egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Százhúsz éve, 1902-ben alakította meg az Országos Rák Bizottságot dr. Dollinger Gyula sebészprofesszor, egyetemi tanár, a hazai rákkutatás úttörője, az első rákregiszter elindítója. Születésnapját, április 10-ét a Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére nemzeti rákellenes nappá nyilvánították 1993-ban. Ezen a jeles napon a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére és az aktív közreműködés jelentőségére hívják fel országszerte a figyelmet.

 

Hazai trendek

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) adatai alapján a 37 tagország közül Magyarországon legmagasabb a százezer főre vetített daganatos halálozási arányszám, mind a férfiak, mind a nők körében. A hazai daganatos halálozás csaknem feléért három daganattípus – a tüdőrák, az emlőrák, valamint a vastag- és végbélrák – felelős. A Központi Statisztikai Hivatal Nemzeti Rákregiszter adatai alapján készült jelentése szerint évről évre emelkedik a Magyarországon bejelentett új rosszindulatú daganatos megbetegedések száma. Mindeközben az elmúlt évtizedben a daganatos halálozás magas szinten bár, de stagnált: évente mintegy 32 ezer honfitársunkat veszítettük el daganatos betegség miatt. Az a tény, hogy arányaiban jóval több beteg gyógyul meg, a hazai onkológiai ellátórendszer hatékonyságának javulását tükrözi. Ebben szerepet játszanak a népegészségügyi szűrések – az emlőszűrés, a méhnyakszűrés, a vastagbélszűrés és a speciális Országos Tüdőrákszűrő Program (lásd Tüdőszűrés) – bevezetése, a betegségek kórismézését támogató diagnosztikus eszközök, így a képalkotó eljárások fejlődése, amelyek révén egyre gyakrabban valósulhat meg a rákos megbetegedések korai felismerése. Bővült a kezelési lehetőségek – a daganatsebészet, a gyógyszeres kezelések és a sugárterápia – tárháza is, és a molekuláris vizsgálatoknak köszönhetően mind gyakrabban alkalmazhatók célzott gyógymódok az ún. személyre szabott terápia (lásd Célzott onkológiai terápia) keretében. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy a daganatos halálozás csökkentése érdekében nem csak a rákbetegségek mielőbbi felismerése és kezelése kívánatos, hanem azok megelőzése is (ld. még Életmódbeli tényezők a rákbetegségek megelőzésében). A rák elleni küzdelemben a társadalom, a civil szervezetek és az egyének együttes, felelősségteljes cselekvésével érhető el eredmény.

 

Onkológiai ellátórendszer

Magyarországon jól kiépült országos struktúra biztosítja a daganatos betegek ellátását, amely 19 megyei központra, a három vidéki orvosegyetemen (Debrecen, Pécs, Szeged) és Szombathelyen működő 4 regionális centrumra, valamint az Országos Onkológiai Intézetre (OOI) épül. A magyar onkológia epidemiológiai, szervezési, módszertani, terápiás, kutatási és oktatási központjaként, európai akkreditációval legmagasabb szinten jegyzett komprehenzív rákcentrumként működő OOI már 1993-ban kidolgozta és azt követően folyamatosan frissítette az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) irányelveivel harmonizáló rákkontroll programot. A 2018-ban kormányprogrammá emelt dokumentum részletesen tárgyalja az ország onkológiai ellátásának szervezeti felépítését és tevékenységét, beleértve a betegút-menedzsmentet és a képzéseket is. A Nemzeti Rákellenes Program felöleli a betegség megelőzésének, szűrésének, korai diagnosztikájának, terápiájának és rehabilitációjának kérdéskörét.

 

A hazai onkológiai ellátás fejlődését fémjelzi, hogy az utóbbi négy évben megújult az orvosi eszközpark 80 százaléka. Beruházások valósultak meg a diagnosztika és a három terápiás modalitás (daganatsebészet, sugárterápia és gyógyszeres kezelések) eszközparkjának fejlesztése terén. Az amortizálódó berendezések folyamatos cseréjén kívül egyre több onkológiai centrumban telepítenek új MR, PET/CT, PET/MR készülékeket, és már a sebészi robottechnika alkalmazása is megkezdődött. Mindemellett 2022 márciusára elkészült a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai tömbje, amellyel teljessé vált az országos onkológiai hálózat.

 

Onkológiai betegút

A daganatos betegek kivizsgálása, kezelése, gondozása és nyomon követése a járóbeteg-szakellátás, a fekvőbeteg-szakellátás, a rehabilitáció és a hospice-ellátási forma szintjein zajlik. Magyarországon az onkológiai ellátások közfinanszírozott formában vehetők igénybe a működési engedéllyel rendelkező, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) erre a feladatra szerződött egészségügyi szolgáltatóknál. Azon ellátások költségét, amelyek nem szerepelnek a társadalombiztosítási támogatással elérhető lehetőségek közt, a NEAK méltányosságból átvállalhatja meghatározott feltételek teljesülése esetén, egyedi kérelem alapján.

 

A daganatos betegség észlelése történhet népegészségügyi szűrővizsgálat során, az alapellátás szintjén (amikor a beteg panasszal keresi fel háziorvosát), és egyéb ok miatt elvégzett rutinvizsgálat mellékleleteként. A korai felismerés és a kórisme mielőbbi felállítása érdekében 2015. június 1-től rosszindulatú daganatos kórkép klinikai gyanúja esetén a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül kötelező elvégezni a CT-vizsgálatot és az MR-vizsgálatot. A daganatos betegek számára a megyei központok jelentik az első olyan lépcsőt, ahol a diagnosztika, az onkoteam, valamint a daganatos betegségek kezelésének fő modalitásai elérhetők. A kórisme felállítását követően az onkoteamek tervezik meg a kezelést, és menedzselik a betegek útját az egészségügyi ellátórendszerben.

 

Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia

Húsz ország részvételével, a WHO támogatásával 2019-ben Budapesten megalakult a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia. A nemzetközi tudós testület célja az onkológia területén meglévő tudásanyag összegzése és a tagországok közti megosztása annak érdekében, hogy jelentős lépéseket érjen el a megelőzésben és a kezelésben. Az akadémia feladatául tűzte ki a közép-kelet-európai és a nyugat-európai térség között a megelőzés és halálozás tekintetében jelenleg még érezhető különbség felszámolását. A nemzetközi együttműködés kiterjed a tagországok rákellenes programjainak összehangolására és az egységes ellátási irányelveken alapuló onkológiai hálózat kialakítására is.

 

KULCSSZAVAK
daganatos halálozás  |   népegészségügyi szűrés  |   korai felismerés  |   megelőzés  |   Nemzeti Rákkontroll Program  |   onkológiai ellátórendszer  |   onkoteam  |   betegút
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít