egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Elf Bar nikotin bevitelére alkalmas eszköz, jellemzően olyan eldobható negyedgenerációs e-cigaretta, amely 2 ml űrtartalmú, 20 mg/ml nikotint tartalmazó folyadékkal működik (azaz egy patron 40 mg nikotint tartalmaz), de ennél több nikotint is tartalmazhat, illetve elvileg nikotinmentes, csak ízesített termékeket is árulnak. A nikotin a folyadékban nikotinsó formában van jelen.

 

Továbbá, Magyarországon ízesített elektronikus cigaretta vagy ízesített dohányzást imitáló elektronikus eszköz, valamint utántöltő flakon legálisan nem értékesíthető, a nemzeti dohányboltokban sem. Egy forgalmazó bejelentése szerint – aki a termékét veszélyes keverékként jelentette be – az általa forgalmazott  Elf Barokban akár huszonhétféle ízesítőanyag is található.

 

A túlzott nikotinbevitel veszélyei

A nikotin amellett, hogy függőséget okoz, egészségkárosító is, és ez a hatása nem csak a cigarettában érvényesül. A különböző elektronikus termékek tényleges nikotintartalma sokszor jóval magasabb a csomagolásukon feltüntetettnél, és a nikotinmentesnek mondott változatokban is találtak már nikotint. Az új e-cigarettakészülékek a hagyományos cigarettával azonos vagy akár azt meghaladó mértékű rákkeltő és mérgező anyagoknak tehetik ki a használójukat. A korábbi eldobható termékekkel ellentétben az Elf Bar által előállított aeroszol nikotintartalma jellemzően magas, és a nikotin felszívódása könnyebb. Ennek magyarázata a magas nikotintartalmú nikotinsó alkalmazásában rejlik. Az Elf Bar kiszerelésében lévő nikotin 2-5 doboz hagyományos cigarettának felel meg.

 

Az elektronikus cigaretták és az alternatív dohánytermékek használatával világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma. Ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett koncentráció sok esetben jelentősen eltér a folyadékban található tényleges mennyiségtől.

 

A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktusban jelentkeznek, hányinger és hányás formájában. Hamar kialakulnak a központi idegrendszeri tünetek – fejfájás, szédülés, zavartság, tudatállapot-változás –, akár kóma is felléphet alacsony vérnyomássalsal. Emellett a légzőizmokat érintő izombénulás is jelentkezhet. Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül leállítja a légzést, ami oxigénhiányos állapothoz vezet. Megjelenhetnek görcsök és szívritmuszavarok, jellemző tünet továbbá az izzadás. Végső esetben a nikotinmérgezés halálos is lehet – a halálos adag egy felnőtt esetén 30-60 mg egyszeri bevitele. Emlékeztetésképpen, a nikotinos Elf Bar patronja legalább 40 mg nikotin tartalmaz, amelyet ugyan nem egyidőben fogyaszt el a használó, de belátható, hogy könnyedén túlfogyasztható a termék.

 

Fontos azt is kiemelni, hogy a nikotin könnyedén felszívódik a bőrön keresztül is, így az utántöltés, a bőrre kerülés kockázata miatt különösen veszélyes!

 

  • A nikotin aktív vegyület, amely a szervezetbe jutva azonnal elkezdi kifejteni hatását. Az e-cigaretta a hagyományos cigarettával egyező mértékben képes kialakítani a nikotinfüggőséget.
  • A nikotin befolyásolja a magzati növekedést és fejlődést. A várandósság alatti dohányzás növeli a koraszülés és a halvaszülés kockázatát.
  • A nikotin befolyásolja a szív- és érrendszer működését, növeli a szívfrekvenciát és hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához.
  • A nikotin befolyásolja az immunrendszer, a tüdő, valamint az idegrendszer működését.

 

Mit tehet

A fenti egészségügyi veszélyek miatt, valamint mivel bejelentések hiányában biztosan nem is tudható, hogy az Elf Bar-ok mit tartalmaznak, semmi esetre se használjon Elf Bart! Csakis Nemzeti Dohányboltból szerezzen be új típusú dohánytermékeket, mert csak így lehet biztos benne, hogy legális, ismert összetételű terméket használ. Ha pedig tudomást szerez illegális forgalmazásról, azt az 1828-as ingyenesen hívható számon névtelenül bejelentheti. A szülők különösen figyeljenek oda, hogy gyermekekhez ne kerülhessen ilyen eszköz.

 

Amennyiben Elf Bart használt, és rosszullét tüneteit észleli, forduljon azonnal orvoshoz, vagy ha bizonytalan, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot (+36 80 201 199), ahol az ügyeletes szakember mérgezés vagy annak gyanúja esetén tájékoztatást nyújt az anyag vagy keverék veszélyességére, a várható tünetekre, teendőkre vonatkozóan.

 

Rászokás helyett leszokás

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által szolgáltatott forgalmi adatok alapján 2017 és 2022 első féléve között az elektronikus cigaretta, a dohányzást imitáló elektronikus termékek és kiegészítőik kiskereskedelmi forgalmazása drasztikus módon megemelkedett. A hagyományos dohányzásról az e-cigaretta bármely fajtájára, így az Elf Bar használatára való áttérés nem jelent leszokást. Az áttérés nem más, mint másfajta termékből eredő nikotin- és szokásfüggés kialakulása az égéstermékekből származó káros és potenciálisan káros anyagok szervezetbe történő bevitelének esetleges mérséklése, csökkentése mellett. A dohányzók leszokásának támogatására szakemberek által kínált, bizonyítottan hatékony módszerek állnak rendelkezésre.

 

Leszokás támogatás: 

www.leszokastamogatas.hu

ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44

 

A túlzott nikotinbevitel veszélyei és az Elf Bar gyermekkorban

Nikotinmérgezést minden életkorban el lehet szenvedni, azonban alacsony testsúlyuk miatt a gyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A magzatként vagy gyermekkorban elszenvedett nikotinexpozíció hozzájárulhat a fiatalkori viselkedés- és hangulatzavarok, valamint a függőségek kialakulásához.

 

A Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérés (MIDOF) felméréseiben 12 százalék volt azon diákok aránya, akik valamilyen rendszerességgel elektronikus cigarettát használnak. Az elektronikus cigarettát használók 61 százaléka a barátja vagy az osztálytársa, 20 százaléka a saját, 10 százaléka pedig szülei elektronikus cigarettáját használta/használja. A folyadék jellegét tekintve az elektronikus cigarettát használó 7-9. osztályosok elsődlegesen az ízesített változatokat kedvelték. Az e-cigaretta különösen a fiatalok körében növeli a dohányzásra való rászokás kockázatát. Ennek oka, hogy míg a kortárs hatások erősen érvényesülnek, addig a tanárok és szülők figyelmeztetései, valamint az egészségre vonatkozó aggodalmak kevésbé riasztók a fiatalok számára. Az Elf Bar gyors elterjedését a közösségi média tette lehetővé, a termék külföldi internetes oldalakon és a közösségi média piacterein beszerezhető. Kisméretű, hagyományos cigarettára emlékeztető formájú, színes-divatos és jellemzően ízesített. Éppen ezért fontos felhívni a gyermekek figyelmét a közösségi média óvatos használatára. Továbbá tudatosítani kell bennük, hogy ismeretlen összetevőik miatt az Elf Bar termékek különösen veszélyesek lehetnek az egészségre.

 


 

Jogszabályi háttér

 

  • 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól;
  • 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól.

 

Kapcsolódó tartalmak:

E-cigaretta és alternatív dohánytermékek

Dohányzás mellőzése

Függőségkezelés

 

KULCSSZAVAK
e-cigaretta  |   nikotin  |   nikotinsó  |   ízesítés  |   dohányzás  |   nikotinmérgezés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít