egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A C-reaktív protein (CRP) szintjének meghatározása a vérből a szervezetben lévő esetleges fertőzés vagy gyulladás kimutatására szolgál.

 

A máj által termelt CRP szintje párhuzamosan emelkedik a gyulladás súlyosbodásával, és csökken a gyógyulás előrehaladtával. A CRP csak a gyulladás jelenlétére és súlyosságára utal, az elváltozás szervezeten belüli elhelyezkedéséről azonban nem nyújt információt.

  

A CRP-vizsgálat indokoltsága 

A kezelőorvos általában akkor rendel el CRP-vizsgálatot, amikor fertőzéssel/gyulladással összefüggő betegség gyanúja áll fenn, vagy amikor reális képet szeretne kapni a szervezetben zajló gyulladással kapcsolatban – például műtét után. A CRP-szint követésével ellenőrizhető továbbá a kezelés eredményessége is, mivel a CRP-szint csökkenése a gyulladásos folyamat mérséklődésére utalhat. Emellett a CRP-szint várandósság esetén képet adhat a magzat egészségéről is.

 

A CRP egy speciális típusa, az úgynevezett nagy érzékenységű CRP (hs-CRP) ezzel szemben a szívbetegségek kockázatának meghatározásában nyújt segítséget a szakembereknek, ugyanis a megemelkedett szintje összefüggésbe hozható a szívinfarktus gyakoribb jelentkezésével.

 

Felkészülés a CRP-vizsgálatra

A CRP-szintet meghatározó vérvizsgálat nem igényel különösebb előkészületet a beteg részéről, ugyanakkor van néhány tényező, amit figyelembe kell venni:

 

  • A megerőltető testmozgás (például intenzív súlyzós edzés vagy kitartó futás) a CRP-szint emelkedését okozhatja.
  • Egyes gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, hormonkészítmények) befolyásolhatják a CRP-szintet, így a szedett gyógyszerekről minden esetben tájékoztatni kell a kezelőorvost.
  • A CRP-vizsgálat előtt szabad enni vagy inni, de amennyiben más paramétereket is ellenőriznek a vérvételkor, úgy lehetséges, hogy ezektől mégis tartózkodni kell.

 

A CRP-vizsgálat menete 

A vérvételhez egy tűt vezetnek az egyik kari vénába, általában a könyökhajlatnál, majd a levett vérmintát laboratóriumba küldik elemzésre.

 

A CRP-szint kiértékelése

A CRP-szintet milligramm/literben (mg/l) mérik.

 

Az eredményt az alábbi paraméterekhez kell viszonyítani:

 

  • normál CRP-szint: 8 mg/l alatt,
  • magas CRP-szint: 8 mg/l vagy annál magasabb.

 

A magas CRP-szint annak a jele, hogy a szervezetben valahol gyulladás van jelen. Hátterében állhat valamilyen fertőzés, sérülés, illetve krónikus betegség, például daganat, autoimmun betegség, gyulladásos bélbetegség, kismedencei gyulladás vagy ízületi gyulladás.

 

A kapott értéket minden esetben a kezelőorvosnak kell értelmeznie a klinikai képpel együtt.

KULCSSZAVAK
CRP  |   hs-CRP  |   CRP-vizsgálat  |   CRP-szint  |   C-reaktív protein  |   fertőzés a szervezetben  |   gyulladás a szervezetben
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít