egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

A zygomycosis a Zygomycetes osztályba tartozó, talajban élő mikrogombák által okozott fertőzés, amely alapvetően a legyengült immunrendszerrel élők számára veszélyes. A betegségcsoportba két betegség tartozik.

 

A betegség a kórokozók szerint kétféle lehet: a Mucorales gombák okozzák a mucormycosist, míg az Entomophthorales az entomophthoromycosist.

 

A zygomycosis legfőbb tünetei

A mucormycosis tünetei az érintett szerv vagy szervrendszer funkciójától függnek: megkülönböztethető légúti-, agyi-, bőr-, tüdő- és emésztőszervrendszeri érintettségű forma is.

 

A mucormycosisról külön cikkben olvashat bővebben.

 

Az entomophthoromycosis jellemző tünete egy lassan növekvő, fájdalmat nem okozó, bőr alatti csomó megjelenése, amelyből rendszerint csak egy van. A csomó feletti bőrterület általában nem változik meg, ritkábban hámlik és besötétedik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a betegség bármelyik fajtájára utaló tüneteket észleli, forduljon mielőbb háziorvosához vagy kezelőorvosához.

 

A zygomycosis kiváltó okai

A betegséget a talajban és bomló növényi részekben élő, a Zygomycetes osztályba tartozó mikrogombák okozzák; ezek közé tartoznak a Mucorales és az Entomophthorales fajtájú gombák.

 

A mucormycosis általában legyengült immunrendszerű embereknél (pl. daganatos betegek) jelentkezik. Az Entomophthorales gombák egészséges embereknél is okozhatnak bőrfertőzéseket trópusi- és szubtrópusi párás területeken.

 

A zygomycosis lehetséges szövődményei

A mucormycosis kezelését mihamarabb meg kell kezdeni, különben súlyos, életveszélyes állapotot okozhat.

 

Az entomophthoromycosis a fertőzés helyéről továbbterjedhet a környező szövetekre, és maradandó deformitást okozhat, amely leggyakrabban az arcon jelenik meg.

 

A zygomycosis diagnosztizálása

A diagnózis felállítása – a tünetek értékelése mellett – az érintett szövetben kimutatható gomba azonosításával történik.

 

A zygomycosis kezelése

A mucormycosis és az entomophthoromycosis kezelése gombaellenes gyógyszerrel történik.

Az entomophthoromycosis esetenként spontán gyógyul; ellenkező esetben az érintett területet sebészi úton eltávolítják. Előfordulhat, hogy a kimetszés helyén újra megjelenik a csomó.

 

A zygomycosis megelőzése

Az érintett területeken nehéz elkerülni a gomba belégzését. A kockázati csoportokba tartozók lehetőség szerint mellőzzék a földdel kapcsolatos tevékenységeket (pl. kertészkedés), vagy csak megfelelő kesztyű és maszk használata mellett végezzék. Emellett ajánlott kerülni a penésszel fertőzött helyeket is.

 

KULCSSZAVAK
gomba  |   mikrogomba  |   fertőzés

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

A koronavírus és az Egészségvonal

A koronavírus világjárvány alatt az Egészségvonal fontos feladatot vállal a COVID-19 elleni küzdelem támogatásában azért, hogy az állampolgárok tájékoztatása a járványügyi kérdésekben folyamatosan biztosítható legyen. Az Egészségvonal contact centere 2021-ben fokozatosan átvette a koronavírus zöld számok és a koronavirus@1818.hu e-mail cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az Egészségvonalat tárcsázza, munkatársunk azonnal és közvetlenül átkapcsolja a 112-es segélyhívó számra.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít