egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A közel-keleti légúti szindrómát (Middle East Respiratory Syndrome, MERS) a MERS-CoV koronavírus okozza. A betegség súlyos légzési nehézséggel járhat.

 

A koronavírusok egyaránt képesek megbetegíteni embereket és állatokat is. Egyik fajtájuk, a SARS-CoV alakítja ki a súlyos akut légzőszervi szindrómát (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS), a másik típusa, a SARS-CoV-2 a COVID-19 (Corova Virus Desease-19) betegséget.

 

A MERS-CoV a COVID-19-et okozó vírushoz képest kevésbé fertőző, azonban megbetegedés esetén a halálos kimenetel aránya sokkal magasabb.

 

A MERS-CoV vírust 2012-ben azonosították Szaúd-Arábiában. Eddig 2500 embert betegített meg világszerte, közülük több mint 880-an vesztették életüket a betegség következtében. A fertőzöttek mind utaztak vagy éltek a Közel-Keleten, vagy olyan emberrel kerültek szoros kontaktusba, aki erről a vidékről jött. 2020-ban 45 esetet regisztráltak.

 

A közel-keleti légúti szindróma főbb tünetei

A MERS tünetei a fertőzést követő 2-14 napon belül jelentkeznek, ez a gyakorlatban legtöbbször 5-6 nap.

 

A tünetek az alábbiak lehetnek:

 

  • láz,
  • köhögés,
  • nehézlégzés,
  • izomfájdalom,
  • hasi fájdalom,
  • hasmenés,
  • hányinger, hányás.

 

A fertőzöttek közül 3-ból 1 ember belehal a betegségbe, köztük főként olyan betegek, akik egyéb társbetegséggel is rendelkeznek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a Közel-Keleten tartózkodik vagy tartózkodott, esetleg olyan személlyel került szoros kapcsolatba, aki ezen a vidéken tartózkodott, és az imént felsorolt tüneteket észleli, mihamarabb forduljon orvoshoz.

 

A közel-keleti légúti szindróma kiváltó okai

A MERS-t a MERS-CoV koronavírus okozza. A vírus terjedése leginkább állatról (főleg tevéről) emberre történik, ezt zoonózisnak nevezzük. A fertőzés pontos mechanizmusa egyelőre még tisztázatlan.

 

Az emberről emberre való terjedés csak rendkívül szoros kontaktussal mehet végbe. A fertőzött személy köhögés útján a levegőbe üríthet víruspartikulumokat. Ha a beteggel egy légtérben lévő egészséges személy ezt belélegzi, szintén megfertőződhet.

 

A közel-keleti légúti szindróma lehetséges szövődményei

A MERS lehetséges szövődménye lehet a tüdőgyulladás, súlyos esetben akut respiratorikus distressz szindróma (ARDS) alakulhat ki. A MERS-CoV ezenkívül veseelégtelenséget, szívburokgyulladást, disszeminált intravaszkuláris koagulációt (DIC) is okozhat. Legsúlyosabb esetben halálhoz is vezethet.

 

A közel-keleti légúti szindróma diagnosztizálása

A MERS diagnosztizálását a garatból, illetve a tüdőből nyert mintából végzik.

 

A közel-keleti légúti szindróma kezelése

A MERS-nek specifikus terápiája, a betegséget megelőző vakcina egyelőre még nem ismert. Az időben elkezdett szakszerű egészségügyi ellátás azonban javíthatja a betegség kimenetelét. Ezenkívül a tünetek enyhítésére alkalmazható fájdalomcsillapító szer, és figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre és a pihenésre is. Súlyosabb esetben oxigénterápia vagy gépi lélegeztetés válhat szükségessé.

 

A közel-keleti légúti szindróma megelőzése

Amennyiben a Közel-Keletre utazik, rendszeresen mosson kezet, főleg étkezés előtt, vagy ha állattal kontaktusba került. Ha nem áll rendelkezésére szappan és víz, használjon alkoholos kézfertőtlenítőt. Fertőtlenítse gyakran azokat a felületeket, amelyeken potenciálisan jelen lehet a vírus.

 

Tartózkodni kell a nyers tevetej, a nem megfelelően elkészített tevehús fogyasztásától, illetve a teve vizeletével való kontaktustól. Légúti fertőzésre való hajlam esetén kerülni kell a tevékkel való találkozást a Közel-Keleten.

 

Utazás előtt győződjön meg utazási céljának biztonságosságáról a WHO oldalán.

 

Ha MERS-re utaló tüneteket észlel magán, izolálja el magát, és kerülje a többi emberrel való kontaktust. Tüsszentés, köhögés esetén ügyeljen, hogy fedje el zsebkendővel az orrát és a száját.

KULCSSZAVAK
koronavírus  |   MERS-CoV  |   Közel-Kelet  |   teve  |   zoonózis  |   légzési nehézség  |   köhögés  |   láz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít