egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az elefantiázis (Filariasis lymphaticus) egy parazita fonalféreg által okozott betegség, mely következtében a nyirokkeringés gátolt és így a karok, a lábak esetleg a nemi szervek a kialakuló nyiroködéma miatt hatalmasra duzzadhatnak. A bőr kemény és vastag lesz, mint az elefánté, erős fájdalmat okozva. Ez a betegség a fejlődő országokban, elsősorban Afrikában, Ázsiában a Csendes-óceán nyugati részén, valamint a Karib-térség és Dél-Amerika egyes részein endémiás (folyamatosan fellelhető járványos betegség). A betegséget fertőzött szúnyogok terjesztik.

 

Az elefantiázis főbb tünetei

A legtöbb emberben nem alakulnak ki tünetek, de így is sérülhet a vese, nyirokkeringés. A betegséget a tünetmentes egyének is terjesztik.

 

Az esetek egy részében az elefantiázis tünete a nyirokkeringési rendellenesség miatt kialakuló nyiroködéma, elsősorban a végtagokon, emlőkön és a nemi szervek környékén. A pangó nyirok hatalmas duzzanatot okozhat, mely miatt munkaképtelenné is válhat a beteg. Egyes esetekben a férfiak duzzadt herezacskót tapasztalnak. Az nyirokrendszer pangása megakadályozza az immunrendszer megfelelő működését, mely lázhoz, hidegrázáshoz, ismételt bőrfertőzésekhez és fekélyekhez vezethet. Ezek miatt a bőr kemény és vastag lesz.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, forduljon mihamarabb háziorvosához, aki szakszerűen kezeli a fertőzést és a nyiroködémát.

 

Az elefantiázis kiváltó oka

Az elefantiázist okozó fonalféreg szúnyogcsípés által terjed elsősorban a trópusokon. Három féle féreg okozhatja: a Brugia malayi, a Brugia timori és a Wuchereria bancrofti. A fertőzött szúnyog csípésén keresztül a parazita lárvája bejuthat a szervezetbe. A lárva eljut a nyirokrendszerbe és ott fejlődésnek indul, kifejlett érett fonálféreggé alakul, ami évekig elélhet a nyirokrendszerben.

 

Általában az érintett területeken gyermekkorukban fertőződnek meg az emberek, de a tünetek csak később alakulnak ki. Endémiás területen hónapok, évek leforgása alatt általában több szúnyogcsípés szükséges ahhoz, hogy valaki megfertőződjön. Nagyon ritka, hogy valaki a nyaralása alatt fertőződik meg.

 

Az elefantiázis lehetséges szövődményei

A nyiroködéma szövődménye lehet nyirokérgyulladás, a nyirokerek rosszindulatú daganatos elváltozása, ekcéma, fekélyes sebek, cellulitis. Ezek a betegségek is kezelést igényelnek.

 

Az elefantiázis diagnosztizálása

Az elefantiázis diagnózisának felállítása két módon lehetséges, mindkét eljárás vérből történik. Az egyik lehetőség a vérben termelődő féregellenes antitestek kimutatása. A másik módszer a vérminta mikroszkópos vizsgálata a férgek kimutatására – ehhez a vérvételt este kell megejteni, ugyanis a férgek éjszaka aktívak.

 

Az elefantiázis kezelése

A féreg eltávolítása a szervezetből több héten át tartó féregellenes gyógyszer szedésével lehetséges. A tünetek enyhítésére antibiotikumot, fájdalomcsillapítókat és antihisztaminokat is fel lehet írni. Nyiroködéma kezelése hosszadalmasabb folyamat, a végtag mozgatása, fásli, rugalmas pólya  vagy kompressziós harisnya viselése jótékony hatású.

 

A betegség tünetei esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. A súlyos tünetek megelőzése érdekében fontos a testsúly-kontroll és a helyes életmód, mozgás, kielégítő táplálkozás, alacsony nátrium bevitel. A bőrt hidratáló krémmel érdemes ápolni a kiszáradás megelőzése érdekében. Fontos a higiéné, a megfelelő tisztálkodás, a bőr- és körömápolás. A bőr sérüléseit el kell kerülni, ezért védőeszközt érdemes viselni hámsérülés veszélye esetén.

 

Az elefantiázis megelőzése

Lényeges a fertőzött területeken a szúnyogok irtása és a szúnyogháló használata. A fertőzött embereknek gyógyszerkombinációt adnak azért, hogy a betegség terjedését megakadályozzák. A WHO becslése szerint a világon a fertőzöttek száma több mint 120 millió, mely nagyon komoly gazdasági károkat okoz, ezért is nagyon fontos a megelőzés és a járvány megállítása.

KULCSSZAVAK
filariasis  |   fonalféreg  |   szúnyog  |   nyiroködéma  |   Brugia malayi  |   Brugia timori  |   Wuchereria bancrofti
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít