egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2005-ben hirdette meg első alkalommal az Európai védőoltási hét programját, hogy felhívja a figyelmet az immunizálás fontosságára a fertőző betegségek megelőzése és az élet védelmének érdekében.

 

Azóta a rendezvény kiterjedtségében és jelentőségében is sokat fejlődött: ma az egyik legnagyobb és legfontosabb évenként megtartott közegészségügyi kampány a WHO Európai Régiójában. A vakcinákkal kapcsolatos üzeneteket a WHO elsősorban tájékoztató kampányok, interjúk, technikai találkozók, szakértői viták, televíziós műsorok, tudományos konferenciák stb. segítségével adja át a régióban.

 

A védőoltások szerepe létfontosságú

Az Európai védőoltási hét fő üzenete, hogy mindenkinek joga és szüksége van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. A védőoltás alapvető jog, ezért fontos, hogy minden ember a világ minden táján könnyen hozzájuthasson a szükséges vakcinákhoz (vagyis például a menekülteknek is biztosítani kell az oltásokhoz való hozzáférést).

 

A védőoltások előállítási költsége alacsony, emellett hatalmas hasznot jelentenek a társadalom számára. A rendszeres védőoltások életét mentenek: megóvnak a betegségektől és az életre szóló rokkantságtól, illetve fokozzák az egészségügyi rendszerek hatékonyságát, mivel az immunizálás megelőzi a betegséget, vagy egyes esetekben jelentősen csökkenti a betegség lefolyásának súlyosságát. Sok megbetegedés ellen – rubeola, tetanusz, mumpsz – nem létezik gyógyszer, ellenük csak az oltás adhat megfelelő védettséget.

 

A hatékony oltási programoknak köszönhetően az ipari országokban élő emberek többsége soha nem tapasztalta meg a védőoltással megelőzhető betegségek által okozott járványok pusztítását. A gyermekkori védőoltásokkal megelőzött betegségek annyira ritkává váltak, hogy sokan azt feltételezték, hogy már nincs is rájuk szükség, ennek következtében Európában újra terjedni kezdtek a védőoltással megelőzhető betegségek, mint például a kanyaró.

 

Védőoltások gyermekeknek

 

Kötelező védőoltások:

 

  • újszülött korban - BCG (Bacillus Calmette-Guérin) oltás a tuberkulózis legsúlyosabb formái ellen;
  • 13 és 16 hónaposan (2019-től kötelező) – bárányhimlő elleni oltás;

 

Ma már több olyan oltás is létezik, melyek nem kötelezők, de a szülők egyéni mérlegelés alapján (vagy gyermekorvos javaslatára) kérhetik a beadását. Ezek többnyire térítésköteles oltóanyagok, de vannak köztük támogatott, illetve térítésmentesen igényelhetők is.

 

Szabadon választható védőoltások:

 

  • rotavírus elleni, szájon keresztül beadandó vakcina;
  • a meningococcus baktériumtörzsek okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcina;

 

Bizonyos betegségek esetén a felnőtteket is oltásban kell részesíteni. Idősebb korban sok betegség súlyosabb következményekkel járhat, ezért a WHO ajánlása szerint az idősek legalább 75 százalékát tanácsos beoltani a szezonális influenza ellen. Külföldi utazások előtt is érdemes tájékozódni az esetleges járványveszélyről, és a szükséges oltásokat beadatni.

 

Lásd még: Nemzetközi utazásokhoz kötött védőoltások

 

KULCSSZAVAK
védőoltás  |   immunizálás  |   vakcina  |   mRNS-vakcina  |   vírusvektor-vakcina
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít