egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A természetes vizek és medencék népszerű kikapcsolódási és sportolási lehetőséget nyújtanak, de veszélyeket is tartogathatnak. Egyes kórokozók előfordulása gyakoribb ezeken a helyeken, de a fertőződés esélye egyszerű óvintézkedésekkel csökkenthető.

 

Az egy helyen összegyűlő sok ember, a vizes közeg és a meleg időjárás kedvez egyes kórokozók terjedésének. A fertőződés megakadályozása érdekében különösen fontos a megfelelő higiéniai szabályok betartása.

 

A fertőzések tünetei

A sokféle kórokozó többféle szervrendszert érintő betegséget és tünetet okozhat. A leggyakoribb tünetek emésztőszerviek, ezt követik a bőrt érintő és a légzőszervi problémák.

 

Emésztőszervi tünetek

Az emésztőszervi tüneteket okozó kórokozók leggyakrabban a fertőzött víz lenyelésével kerülnek a szervezetbe. A Cryptosporidium parazita súlyos hasmenést, hányást, lázat és émelygést okoz, amit hasi görcsök kísérhetnek. Hasonló problémákat okoz a Giardia parazita is.

 

A baktériumok közül a Campylobacter, a Shigella és az E.coli okoz hasmenéssel és más hasi tünetekkel járó fertőzést.

 

Szintén emésztőrendszeri megbetegedést okoznak a norovírusok, melyek hatására heves hányás is kialakulhat.

 

Bőrfertőzések

A strandokon, uszodákban gyakori bőrgombás fertőzések viszketést, hámlást okoznak. A női nemi szervek külső részén és a hüvelyben a Candida albicans gomba okozhat tüneteket.

 

Az uszodaszemölcs uszodákban, strandokon gyakran fordul elő, elsősorban gyerekek között, de könnyen továbbadható. Okozója egyfajta poxvírus.

 

Cercariás bőrgyulladást okoznak egyes paraziták; a tünetek piros, pattanásszerű kiütések, hólyagok, viszketés és pirosság.

 

Húgyúti fertőzések

Nőknél az E.coli baktérium húgyúti fertőzést is okozhat, amely fájdalmas, gyakori vizeléssel és más húgyúti tünetekkel, esetleg lázzal is járhat.

 

Nőgyógyászati problémák

A vizekben jelen lévő Trichomonas vaginalis parazita a nőknél trichomoniázist, hüvelyi folyással járó betegséget okozhat.

 

Légzőszervi betegségek

Egyes kórokozók (Legionella, Pseudomonas) köhögést, fülgyulladást is okozhatnak, ha a strandoláskor a szervezetbe jutnak.

 

Szemproblémák

A fürdés utáni kötőhártya-gyulladást, amely a szem vörösségével, váladékozásával, viszketésével jár, okozhatja kórokozó vagy a fertőtlenítésre használt vegyszer is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel háziorvosát, ha strandolás után a következőket tapasztalja:

 

 

A kórokozók forrása

A természetes vizekben és a partokon számos kórokozó él. A strandon terjedő fertőzéseket – ezek mellett – a többi ember által hordozott mikroorganizmusok is okozhatják. A fertőzések sokfélék lehetnek, kiváltójuk lehet vírus, baktérium, gomba vagy parazita.

 

A különféle kórokozók változatos módon terjedhetnek a vízközelben. A fürdőzők a víz lenyelésével, a vízpára belégzésével, a vízzel való érintkezéssel is megfertőződhetnek. Szintén lehetnek kórokozók egyes felületeken: a zuhany padlóján, a medence létráján, a mosdóban. A természetben normál esetben is jelen lévő mikroorganizmusok a fűben, homokban is előfordulnak.

 

A fertőzések megelőzése

A fertőzések egy része egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhető.

 

 • Fürdéskor egy kortyot se nyeljen le a vízből!
 • Fürdés előtt és után alaposan zuhanyozzon le!
 • A strand teljes területén viseljen papucsot!
 • WC-használat után mosakodjon meg alaposan!
 • Ha sokat merül a víz alá, vagy szabályosan, a vízbe tett fejjel úszik, viseljen úszószemüveget!
 • A fürdés után mindig alaposan szárítsa, törölje ki fülét. Ha hajlamos a fülgyulladásra, fürödjön füldugóval!
 • Vizes fürdőruháját a fürdés után cserélje szárazra!
 • A gyermekeket legalább óránként hívja ki a vízből, és küldje el a mosdóba! Fürdéshez a babákra adjon erre a célra készült speciális pelenkát, és a parton ne engedje pelenka vagy fürdőruha nélkül a homokba vagy a fűre ülni!
 • Ne fürödjön olyan vízben, amely láthatóan szennyezett, a közelében csatornabefolyó található, vagy ahol jelzés tiltja a fürdést!

 

Mikor ne menjen strandra?

Ne menjen strandra, és főként a vízbe, ha

 

 • fertőző betegségben szenved, vagy fennáll a gyanúja,
 • hasmenése van,
 • nyílt seb található a testén.

 

Ha valamilyen ok miatt az immunrendszere gyengébben működik, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

 

Gyermekek, idősek, várandósok

A gyermekek, idősek és várandósok hajlamosabbak lehetnek a fertőzésekre, ezért strandolás közben nagyobb veszélynek vannak kitéve. A várandósok konzultáljanak nőgyógyász szakorvossal, hogy javasolja-e a fürdést, illetve hogy milyen típusú és hőmérsékletű legyen a víz.

 

A vizek minőségének ellenőrzése

Magyarországon a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a természetes vizű és épített strandok vízminőségét, amiről közleményt adnak ki; nem megfelelő eredmény esetén pedig bezáratják a strandot.

 

Tengerparti nyaralásoknál a megfelelő vízminőség biztosítéka a nemzetközileg elismert és használt Kék zászló (Blue Flag) minősítés, ami nem csak a víz, hanem a partszakasz tisztaságát, illetve felszereltségét is minősíti.

 

KULCSSZAVAK
strand  |   víz  |   fürdő  |   fertőzés  |   kórokozó  |   parazita
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít