egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Injekció formájában a szereket általában rövid hatású adagokban adják, de léteznek hosszan tartó hatásúak is (pl. fájdalomcsillapítás esetén), ezt a típust depóinjekciónak nevezzük. A hosszan tartó hatás a lassú felszívódásnak köszönhető.

 

Az injekció tűből és fecskendőből áll, segítségével gyógyszer adható be – az emésztőrendszer megkerülésével. Az injekciót leggyakrabban a bőr alá fecskendezik (pl. véralvadásgátló), izomba (pl. védőoltások) vagy vénába adják (pl. sürgősség esetén).

 

A depóinjekció előnyei

A depóinjekció különböző típusú gyógyszerek (pl. néhány  antipszichotikum)  sajátos formáját jelenti. A depóinjekció formájában alkalmazott gyógyszer hatóanyaga megegyezik a gyógyszer más formáival, például tablettákkal vagy folyadékokkal, azonban hatása sokkal tovább tart, így a szükséges kezelések száma csökkenthető.

 

Amennyiben a rendszeres gyógyszerbevétel akadályozott (pl. nehezen nyeli le a beteg) vagy nehézségekkel jár (pl. nem emlékszik arra, hogy bevette-e), illetve egyes pszichiátriai betegségek esetén, ahol magas kockázattal jár a gyógyszer elhagyása (pl. szkizofrénia), javasolt a depókészítmények alkalmazása.

 

A depóinjekció alkalmazása

Az injekciókat általában két-, három- vagy négyhetente adják be, a gyógyszer típusától függően. Az injekciót egészségügyi szakember adja be, általában mélyen az izomba, mely lehet a farizom vagy a deltaizom. Célszerű váltogatni az izmokat, hogy az injekció beadása helyén jelentkező helyi gyulladások, kellemetlen tünetek kialakulásának esélye csökkenjen.

 

A depóinjekció alkalmazásának lehetséges mellékhatásai

Ha a beteg rendszeresen ugyanazon a helyen kap injekciót, akkor a következő problémák jelentkezhetnek:

  • vérzés, véraláfutás;
  • zsibbadás, fájdalom;
  • irritáció, vörösség, duzzanat.

 

Ritka esetekben, ha a szúrt seb valamilyen oknál fogva felülfertőződik, tályog is kialakulhat.

 

A depóinjekció fajtái

Depótípusú fogamzásgátló injekció: hatásos, kényelmes, kevés mellékhatással bíró módszer a progeszterontartalmú depóinjekció. Világszerte és Európában is gyakran alkalmazzák, Magyarországon kevésbé elterjedt.

Szteroidinjekciós-kezelés: a szteroidok rendkívül hatékony gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatóanyagok, gyakran használják többek között krónikus ízületi fájdalmak, gerincfájdalmak, porckopás és rheumatoid arthritis esetén. Lehetővé teszi a fájdalom gyors és tartós csökkenését, megszüntetését.

KULCSSZAVAK
injekció  |   fájdalomcsillapítás  |   gyógykezelés  |   depo  |   depot
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít