egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A serdülőkor természetes velejárója az érzelmek, érzések intenzív megélése, amiket idővel a fiatalnak meg kell tanulnia megfelelő módon kezelni.

 

Ebben az életkorban a test és az agy sok változáson megy keresztül. Ezeket a változásokat gyakran nehéz felismerni, elfogadni és megfelelően kezelni, a nyomukban kialakuló frusztráció pedig bizonyos esetekben agressziót válthat ki. A viselkedésprobléma megoldását fontos időben megkezdeni, mielőtt a helyzet komoly következményekkel járna (pl.: szerhasználat, iskolai konfliktusok, tanulmányi teljesítmény romlása, szabálysértések, büntetőjogi következmények).

 

Ebben az életszakaszban gyakori, hogy túlcsordul az érzelmi feszültség, nehezített az indulatkezelés, és a serdülő másokra vetíti ki ezt, vagy épp ellenkezőleg, befelé, önmaga felé irányul és esetleg önkárosító tevékenységekben nyilvánulhat meg. Az agresszió számos formában megnyilvánulhat, leggyakrabban szóbeli (verbális) agresszió (pl.: veszekedés, ingerült kommunikáció), de akár fizikai agresszió is jelentkezhet (pl. verekedés).

 

Jellemző továbbá:

 

 • általános lázadó magatartást a szabályokkal és az elvárásokkal szemben;
 • iskolai és családi elismerés helyett a baráti körben elfoglalt hely fontosabbá válása;
 • szerepkipróbálások, szexuális késztetések, önértékelési problémák;

 

A tinédzserkori agresszió kiváltó okai

Az agresszió általában valamilyen körülményre (általában negatív), frusztrációra adott negatív válaszreakció.

 

Számos kiváltó oka lehet a tinédzserkori agresszió megjelenésének:

 

 • családon belüli vagy kortársakkal kapcsolatos problémák;
 • otthoni vagy iskolai problémák;
 • testi, fizikai betegségek kísérő tünete;
 • mentális problémák kísérő tünete;
 • stressz és frusztráció;
 • szerhasználat.

 

Bizonyos esetekben a gyermekek a mindennapi életben látott viselkedési minták másolásával kezdik el az agresszív viselkedést, így hatással van rájuk a szülők viselkedése, egymáshoz való viszonya, de akár a fogyasztott médiatartalmak is vezethetnek agresszív viselkedési formák másolásához. Az agresszív viselkedést továbbá ösztönözheti az is, ha azt a serdülő környezete figyelmen kívül hagyja (nincs következménye) vagy dicséri, például egy adott baráti körön belül. De maga az agresszív viselkedéssel kiváltott extra figyelem is ösztönzően hathat, így a probléma kezeléséhez lehetőleg kérjen tanácsot szakembertől.

 

Néha a gyermekek félelem vagy gyanakvás miatt viselkednek agresszíven.

 

Ez a viselkedésforma gyakori bizonyos mentális problémák jelenléte esetén:

 

 

Az agresszív viselkedés hátterében ritkán agyi károsodás is állhat:

 

 • traumás fejsérülés,
 • agyi fertőzések,
 • agyi keringészavar,
 • egyéb agyat érintő megbetegedések.

 

Mit tehet tinédzserkori agresszió esetén?

Az agresszív viselkedés mind a szülő, mind az érintett fiatal számára ijesztő, a szülő rossz reakciója sok esetben csak ront a serdülő feltörő intenzív érzelmeinek kezelésén. Ezért nagyon fontos, hogy a szülő ilyen helyzetben nyugodt tudjon maradni, és támogassa gyermekét. A szoros szülő-gyermek kapcsolat kiépítése sokat segít a nehéz érzelmi helyzetek megoldásában. A probléma megbeszélése nehéz, de ha megvan a bizalmi kapcsolat, ami lehetővé teszi, akkor segít a feszültség kezelésében, feloldásában.

 

A tinédzserkori agresszió leggyakrabban valamilyen életkörülményre adott válaszreakció, azonban egyes betegségek is okozhatják (lásd fentebb). Ezért a tartósan agresszív viselkedés felismerését követően nagyon fontos a lehetséges egészségügyi okok kizárása.

 

A tinédzserkori agresszió lehetséges szövődményei

Amennyiben az agressziót nem egy átmeneti frusztrációval járó szituáció váltotta ki, és rövid időn belül nem múlik el, mindenképpen foglalkozni kell a kiváltó okkal és magával a viselkedés korrigálásával is. A szóbeli (verbális) agresszió fizikai agresszióvá súlyosbodhat.

 

A tinédzserek agresszív viselkedése kihat társas kapcsolataik kiépítésére, amely további szociális zavarok, mentális problémák kialakulásához vezethet.

 

A tinédzserkori agresszió diagnosztizálása

Amennyiben minden erőfeszítés ellenére sem múlik az agresszív viselkedés, keresse fel háziorvost vagy a házi gyermekorvost, vagy forduljon a területileg illetékes nevelési tanácsadóhoz vagy pszichológus szakemberhez.

 

Az agresszív viselkedés ritkán történik indok nélkül. A diagnosztizálása során meg kell találni az okát, amely nagyon sokrétű lehet. A probléma feltárásában részt vevő szakember tanácsadás vagy terápiás ülések formájában segítheti a probléma azonosítását.

 

A tinédzserkori agresszió kezelése

Az agresszív viselkedés kezelésének módja a kiváltó ok azonosításán alapszik. Bizonyos esetekben elegendő a frusztrációt kiváltó okok kerülése, a stressztűrő képesség (reziliencia) fejlesztése. Pszichoterápia segítségével kialakíthatók olyan megküzdési technikák, amelyekkel az érzelmi reakciók szabályozása könnyebbé válik. Ilyen például a kognitív viselkedésterápia, mely segít megérteni az agresszív viselkedés okát, és hogyan lehet kezelni azokat a mindennapokban.

 

Előfordulhat azonban, hogy az agresszió gyógyszeres kezelésére van szükség. Amennyiben a kiváltó ok valamilyen mentális betegség (pl.: szkizofrénia vagy bipoláris zavar), szükség lehet gyógyszerek alkalmazására.

KULCSSZAVAK
agresszió  |   impulzuskontroll  |   serdülőkor  |   indulatkezelés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít