egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Bristoli Egyetem kutatásának legfrissebb eredményei szerint a dohányzás növeli a szkizofrénia (53–127 százalékkal) és a depresszió (54–132 százalékkal) kialakulásának kockázatát. A negatív hatás hátterében álló okok, illetve annak feltárása, hogy a dohányzás milyen hatással van az egyéb mentális betegségek kialakulására, további vizsgálatokat igényel.

 

Az eredményeket az Egyesült Királyság pszichiátriai szakszervezetének nemzetközi kongresszusán ismertették, ahol – többek között – tájékoztattak a mentális betegségben szenvedő dohányosok számáról, és közölték azt a felmérést is, miszerint a mentális betegséggel küzdők nagyobb százalékban cigarettáznak a mentálisan egészségesekhez képest.

 

Angliában megközelítően 6 millióan dohányoznak, közülük:

 

 

Az adatok alapján immár egyértelmű, hogy a dohányzás káros hatással van a mentális egészségre.

 

Fontos azonban megérteni az önrontó kört: a mentális betegség megléte a beteget gyakoribb dohányzásra ösztönzi, és még könnyebben válik függővé; a dohányzás viszont növeli a további mentális betegségek kialakulásának kockázatát. Fontos tehát, hogy a mentális és fizikális egészség megőrzésének, illetve javításának érdekében biztosított legyen mindenki számára a leszokáshoz szükséges támogatás és kezelés.

 

Összességében tehát elmondható, hogy a dohányzás bizonyítottan növeli a mentális betegségek kialakulásának esélyét, és rontja a már meglévő betegséget. Fontos, hogy ez az üzenet eljusson mindenkihez, illetve hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk a dohányzásról való leszokás támogatására. Olyan szemlélet kialakítására van szükség, melynek üzenete, hogy a dohányzás nem „menő”, megelőzve ezzel, hogy egyre több fiatal egyre korábbi életkorban kezdjen el cigarettázni.

 

Az Egyesült Királyság kormánya elkötelezett a dohányzás visszaszorításában: a jelenleg kidolgozás alatt álló akcióterv célja, hogy 2030-ra dohányzásmentessé váljon a szigetország.

 

Kapcsolodó tartalom: Mi történik a szervezetével, ha leszokik a dohányzásról?

KULCSSZAVAK
dohányzás  |   mentális betegségek  |   skizofrénia  |   depresszió  |   leszokás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít