egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az artroszkópia – ízületi tükrözés – az ízületen belüli betegségek eszközös vizsgálata és szükség esetén műtéti kezelése.

 

Az orvos a vizsgálathoz artroszkópot – egy kamerával ellátott, vékony száloptikát – használ, amelyet egy keskeny vágáson át az ízületbe vezet. A műszer egy monitorhoz csatlakozik, amelyen jól láthatók az ízületben fennálló elváltozások, sérülések. Ily módon a térd-, könyök-, váll-, boka-, csípő- és csuklóízületek vizsgálhatók. Az eljárást helyi vagy általános érzéstelenítésben végzik.

 

Artroszkópia során sebészeti beavatkozás is elvégezhető (pl. térdszalag-rekonstrukció, térdízületi porcsérülés, porcleválás ellátása, ízületi szabad testek eltávolítása, gyűrűporcsérülés ellátása, vállízület-stabilizáló műtétek, csuklószalag-sérülések és porckárosodások ellátása). Ezek a beavatkozások az artroszkópnak köszönhetően mindössze pár milliméteres vágásokkal járnak, így jóval kevesebb kockázatot, illetve megterhelést jelentenek a beteg számára, mint egy nyitott műtét.

 

Felkészülés az artoszkópiára

Artroszkópia előtt az orvos kikérdezi a beteget, fizikai vizsgálatot végez, majd – szükség esetén – képalkotó vizsgálatokat (röntgen, CT, MRI) és laborvizsgálatokat (vér, vizelet) kér. Előfordulhat, hogy a beteg által rendszeresen szedett gyógyszer(ek) használatának átmeneti felfüggesztése is szükséges.

 

Artroszkópia lehetséges szövődményei

Mint minden műtétnek, az artroszkópiának, illetve az artroszkópiával egyidejűleg elvégzett műtéti beavatkozásnak is vannak kockázatai:

 

  • a műtéti seb fertőződése;
  • ízületi fertőzés;
  • vérzések;
  • idegek károsodása, bizonyos területek érzéketlenné válása;
  • vérrögképződés miatti embólia.

 

Ha a beavatkozást követően magas láz, az érintett végtag zsibbadása, érzéketlenné válása, a seb környékének vöröses elszíneződése, feldagadása következik be, vagy a sebből bűzös szagú folyadék szivárog, akkor haladéktalanul jelentkezni kell a műtétet végző szakrendelésen.

 

Artroszkópia után

Az artroszkópiát követően előfordulhat az érintett ízület fájdalma, duzzanata, merevsége. A műtétet követő néhány napban – a duzzanatot enyhítendő – az érintett ízületet, illetve testrészt fel kell polcolni. Fájdalomcsillapítók szedésére is szükség lehet. Fontos az ízület merevség mielőbbi megszüntetése, illetve kialakulásának megakadályozása gyógytornával.

 

A teljes gyógyulás – a beavatkozás jellegétől függően – hetekig, akár hónapokig is tarthat. A gyógyulási folyamat alatt sínezésre, bot vagy mankó használatára is szükség lehet.

KULCSSZAVAK
artroszkópia  |   artroszkóp  |   ízület vizsgálata
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít