélesztés alapjait IDE KATINTTVA egyszerű és szórakoztató formában megtekintheti az OMSZ videójában. A defibrillátor használatának bemutatásához készült videót pedig IDE KATINTTVA érheti el.

 

Defibrillátor használata gyermekeknél

Az automata defibrillátor nyolcéves kor felett használható. 1 és 8 éves kor közötti gyermekeknél a defibrillátort gyermek üzemmódban kell alkalmazni. Amennyiben a berendezésen nincsen ilyen üzemmód, akkor megfontolandó, hogy felnőtt üzemmódban használja.

 

1 éves kor alatt nem használható a készülék.

KULCSSZAVAK
defibrillátor  |   szív  |   pulzus  |   elsősegély  |   mellkaskompresszió  |   újraélesztés  |   szívmegállás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít