egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A de Quervain (ejtsd: dö kerven) betegség a hüvelykujjat mozgató inak ínhüvelyének gyulladása. Az érintett ínhüvelyek a csuklóban találhatóak.

 

A gyulladt ínhüvely idővel megvastagodhat, megduzzadhat, így az inak nehezebben csúsznak át rajta, ami a hüvelykujj vagy a csukló mozgatásának fájdalmával jár.

 

A betegség idővel súlyos mértékben korlátozhatja a kéz és/vagy a csukló mozgását.

 

A de Quervain betegség főbb tünetei

A betegséget szúró fájdalom jellemzi a csukló hüvelykujj felőli oldalán. A fájdalom a hüvelykujj és/vagy a csukló mozgatásra fokozódik (például kézfogás hatására, vagy ha olyan mozdulatot tesz, mintha stoppolna, ollót használna, vagy ha megfog valamit vagy ökölbe szorítja a kezét), így a beteg idővel igyekszik kímélni az érintett testrészeket.

 

A csukló hüvelykujj felőli oldala duzzadt, nyomásérzékeny lehet. A hüvelykujj mozgatásakor gyakran roppanás hallható, és a fájdalom kisugározhat az alkarba.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel háziorvosát, ha a hüvelykujj és/vagy csukló fájdalma nem múlik el otthoni konzervatív kezelés hatására (pihentetés, jegelés, fájdalomcsillapító), aki szükség esetén a megfelelő szakrendelés irányítja.

 

A de Quervain betegség kiváltó okai

A betegséget leggyakrabban a csukló túlerőltetése okozza. Az inak kötélszerű képletek, melyeknek az a szerepe, hogy az izmokat a csontokhoz csatolják, és ezáltal mozgassák az egyes testrészeket. Ha a kezével megfog, megcsíp valamit, vagy ökölbe szorítja a kezét, ezen mozgásokért felelős izmok inai a csuklóban található ínhüvelyen keresztül csúszva mozgatják a hüvelykujjat.

 

Ha sokszor, ismételten ugyanazt a mozgást végzi, azzal irritálhatja az ínhüvelyt, így az fokozatosan megvastagodik és megduzzad, ami idővel akadályozni fogja az ín mozgását.

 

A betegséget okozhatja még rheumatoid arthritis gyulladásos betegség is. Továbbá előfordulhat, hogy a csuklót ért sérülés következtében kialakuló hegszövet gátolja az inak mozgását.

 

A betegségre hajlamosító tényezők:

 

  • olyan munka, sport vagy hobbi, mely ismétlődő kéz- és csuklómozdulatokkal jár (például síelés, kalapálás, csavarhúzás, egér vagy billentyűzet kezelése);
  • női nem;
  • 30-50 éves életkor;
  • terhesség;
  • csecsemőről való gondoskodás (az újszülött emelgetése megerőltetheti a csuklót).

 

A de Quervain betegség diagnosztizálása

A vizsgálatot végző orvos a kikérdezést követően megvizsgálja a kezet, majd elvégzi a Finkelstein tesztet. Ehhez megkéri, hogy hajlítsa be a hüvelykujját, majd hajtsa rá a többi ujját, mintha ökölbe szorítaná a kezét. Ezután a csuklóját a kisujja felé kell hajlítania.

 

Ha a hüvelykujj felőli oldalán a csuklójában fájdalom jelentkezik, valószínű, hogy de Quervain betegsége van. Lehetséges, hogy orvosa képalkotó vizsgálatot (röntgen) is fog kérni a kiváltó okok elkülönítéséhez, mivel több más betegség is okozhat csuklófájdalmat.

 

A de Quervain betegség kezelése

A kezelés a gyulladás csökkentésére, a csukló mozgásának megőrzésére és a kiújulás megelőzésére irányul. Ha a kezelést korán megkezdik, általában 6 héten belül enyhülnek a tünetek. Amennyiben a tünetek a terhesség során jelentek meg először, a terhesség végén valószínűleg elmúlnak.

 

Az alábbi kezelési módokra kerülhet sor:

 

 

Ha a kezelést a tünetek megjelenésétől számított 6 hónapon belül elkezdik, akár 1 injekció hatására is megszűnhetnek a tünetek. Végső esetben műtéttel kezelhető a betegség. Ilyenkor az orvos megnyitja az ínhüvelyt, hogy az inak felszabaduljanak a nyomás alól.

 

A de Quervain betegség megelőzése

Az ínhüvelygyulladás kialakulása megelőzhető lehet az alábbiakkal:

 

  • Kerülje az ismétlődő, erőltető csuklómozgásokat és kézmozdulatokat.
  • Ha munkája vagy egyéb elfoglaltsága miatt az ismétlődő, erőltető mozdulatok nem elkerülhetők, tartson rendszeres pihenőt, és mozgassa át, nyújtsa le az ízületet.
  • Ha orvosa ajánlja, akkor viseljen sínt vagy más rögzítőt.
  • Ha a gyógytornász tanított otthon végezhető gyakorlatokat, akkor ezeket végezze rendszeresen a megtanult módon.
  • Jegyezze fel, hogy milyen tevékenység során lép fel fájdalom a hüvelykujjában vagy a csuklójában, és ezeket kerülje.

 

KULCSSZAVAK
de Quervain szindróma  |   ínhüvely; hüvelykujj  |   csukló  |   Finkelstein teszt
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít