egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A trypanosomiasis (más néven álomkór) parazita által okozott fertőzés. A betegséget – mely a szubszaharai térségben állandóan jelen van – a cecelégy csípése terjeszti. A fertőzés kezelés nélkül majdnem mindig halálos kimenetelű.

 

A trypanosomiasis főbb tünetei

A fertőzés két fázisban zajlik. Az első szakaszban a paraziták a vérben és a nyirokrendszerben találhatók meg, majd a központi idegrendszert támadják meg. A kelet-afrikai, akut formában ehhez csak néhány hét szükséges. A nyugat-afrikai forma lassabban halad előre, kifejlődése években mérhető. Van, akinél bőrkiütések is megjelennek a fertőzés hatására.

 

Akut betegséglefolyás esetén a légy csípése általában fájdalmassá válik, vörös seb jelentkezik a helyén. Mindkét formára jellemző tünetek a láz, az erős fejfájás, az ingerlékenység, az extrém fáradtság, a megduzzadt nyirokcsomók, illetve az izom- és ízületi fájdalom.

 

Idegrendszeri tünetek az egyre erősödő zavartság, a személyiségváltozás, az alvási ciklus felborulása, melyek már a második fázisban jelennek meg.

 

Kezeletlen esetben a tünetek rosszabbodnak, és néhány hónapon belül halálhoz vezetnek.

 

Mikor forduljak orvoshoz?

Ha érintett területen járt, és a fenti tüneteket észleli magán, forduljon mielőbb háziorvosához, aki gondoskodik a szükséges vizsgálatokról és a szakrendelésre történő beutalásról.

 

A trypanosomiasis kiváltó okai

A fertőzést a Trypanosoma brucei egysejtű parazita okozza, amely a cecelégy csípésével terjed. A cecelégy Afrika szubszaharai területén honos, de nem mindegyik fajtája hordozza a fertőzést. A parazita úgy terjed, hogy a légy megcsíp egy fertőzött embert vagy állatot, majd a következő személy vagy állat megcsípésével továbbadja a kórokozót. A WHO erőfeszítéseinek köszönhetően a betegség gyakorisága az elmúlt időszakban drasztikusan csökkent.

 

A T. brucei gambiense alfaja a fertőzések (nyugat-afrikai trypanosomiasis, gambiai trypanosomiasis) 92 százalékát okozza, és lassabb lefolyású betegséghez vezet, míg a T. brucei rhodesiense által okozott akut betegség (kelet-afrikai trypanosomiasis, rodéziai trypanosomiasis) kisebb arányban fordul elő és gyors lefolyású.

 

A trypanosomiasis diagnosztizálása

A korai felismerés nem könnyű, mivel a tünetek nem egyértelműek. A paraziták a vérből és más testnedvekből nem mindig mutathatók ki.

 

Mivel az első fázis tünetei nem egyértelműek, az érintett területek lakosságát folyamatosan szűrik, így hamarabb megtalálhatók a betegek, és ezzel a betegség terjedése is lassul.

 

A betegség előrehaladását a gerincvelőfolyadék vizsgálatával lehet követni.

 

A trypanosomiasis kezelése

A kezelést mihamarabb meg kell kezdeni, és a fertőződést követő két évben rendszeres gondozásra, megfigyelésre van szükség, amely időnként a gerincvelőfolyadék vizsgálatával jár.

 

A választott gyógyszerelés a kórokozó típusától és a betegség előrehaladottságától függ.

 

A trypanosomiasis megelőzése

A betegség ellen nincs védőoltás, a megelőzés fő eszköze a cecelégy csípésének elkerülése. Az érintett területeken élők általában tisztában vannak a leginkább fertőzött helyekkel, és tanácsot is adnak erről. Ezen kívül a minél nagyobb testfelületet eltakaró ruházat, a bozótos területek kerülése és rovarriasztók használata, valamint a belső terek rovarmentesítése segít a fertőződés kockázatának csökkentésében.

 

Kapcsolódó tartalom: Rovarcsípések

 

KULCSSZAVAK
álomkór  |   parazita  |   trópusi betegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít