egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az öregszeműség (latinul presbyopia) a szem alkalmazkodóképességének az életkorral járó csökkenése.

 

A szemlencse 40 év felett fokozatosan elveszti rugalmasságát, ennek következtében csökken a közeli fókuszálóképessége. Az öregszeműség hazánkban több mint 4 millió embert érint.

 

Az öregszeműség tünetei

Az öregszeműség az öregedés természetes velejárója, a 40 év felettiek szinte általános látásproblémája, nőknél és férfiaknál egyaránt. Lényege, hogy a szem egyre kevésbé képes fókuszálni, ami miatt a közeli tárgyak olvasása nehezebbé válik, miközben a távoli tárgyak továbbra is tisztán láthatók.

 

Jellemzően 40-45 éves kor felett figyelhető meg – eleinte inkább a délutáni-esti órákban, majd bármely napszakban –, hogy olvasáskor nehezebb a fókuszálás a betűkre, távolabb kell tartani a könyvet, újságot, különösen rossz fényviszonyok mellett. Az állapot kellemetlenséget okozhat a napi munka, a szokásos tevékenységek végzése közben, a szem összpontosításának feszültsége pedig fejfájást is okozhat.

 

A tünetek az idő előrehaladtával fokozódnak: a szemlencse egyénenként változó ütemben, de általánosságban 5-10 évente romlik egy dioptriát, majd körülbelül 60 éves korban az addig rugalmas szemlencse alkalmazkodóképessége teljesen megszűnhet, és keménnyé válik – ez az öregszeműség állapota.

 

A közeli látás fokozatos gyengülése az autóvezetést általában nem érinti.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha nehézségei támadnak a közelre nézéskor, például olvasásnál, minden esetben forduljon szemész szakorvoshoz, és kérjen látásvizsgálatot.

 

A tünetek 45–65 év között általában súlyosbodnak, ezért 40-45 éven felül évente legalább egyszer ellenőriztesse a szemét.

 

Az öregszeműség diagnózisa

Az öregszeműség diagnózisának felállítása aránylag könnyű: a szemész szakorvos ellenőrzi a közeli látásélességét, és meghatározza a közeli éleslátáshoz szükséges dioptriát.

 

Az öregszeműség kialakulása

A szemlencse optimális esetben ellipszoid alakú, kristálytiszta, ér- és idegmentes szövet, amelynek a víztartalma magas, szerkezete rugalmas. A szemgolyón belül a szivárványhártya hátsó felszíne és az üvegtest között helyezkedik el. A lencse a szaruhártya után a szem második legfontosabb törőközege. Össztörőereje 20 dioptria, amelyet fiatalkorban közelre nézéskor 33 dioptriára is tud növelni az akkomodáció révén.

 

Az akkomodáció (alkalmazkodás) a szemlencse törőerejének növelése annak érdekében, hogy a közelebbi tárgyakat is élesen lássuk. Távolba nézéskor a lencse ellapul, alakja az ellipszishez közelít. Közelre nézéskor az addig kifeszített helyzetben lévő lencse domborúsága fokozódik, alakja a gömbhöz közelít, így növelve törőerejét.

 

Az öregszeműség akkor következik be, amikor a szemlencse rugalmassága, domborodási képessége csökken, a közeli és távoli tárgyak nézésekor nem tudja megváltoztatni az alakját, ami homályos látáshoz vezet. A presbyopia hátterében tehát az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkenő alkalmazkodóképesség áll.

 

A látószervek – mint ahogyan az összes többi szerv – öregedése természetes folyamat, a szemlencse merevsége az idő múltával fokozódik, ezért az öregszeműség nem is tekinthető betegségnek.

 

Az öregszeműség kezelése

Az öregszeműség gyógyítása nem lehetséges, de különféle módszerekkel kezelhető az állapot.

 

A kezdeti panaszokat rövid ideig csökkentheti a megfelelő megvilágítás kialakítása.

 

Az alkalmazkodóképesség csökkenése jól korrigálható olvasószemüveg vagy kontaktlencse viselésével, ami megkönnyíti az olvasást, telefonozást, a monitor előtti munkavégzést is. Az életkor változásával folyamatos korrekcióra van szükség: a pluszos dioptriájú lencséket egyre erősebbre kell cserélni, de általában nincs szükség 3-3,5 dioptriánál erősebb szemüvegre.

 

Kezdetben elég lehet egy egyszerű olvasószemüveg, de egyes esetekben, például ha az öregszeműséget megelőzően a szemnek más fénytörési hibája is volt, szükség lehet bifokális, multifokális vagy speciális lencsékre.

 

A szemüveg viselése nem lassítja az állapot romlását, és nem gyengíti a szemet.

 

A betegség javítása műtéti úton is lehetséges, két megoldással:

 

  • speciális lézeres korrekció kifejezetten az öregszeműség kezelésére,
  • a szemlencse műlencsére cserélése.

 

Az öregszeműség az öregedés folyamatának része (általában 65 éves korig súlyosbodik), ezért a megelőzése nem lehetséges.

 

KULCSSZAVAK
látás  |   látásélesség  |   látásromlás  |   öregedés  |   szemlencse  |   fókuszálás  |   közelre látás  |   alkalmazkodókészség  |   akkomodáció  |   olvasószemüveg
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít