A jó minőségű, biztonságos, elérhető ivóvíz elengedhetetlen a lakosság egészsége és jóléte szempontjából. Európában szerencsére a legtöbb területen elérhető a megfelelő minőségű ivóvíz, hála az Európai Unió utóbbi 30 éves ivóvízpolitikájának. 2023-tól pedig újabb rendelkezéseknek kell megfelelniük a tagállamoknak.
Az Európai Unió fő ivóvíztörvénye az ún. átdolgozott ivóvíz-irányelv (Drinking Water Directive, DWD). Ezt az irányelvet az unió 2020 decemberében fogadta el, a tagállamoknak pedig 2023. január 12-ig kellett átültetniük a saját nemzeti rendelkezéseik közé, és megfelelni az új előírásoknak.
Az ivóvízbiztonságról, az ivóvíz minőségét meghatározó tényezőkről bővebben tájékozódhat az NNGYK Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály Vízhigiénés Laboratóriumának honlapján.
Mire terjed ki az új ivóvíz-szabályozás?
Az Európai Unió új vízminőségi szabályozása összhangban van – bizonyos esetekben még szigorúbb is – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival.
Kiterjed például bizonyos veszélyes szennyező anyagok vizsgálatára: foglalkozik az endokrin rendszert károsító (hormonszerű) anyagok és a PFA-k (perfluor-alkil anyagok), valamint a mikroműanyagok kérdésével is. Most már kötelező ellenőrizni például az endokrin rendszert károsító két vegyületet (béta-ösztradiol és nonilfenol), valamint a PFA-k jelenlétét a teljes vízellátási láncban.
Megfogalmaz törekvéseket a műanyagpalackok visszaszorítása érdekében is.
Szabályozza a vízzel érintkező anyagok és termékek minőségét. A szabályozások minden olyan anyagra vonatkoznak, amelyeket vízkezelésre, -tárolásra vagy -elosztásra kívánnak felhasználni (pl. vízvezetékcsövek, szelepek, szivattyúk, vízmérők, szerelvények és csapok). Az új vízellátó-rendszerek építése vagy a meglévők felújítása esetén 2026. december 31-től kell alkalmazni az új szabályozást, mellyel a baktériumok és egyéb fertőző ágensek terjedését, valamint a káros anyagok ivóvízbe való kimosódásának kockázatát kívánja csökkenteni az Európai Unió.
A víz minőségét jelző paraméterek
Az ivóvíz paraméterei jogszabályban meghatározott szigorú határértékekkel rendelkeznek; a víz akkor nyilvánítható megfelelő minőségű ivóvíznek, ha paraméterei nem lépik túl ezeket a határértékeket.
Mikrobiológiai paraméterek
A vízminőség mikrobiológiai paraméterei bizonyos baktériumok előfordulásának maximális értékét határozzák meg.
Paraméter |
Paraméter |
Megjegyzések |
|
Enterococcus fajok |
0,10 |
µg/l |
gyomor-bélrendszeri fertőzések |
Escherichia coli |
10 |
µg/l |
gyomor-bélrendszeri fertőzések |
Kémiai paraméterek
A vízminőség kémiai paraméterei az egyes kémiai anyagok, vegyszerek, nehézfémek és egyéb vegyi anyagok maximális határértékét határozzák meg.
Paraméter |
Paraméter |
Megjegyzések |
|
Akrilamid |
0,10 |
µg/l |
rákkeltő |
Antimon |
10 |
µg/l |
mérgező |
Arzén |
10 |
µg/l |
mérgező |
Benzol |
1,0 |
µg/l |
rákkeltő |
Benzo(a)pirén |
0,010 |
µg/l |
rákkeltő |
Biszfenol A |
2,5 |
µg/l |
endokrin zavarok |
Bór |
1,5 |
mg/l |
egészségügyi hatások |
Bromát |
10 |
µg/l |
rákkeltő |
Kadmium |
5,0 |
µg/l |
mérgező |
Klorát |
0,25 |
mg/l |
egészségügyi hatások |
Klorit |
0,25 |
mg/l |
egészségügyi hatások |
Króm |
25 |
µg/l |
rákkeltő |
Réz |
2,0 |
mg/l |
egészségügyi hatások |
Cianid |
50 |
µg/l |
mérgező |
1,2-diklóretán |
3,0 |
µg/l |
rákkeltő |
Epiklorohidrin |
0,10 |
µg/l |
rákkeltő |
Fluorid |
1,5 |
mg/l |
fogzománc- és csontkárosodás |
Haloecetsavak |
60 |
µg/l |
rákkeltő |
Ólom |
5 |
µg/l |
idegrendszeri károsodás, fejlődési zavarok |
Higany |
1,0 |
µg/l |
idegrendszeri károsodás |
Mikrocisztin-LR |
1,0 |
µg/l |
májkárosodás |
Nikkel |
20 |
µg/l |
rákkeltő |
Nitrát |
50 |
mg/l |
methemoglobinemia |
Nitrit |
0,50 |
mg/l |
methemoglobinemia |
Peszticidek |
0,10 |
µg/l |
mérgező |
Peszticidek összes |
0,50 |
µg/l |
mérgező |
PFAS összes |
0,50 |
µg/l |
hormonális zavarok |
PFAS összes |
0,10 |
µg/l |
hormonális zavarok |
Policiklusos aromás szénhidrogének |
0,10 |
µg/l |
rákkeltő |
Szelén |
20 |
µg/l |
szelén mérgezés |
Tetraklóretén és triklóretén |
10 |
µg/l |
rákkeltő |
Trihalometánok összes |
100 |
µg/l |
rákkeltő |
Uránium |
30 |
µg/l |
vese- és májkárosodás |
Vinil-klorid |
0,50 |
µg/l |
rákkeltő |
Indikátor paraméterek
A vízminőség indikátor- és biológiai paraméterei az egészséget nem károsító komponensek határértékeit szabályozza. A határérték túllépése az emberi egészséget nem veszélyezteti, mérésük elsősorban az üzemellenőrzést szolgálja. Amennyiben valamelyik indikátor paraméter túllépi az előírt határértéket, az ivóvíz kifogásolt minőségűnek tekintendő – a fogyasztás korlátozására azonban nincs szükség.
Paraméter |
Határérték |
|
Alumínium |
200 |
µg/l |
Ammónium |
0.5 |
mg/l |
Klór |
250 |
mg/l |
Clostridium perfringens |
0 |
db/100 ml |
Szín |
Elfogadható a fogyasztók számára, és nincs rendellenes változás |
|
Vezetőképesség |
2,500 |
µS cm⁻¹ (20 ºC-on) |
Hidrogénion-koncentráció |
≥ 6.5 és ≤ 9.5 |
pH |
Vas |
200 |
µg/l |
Mangán |
50 |
µg/l |
Szag |
Elfogadható a fogyasztók számára, és nincs rendellenes változás |
|
Oxidálhatóság |
5 |
mg/l O₂ |
Szulfát |
250 |
mg/l |
Nátrium |
200 |
mg/l |
Íz |
Elfogadható a fogyasztók számára, és nincs rendellenes változás |
|
Kolónia szám 22 °C-on |
Nincs rendellenes változás |
|
Koliform baktériumok |
0 |
db/100 ml |
Teljes szerves szén (TOC) |
Nincs rendellenes változás |
|
Zavarosság |
Elfogadható a fogyasztók számára, és nincs rendellenes változás |
Kapcsolódó tartalmak:
- Szükséges-e víztisztítót használni?
- Ivóvízbiztonság
- Miért más a különböző ásványvizek íze?
- Bátran ihatjuk a csapvizet
- Az ivóvíz íz-, szín- és szagproblémái
- Mikroműanyagok a környezetünkben
- Víztípusok a háztartásban
- Ivóvízforrások és vízkezelés