egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szezonális influenza minden évben az őszi lehűléskor újra és újra megjelenő, cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedés. Bár általában ártalmatlan, enyhe légúti tünetekkel jár és 1-2 hét alatt magától is gyógyul, bizonyos esetekben – például várandósság esetén – súlyos szövődményeket is okozhat. A rizikócsoportokba tartozóknak ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre.

 

Az influenza megelőzésében a legfontosabb a védőoltás, amelyet célszerű még az influenzaszezon kezdete előtt beadatni. Az influenza elleni védőoltás a kockázati csoportba tartozók számára 2022-ben is - így a várandósoknak és azoknak a nőknek, akik  a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik - térítésmentesen igényelhető.

 

 

Fontos! A COVID-19-fertőzés az influenzával könnyen összetéveszthető tünetekkel járhat (ráadásul a két fertőzés együtt is előfordulhat, lásd még: Flurona), ezért ha akut légúti megbetegedés tüneteit észleli, lehetőleg maradjon otthon, ne menjen közösségbe, és tartsa be a környezetében élők védelmét szolgáló óvintézkedéseket!

 

Miért veszélyes az influenza várandósság esetén?

Az influenza gyorsan terjedő vírus – a súlyos tünetek kialakulásának kockázata azonban nem egyforma az egyes lakossági csoportokban.

 

A súlyos tünetekkel járó influenzafertőzés kockázatát az alábbi tényezők növelik:

 

  • életkor (60 év felettiek, egészségi állapottól függetlenül);
  • várandósság;
  • a fogékonyság (az immunrendszer állapota);
  • meglévő alapbetegség(ek) (krónikus légzőszervi betegség, szív- és érrendszeri betegség, krónikus máj- és vesebetegség, anyagcserebetegség, stb.).

 

Az influenza súlyos lefolyásának egyik ismert rizikófaktora a várandósság – a legnagyobb kockázattal a harmadik trimeszterben bekövetkező fertőzés esetén kell számolni. Várandós nők esetében magasabb az influenza szövődményeinek kockázata. Leggyakoribb a hörghurut: a mellkasi fertőzésből súlyos esetben tüdőgyulladás is kialakulhat. Az influenza koraszülést és alacsony születési súlyt eredményezhet, súlyos esetben akár halvaszületés is bekövetkezhet.

 

Bár a várandós nők esetén az immunizálást követően mért ellenanyagszint hasonló, mint az átlagpopuláció esetén, így a kialakult védelemnek is hasonló erősségűnek kellene lennie, azonban a megfigyeléses vizsgálatok nem ezt támasztják alá. Ennek oka az lehet, hogy a védőoltás nem csupán az antitest-szint megemelésével modulálja az immunrendszert, hanem egyéb sejtes immunválaszt is előidéz. A vakcinák hatékonyságának értékelése szempontjából jellemzően csak az ellenanyagszintet vizsgálják, az ún. sejtes immunválaszt pedig nem. Ezek az immunfunkciók a várandósság hatására változhatnak, ami befolyásolhatja az influenza elleni védőoltás hatásosságát.

 

Biztonságos az influenza elleni védőoltás várandósság esetén?

Az influenza elleni védőoltás általában jól tolerálható és biztonságos mindenki számára.

 

A vakcina beadását követően ritkán alakulnak ki súlyos oltási reakciók, az enyhe mellékhatások pedig jellemzően 3 napon belül elmúlnak. A leggyakoribb tünetek a hőemelkedés, láz, enyhe végtag- és izomfájdalom, bőrpír az oltás helyén, fejfájás.

 

Az influenza elleni védőoltás beadása a várandósság bármely szakaszában biztonságos, a néhány hetes várandósságtól a szülés előtti időszakig. Azok a nők, akik a várandósságuk során influenza elleni védőoltásban részesültek, a születendő gyermeküket is védik. Emellett a szoptató nők számára is biztonságos az influenza elleni védőoltás beadása, és különösen ajánlott,  ha az anya egészségi állapota miatt valamelyik rizikócsoportba tartozik.

 

Az influenza vakcinák általában 6 hónapos kortól alkalmazhatók, ezért a magzat, illetve a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő védelme érdekében is a legjobb megelőzési stratégia a várandós nők oltása. Így az immunizálásból származó ellenanyag a méhlepényen keresztül (transzplacentárisan) átadódik az újszülöttbe.

 

Felmerült a gyanú, hogy az egyes influenza oltóanyagokban található tiomerzál (higanytartalmú tartósítószer) nem biztonságos. Ez azonban tudományosan nem bizonyított: az utólagosan elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki egészségügyi problémákat vagy veleszületett fejlődési rendellenességeket azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyját tiomerzál tartalmú vakcinával oltották a várandósága idején.

 

Lásd még: Védőoltással kapcsolatos tévhitek

 

Az influenza elleni védőoltás egyéb felnőttkorban ajánlott vakcinával történő egyidejű beadása sem növeli az oltási reakciók kockázatát.

 

Családtervezés esetén mikor érdemes beadatni a vakcinát?

Az influenzaoltás optimális időpontja ősszel, az influenzaszezon kezdete előtt van. Magyarországon az oltóanyagok általában október-novembertől érhetők el a háziorvosnál vagy a gyógyszertárban.

 

Az oltás időpontjának megválasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a védelem az oltást követően körülbelül két hét múlva fejlődik ki teljesen. Ezért javasolják az influenza elleni védőoltás beadatását általában az őszi hónapokban, de ha elmarad, akkor az oltás később, a szezon bármely szakaszában kérhető. Ha akkor derül ki a várandósság, amikor már tart az influenzaszezon, akkor is ajánlott az oltás.

KULCSSZAVAK
influenza  |   oltás  |   megfázás  |   légút  |   köhögés  |   orrfolyás  |   terhesség  |   terhes  |   várandós  |   védőoltás  |   influenzaszezon  |   kampány
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít