egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyári melegben különösen gyakori kérdés, de máskor is felmerül, hogy a csecsemőknek kell-e vizet adni. Ráadásul az sem mindegy természetesen, milyen vizet kapnak a kisgyermekek, akik jobban ki vannak téve a különféle fertőzéseknek, mint a felnőttek.

 

Az újszülöttek, csecsemők vízháztartása könnyebben felborul, mint a felnőtteké, ráadásul nem is tudják jól jelezni szomjúságukat. Éppen ezért mindig oda kell figyelni arra, hogy eleget igyanak. A nyári hőségben vagy lázas állapot esetén sok szülőben felmerül, hogy a gyermek folyadékigényét vízzel kellene kielégíteni, már egészen kicsi korban is. Ennek azonban az lehet az eredménye, hogy az amúgy is pici gyomruk az értékes tápanyagok helyett vízzel telik meg. Jó támpont lehet, ha tudjuk, hogy a babáknak – megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása esetén – naponta 6-8 világos színű vizelettel teli pelenkát kell cserélni.

 

Ne is igyon vizet a baba?

A WHO Magyarországon is érvényben lévő ajánlása szerint az újszülöttek táplálásának legjobb módja hat hónapos korig a kizárólagos szoptatás. Természetesen vannak esetek, amikor ez nem tartható; egyes élethelyzetek, bizonyos betegségek kezelése miatt szükség lehet arra, hogy az anyatej helyett vagy mellett mást is adjunk a babának. Az erre alkalmas tápszereket receptre írja fel a gyermekorvos.

 

Az anyatejes táplálással az újszülött minden tápanyagot megkap, amire a fejlődéséhez szüksége van – ez egyszerre étel és ital számára. Éppen ezért még meleg időben sem szükséges vízzel itatni a hat hónap alatti, kizárólagosan szoptatott babákat. Ha több folyadékra van szükség, többször kell megszoptatni őket.

 

A tápszeres babákra ugyanez az ajánlás vonatkozik: a megfelelő arányban elkészített tápszer fedezi folyadékigényüket még a melegben is, legfeljebb abból lehet nekik többet vagy gyakrabban adni, mint máskor.

 

Mit igyon a baba?

A hathónapos kortól megkezdett hozzátáplálással a gyermekek más ételeket is megkóstolnak. Még ekkor is igaz azonban, hogy az anyatej vagy a koruknak megfelelő tápszer a legfontosabb a folyadékpótlás szempontjából, bár már elkezdhetnek vizet is inni.

 

A 6–12 hónapos babáknak folyadékpótlásra vizet adjunk, hogy megszokják az ízét, és ne vigyenek be üres kalóriákat. A víz lehet forralt, majd lehűtött csapvíz, babavíz vagy szénsavmentes ásványvíz (ezek közül a minél alacsonyabb nátriumtartalmút válasszuk). Nem árt azonban tudni, hogy különösen a már megbontott ásványvizet vagy babavizet is érdemes felforralni, mert kórokozók szaporodhatnak fel benne. (A szénsavmentes ásványvizet a palack kibontása után hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, és a felnőttek is 1-2 napon belül igyák meg.)

 

Ellenőrizetlen forrásból származó vagy láthatóan szennyezett vizet forralás után se adjunk a babáknak!

 

A babák ne kapjanak:

 

  • szénsavas ásványvizet, szódát,
  • hígítatlan gyümölcslevet,
  • cukros innivalót,
  • koffeintartalmú innivalót,
  • citromos vizet.

 

KULCSSZAVAK
újszülött  |   csecsemő  |   folyadékpótlás  |   víz  |   anyatej  |   szoptatás  |   tápszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít