egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Akusztikus neurinoma

Az akusztikus neurinoma egy jóindulatú tumor, mely a hallást és az egyensúly érzékelését változtathatja meg. Ez a tumor nagyon lassan nő, így korai stádiumban sokszor semmilyen tünetet nem mutat. Felhívhatja rá a figyelmet: forgó jellegű szédülés, egyensúlyvesztés, fejfájás, koordinációs zavarok, homályos látás. Terápiája lehet a tumor követése, sebészi eltávolítása, vagy sztereotaxiás sugársebészeti megoldása.

 

Süketség

A süketség a hallás teljes elvesztése. Okozhatja erős zaj expozíció, gyógyszerhatás, a hallócsontocskák növekedési zavara, a belső fül sérülése vagy a hallóideg problémája. Napjainkban már süketként is akár teljes életet élhet a beteg, a számos megoldásnak köszönhetően pl. hallókészülékek, cochleáris implantátum, jelnyelv megtanulása.

 

Fülfájás

A fülfájás gyakori panasz, különösen gyermekeknél. Általában fertőzés okozza, de számos egyéb ok is állhat a háttérben: allergia, irritáció, idegentest, légnyomásváltozás, sérülés, fülzsírdugó, kisugárzó fájdalom az orrmelléküregek vagy a torok felől, fogproblémák. Általában egy héten belül a fájdalom enyhül mindenféle kezelés nélkül. A fájdalom csillapítására egyszerű fájdalomcsillapító gyógyszer is kiváló. Forduljon háziorvosához vagy fül-orr-gégész szakorvoshoz, amennyiben a fájdalom rosszabbodik, belázasodik, fülfolyás jelentkezik, vagy 2 éves kor alatti gyermek esetében.

 

Fülfertőzések

A fülfertőzések főleg gyermekkorban gyakoriak. Jellemző tünete a fül fájdalma, és a hallás csökkenése. Általában magától meggyógyul 1-2 hét alatt, bár előfordulhat, hogy szakorvosi konzultáció szükséges. Forduljon háziorvosához vagy fül-orr-gégész szakorvoshoz amennyiben: fülfolyása van, hányinger vagy hányás jelentkezik, nem hall megfelelően, vagy vöröses duzzanat jelentkezik a fül mögött, amely elnyomja a fület a helyzetéből.

 

Fülzsírdugó

A fülzsír (cerumen) a külső hallójárat olajtermelő mirigyeinek váladéka a hallójárati bőr védelmére, tisztán tartására. Ha túl sok termelődik, számos problémát okozhat. A fülzsírdugó tünetei lehetnek: teltségérzet a fülben, fülfájdalom, fülzúgás, hallásvesztés. Sokszor magától elmúlik, azonban a gyógyulás folyamata elősegíthető: csepegtessen pár csepp mandula-, olíva- vagy paraffinolajat a fülébe két-háromszor naponta, vagy az erre a célra gyógyszertárban kapható fülcseppet. Ezekkel a módszerekkel viszont ne próbálkozzon, és forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz, amennyiben a füle gyulladt, hallásvesztése van, vagy előzőleg dobhártya műtéten esett át.

 

Fülfolyás

A folyékony vagy darabos váladékozás legtöbbször egyszerű fülzsír, ami normális jelenség, de ha pár nap alatt nem múlik el, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen gyulladás jele is lehet. Néhány esetben (főleg gyermekekben) a folyadék a dobhártya túloldalán fellépő gyulladás jele, melyet hallásvesztés követ. Általában magától meggyógyul, bár szükség lehet fül-orr-gégészeti konzíliumra.

 

Hallásvesztés

Hallásvesztés esetén nehezített a beszéd értése és a különböző hangok meghallása. A hallásvesztés lehet időszakos vagy végleges. Hirtelen vagy fokozatosan alakulhat ki.

 

Három típusát különböztetjük meg:

  • Vezetéses hallásvesztés: a külső vagy a középfül problémája, melynek során a hang nem jut el a belső fülbe
  • Szenzorineurális hallásvesztés: a belső fül, vagy a hallóideg betegsége, melynek során az információ nem jut be az agyba
  • Kevert hallásvesztés: a vezetéses és a szenzorineurális hallásvesztés keveredése

 

Ezen kívül kialakulhat neurológiai kórképekhez társuló hang és beszédfelismerési képtelenség. El kell különítenünk a psychogén süketség csoportját is. Hallásvesztés gyógyítására számos lehetőség van: hallókészülékek, cochleáris implantáció vagy a jelnyelv.

 

Labyrinthitis

A Labyrinthitis a belső fülben található egyensúlyszerv gyulladása. Gyakrabban felső légúti vírusos megbetegedés (megfázás, influenza) után alakul ki, de bakteriális fülfertőzések után, vagy autoimmun betegséghez társultan is megjelenhet. Legfőbb tünete a forgó jellegű szédülés, mely olyan súlyos lehet, hogy a beteg képtelen felkelni az ágyból. Ezen felül előfordulhat még hányinger, hányás, láz, egyensúlyvesztés, nem kontrollált szemmozgás (nystagmus), halláscsökkenés, fülfájdalom. Javarészt magától elmúlik, azonban szükség lehet szakorvosi kezelésre.

 

Meniére betegség

A belső fül ritka megbetegedése, mely rohamokban jelentkező forgó jellegű szédüléssel, fülzúgással és hallásvesztéssel jár. A belső fülben lévő folyadékrendszer elváltozása okozza. Oki terápia nincs rá, azonban a tünetek kordában tarthatók. Legtöbbször segít a szervezet víztartalmának a csökkentése vízhajtó gyógyszerrel, valamint a rosszullétek ellen hányáscsillapító gyógyszer adagolása.

 

Középfülgyulladás (Otitis media)

A középfül gyulladásának első tünetei megegyeznek a megfázás tüneteivel: orrfolyás, torokfájdalom és láz. Amennyiben a gyulladás ráterjed a középfülre, megjelennek a jellegzetes tünetek: a hallásvesztés és a fülfájás. Kisgyermekek esetén – aki gyakran nem tudja a panaszait pontosan leírni – jellegzetes lehet, hogy sokat sír, fogja a fülét, étvágytalan, nehezen alszik vagy izgága. Tüneti terápiakén alkalmazható láz-és fájdalomcsillapító, valamint ajánlott sok folyadék fogyasztása. Az orvos javaslatára szükség lehet antibiotikus kezelésre is.

 

Otosclerosis

A leggyakoribb oka a felnőttkori hallásvesztésnek. A középfülben lévő hallócsontocskák összecsontosodása okozza, melynek hatására a hang nem tud tovaterjedni a belső fülre. Jellegzetessége, hogy a beteg könnyebben hall, ha van háttérzaj. A kezelésnek két lehetősége van: hallókészülék és műtét a hallásvesztés mértékétől függően.

 

Külső hallójárat gyulladás (Otitis externa)

Általában bakteriális fertőzés okozza. Kialakulását elősegíti, ha a beteg fülébe víz kerül (pl. úszott), mert a felázott bőrön könnyebben megtelepednek a kórokozók. Legfőbb tünetei a fülfájás, a viszketés, teltségérzet a fülben, halláscsökkenés, valamint a külső hallójárat vörössége. Kezeléséhez gyógyszeres fülcsepp használható, mely 2-3 nap alatt enyhíti a panaszokat.

 

Fülzúgás (Tinnitus)

Olyan csengő, zúgó hangérzet, mely nem a beteg külső környezetéből érkezik. Lehet egyoldali vagy kétoldali, néha olyan érzetet kelt, mintha a beteg a fejében hallaná.

 

Két típusát különböztetjük meg:

  • Objektív fülzúgás: az orvos is hallja vizsgálat közben. Ezt a fül körüli izmok, csontok vagy az erek betegsége okozza
  • Szubjektív fülzúgás: kizárólag a beteg hallja a zúgást vagy csengést.

 

Előfordulhat még fülzúgás fülkörüli megbetegedések miatt (pl. rágóizületi mozgásból, vaszkuláris eredetű pulzálás), ideges eredetű fülzúgás depresszió vagy hallucináció miatt. Kezelés nincs rá, de a tünetek erőssége csökkenthető: provokáló tényezők hatásának csökkentése, háttérzaj keltésével (pl. TV, rádió, zenehallgatás), relaxációs technikák elsajátítása, koffein bevitel csökkentése.

 

Vertigo  

A vertigo olyan szubjektív érzés, melynek során a beteg forgó jellegű szédülést tapasztal, mintha a szoba forogna körülötte. Tünete lehet továbbá hányinger, hányás, fülzúgás. Számos belső fül vagy egyéb eredetű oka lehet: Meniére betegség, labyrinthitis, stroke, fejsérülés, vagy a belső fülben elhelyezkedő kalcium kristályok rendellenes elhelyezkedése (BPPV). Ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, keressen fel fül-orr-gégészeti szakrendelést. Kezelésként szóba jöhet: fizioterápia, különböző manőverek a kalciumkristályok helyrerakása céljából, gyógyszeres vagy műtéti kezelés.

KULCSSZAVAK
akusztikus neurinoma  |   süketség  |   fülfájás  |   fülfertőzések  |   fülzsírdugó  |   fülfolyás  |   savós középfülgyulladás  |   hallásvesztés  |   labyrinthitis  |   meniére betegség  |   középfülgyulladás  |   otosclerosis  |   külső hallójárat gyulladás  |   fülzúgás  |   szédülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít