A fogerózió (latin erosio = „lepusztulás”, „kimarás”) egyfajta foganyagvesztés, amely kémiai folyamatok eredménye. Akkor következik be, amikor a fog zománcfelületét valamilyen sav feloldja, lekoptatja, elgyengíti. Ezáltal a fog veszít ásványianyag-tartalmából, és csökken az ellenálló képessége a különböző betegségekkel szemben. A folyamat akár évekig is tarthat, ezért is nevezik az eróziót a fogak „lassú pusztulásának”. A köznyelv „fogkopásnak” is hívja, mivel kopás jellegű.
Bár ellentmondásosnak tűnhet, a fogerózió azokat érinti leginkább, akik az egészség érdekében sok zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet – tehát magas savtartalmú ételeket, italokat – fogyasztanak. Bár ezek a szervezet egésze számára előnyösek, a fogakat kémiailag károsíthatják.
A fogak eróziójának tünetei
A zománc károsodása, elvékonyodása eleinte alig észrevehető. Érdemes ezért (is) rendszeres fogorvosi kontrollra járni; amit egy laikus még nem észlel, azt a szakember már kiszűrheti. Emellett az erózió más lappangó betegségre is felhívhatja az orvos figyelmét (pl. reflux), így lehetőség nyílik a korai felismerésre és gyógykezelésre.
Amikor azonban az erózió elér egy szintet, annak már bárki által észrevehető tünetei vannak:
- a fog felszínén a megszokott redőzöttség eltűnik;
- a fogszélek lekerekednek;
- a fog elszíneződött (sárga) vagy fénytelen, matt és éles szélű;
- érzékeny a melegre, hidegre, a cukros és savas anyagokra.
A fogak eróziójának okai
A fogak erózióját külső vagy belső tényezők okozhatják.
Külső okok:
- savas ételek és italok (részletesebben lásd a fogszuvasodásnál);
- az élelmiszerekben lévő egyes adalékanyagok (citromsav, foszforsav);
- gyógyszerek (egyes köhögéscsillapítók, gyomorirritáló gyógyszerek, asztma elleni készítmények);
- étrend-kiegészítők (rágható vitamintabletták, folyékony vaspótlók);
- egyes munkakörökben a fogerózió kialakulásának nagyobb az esélye (pl. fémmunkások, borászok, laboratóriumi dolgozók, uszodamesterek).
Belső okok:
- gyakori hányás, pl. a terhesség első trimeszterében (az erős gyomorsav visszajut a szájüregbe);
- bulimia, anorexia következményeként (hányás);
- gasztroözofágeális reflux;
- szájszárazság szindróma vagy csökkent nyáltermelődés (főleg időskorban);
- gyakori szeszesital-fogyasztás, alkoholizmus.
A fogerózió kezelése
Ha az eróziót belső ok (más, nem fogászati jellegű egészségügyi probléma) okozza, akkor elsősorban az adott szakorvossal (belgyógyász, gasztroenterológus) kell megbeszélni a probléma megszüntetésének lehetőségeit, és csak utána következik a fogászati kezelés. A fogorvos javasolhat fluoridos lakkot vagy az ásványi anyagok visszaépülését segítő (remineralizáló) kezelést. Súlyosabb fogerózió kezelése megegyezik a fogszuvasodás kezelésével.
A fogerózió megelőzése
- Savanyú ételt, italt minél kevesebbet fogyasszon, és utána csak fél-egy óra múlva mosson fogat (vagy legalább öblögessen).
- Savas italt ne tartogasson hosszasan a szájában, hanem minél hamarabb nyelje le. (Még jobb, ha szívószállal issza.)
- Az étkezés végén magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.
- Használjon fluoridtartalmú, remineralizáló fogkrémet, szájvizet.
- Kis fejű, puha sörtéjű fogkefével mosson fogat.