egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Szívzörejek azok a szívhangok, amelyek a normális szívhangokon felül hallhatók. Léteznek ártalmatlan, illetve a szív egészségére nézve problémás zörejek. A szívnek alapesetben pusztán kétféle dobbanása van, amelyet a szívbillentyűk záródása idéz elő a szív működése során. A két dobbanáson felüli hangok a szívzörejek.

 

Az ártalmatlan zörejekre többnyire egy általános orvosi vizsgálat (hallgatózás) alkalmával derül fény, az érintett személy azt semmi módon nem érzékeli. Az ártalmatlan szívzörejekkel különösebb teendő nincs, ilyesmit már – születési adottságoknak köszönhetően – az is előidézhet, ha a vér esetleg gyorsabban áramlik a szíven keresztül.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A szívzörej, éspedig a kóros szívzörej önmagában egy tünet, amelynek hátterében komoly szívproblémák is állhatnak, ezért mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha mellkasi fájdalom, gyors, illetve aggasztóan erős szívdobogás (palpitáció), ritmuszavarok a szívverésben („extrázás”), légszomj, csekély terhelésre is komoly fáradtságérzet, szédülés, lábdagadás (lábszár, illetve boka környéki), az ajkak kékes elszíneződése tapasztalható. A fenti tünetek jelentkezhetnek együtt, illetve külön-külön is.

 

A szívzörejek lehetséges okai

A kóros szívzörejek lehetséges okai között szerepelhetnek olyan betegségek, elváltozások, mint a szívmegnagyobbodás, a szívelégtelenség, a szívbelhártya-gyulladás és a szívbillentyűkkel, szívizomzattal kapcsolatban jelentkező mindennemű elváltozás, gyulladás, szűkület is. Szívzörejt okozhatnak a kamrák közötti, pitvarok közötti átjárók, a nyitott Botall-vezeték.

 

Az ártalmatlan szívzörejek hátterében pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység, várandósság, hosszabb lázas állapot, esetleg fizikai aktivitás is állhat. A szívzörejek többsége ártalmatlan, így azok a tünetek sem kísérik, amelyek aggodalomra adhatnak okot.

 

A szívzörejek diagnosztikája

A szívzörejek alapvizsgálata a fonendoszkópos hallgatózás. A pontos diagnózis felállításához a kardiológus további képalkotó (CT, kardio-CT, MRI, szívultrahang) és diagnosztikus (EKG, terheléses EKG, 24 órás EKG) vizsgálatokat rendelhet el.

 

A szívzörejek kezelése

A szívzörejek kezelése minden esetben a szívzörejt okozó alapbetegség kezelését jelenti.

 

KULCSSZAVAK
szívzörej  |   szívhangok  |   EKG  |   szívbillentyű  |   palpitáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít