egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Peptikus fekélyről akkor beszélünk, ha a gyomorban vagy a patkóbélben (nyombél) a tápcsatornát belülről borító nyálkahártyán felmaródás (fekély, ulcus) keletkezik.

 

Nyombélfekélyről beszélünk, ha felmaródás a vékonybél legfelső szakaszában, a patkóbélben alakul ki. Férfiakban háromszor gyakrabban fordul elő, mint nőkben. Gyomorfekélyről akkor beszélünk, ha a felmaródás a gyomorban alakul ki.

 

Peptikus fekélyek kialakulását leggyakrabban Helicobacter pylori-fertőzés és nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) okozzák. Súlyosabb esetben a gyomorfal és a bélfal más rétegei is sérülnek, és akár a teljes fal is kilyukadhat (perforáció).

 

A peptikus fekély főbb tünetei

A gyomorban vagy a patkóbélben kialakuló fekélyek változatos tüneteket okozhatnak.

 

A peptikus fekély okozta főbb tünetek az alábbiak:

 

  • égő jellegű gyomortáji fájdalom,
  • hányinger, hányás,
  • étvágytalanság,
  • teltségérzés, puffadás,
  • rosszullét a zsíros ételektől.

 

Súlyosabb esetekben a nyálkahártya-sérülések szivárgó vagy akut vérzéseket is okozhatnak. Emiatt előfordulhat vérhányás, amelynek két fő formája lehetséges:

  • nagy mennyiségű friss, piros vér a hányadékban,
  • kávézaccszerű szemcsék a hányadékban.

 

A krónikus vérzés nyomai a székletben is megjelenhetnek, ilyenkor a széklet az emésztett vér miatt fekete. Fontos azonban, hogy a normálisnál sötétebb, fekete széklet akkor is jelentkezik, ha valaki vasat szed táplálékkiegészítésként.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a tünetek alapján felmerül a peptikus fekély gyanúja, keresse fel háziorvosát!

 

Súlyos, szövődményes peptikus fekélyre utalnak az alábbi tünetek:

 

  • vérhányás,
  • véres széklet,
  • hirtelen, késszúrásszerű, nem szűnő felhasi fájdalom.

 

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, azonnal menjen be a legközelebbi sürgősségi osztályra, vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Peptikus fekélyt kiváltó okok

A gyomorban gyomorsav termelődik, amelynek az a szerepe, hogy segítse az ételek emésztését. Ha nem védené speciális nyálkahártya a gyomrot belülről, a savak elkezdenék kimarni azt. Egyes betegségek és gyógyszerek hatására sérül a gyomor védelmét szolgáló nyálkahártya, emiatt fekélyek alakulhatnak ki.

 

Egyik leggyakoribb oka a peptikus fekélynek a Helicobacter pylori, egy olyan baktérium, amely ellenáll a gyomorsavnak, és képes a gyomornyálkahártyát károsítani. Nyombélfekély esetén csaknem minden esetben (99%) kimutatható a Helicobacter pylori jelenléte, míg a gyomorfekélyek mellett valamivel kisebb arányban, az esetek 75%-ánál mutatható ki a fertőzés.

 

Gyomor- és nyombélfekély kialakulásához egyéb okok is vezethetnek, például egyes gyógyszerek, leggyakrabban szteroidtartalmú és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése (NSAID). Az NSAID-ok általában tünetszegény fekélyt okoznak, amelyek gyakran vérezhetnek.

 

A gyomor- és nyombélfekély kialakulásának kockázatát emeli a krónikus stressz, a szervezetet ért trauma, illetve az intenzív terápiás ellátás is (stresszulcus).

 

Lehetséges szövődmények

Súlyos esetben a peptikus fekély a gyomor vagy a nyombél kilyukadását (perforációját) is okozhatja. Ha ez megtörténik, a fertőzés az egész hasüregre kiterjedhet, és súlyos szövődményeket, hashártyagyulladást (peritonitis) eredményezhet, amely sürgős orvosi ellátást igényel.

 

Az esetek 20%-ában előfordul vérzéses szövődmény – ekkor a fekély olyan területen található, ahol ér is van, és a beteg ebből vérzik. Lehetséges szövődmény még, ha a fekély kilyukadásakor a gyomortartalom más szervekre kerül, ekkor a máj, a lép és a hasnyálmirigy gyulladását is okozhatja.

 

A fekély heges gyógyulása a gyomorzáróizom szűkületét okozhatja, ami hányáshoz vezet.

 

A gyomorfekélyek kevesebb mint 5%-ánál figyelhető meg tumoros elfajulás, nyombélfekélyeknél az esély erre elenyésző.

 

A peptikus fekély diagnosztizálása

A kezelőorvos kikérdezi a panaszokat, és fizikális vizsgálatot végez, majd laborvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat kér. A diagnózis felállításához általában gyomortükrözésre van szükség, amely során szövettani mintavétel is történik. Emellett szükséges megállapítani, hogy fennáll-e Helicobacter pylori-fertőzés – erre számos teszt használható.

 

A tünetekből, a tünetek változásából és a kapott vizsgálati eredményekből állapítható meg, hogy valóban peptikus fekély okozza-e a hasi fájdalmat.

 

A peptikus fekély kezelése

A gyomorfekély általában invazív beavatkozás nélkül, ún. konzervatív módon kezelhető. A konzervatív (gyógyszeres) kezelés tartalmazza a Helicobacter pylori kipusztítását kombinált antibiotikummal, illetve gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedését, ami az esetek döntő többségében (90%) gyógyuláshoz vezet.

 

A nem Helicobacter pylori okozta esetekben kerülni kell a kiváltó tényezőket, például a nem szteroid gyulladáscsökkentőket, a glükokortikoszteroidokat, illetve ezek együttes alkalmazását. A terápia szerves része protonpumpagátlók alkalmazása, amelyek savcsökkentő hatásúak, és stresszulcus esetén is jó hatékonyságúak.

 

Amennyiben perforáció, nem csillapítható vérzés vagy gyomorkimeneti szűkület áll fenn, általában sebészi ellátásra van szükség, és műtétre kerül sor.

 

Mit tehet peptikus fekély esetén?

Bár a peptikus fekély konzervatív kezelése hatékony, és az esetek jó részében gyógyuláshoz vezet, az életmódbeli változtatások is elengedhetetlenek. Hanyagolni kell a dohányzást és a túlzott koffeinfogyasztást. Érdemes kerülni a túl fűszeres ételeket és a szénsavas üdítőket. Forró italok fogyasztása is ellenjavallt.

 

A peptikus fekély megelőzése

Az esetek egy részében a fent részletezett életmódbeli tényezők kerülésével a gyomor- és nyombélfekélyek kialakulása megelőzhető. Az esetek egy másik részében, mivel a peptikus fekély a szövődményekig tünetmentes maradhat, nem megelőzhető, de nagy hatékonysággal kezelhető.

 

Acetilszalicilsav-kezelés, nem szteroid gyulladáscsökkentő hosszabb szedése előtt, gyomorgyulladásban (gastritis), korábbi peptikus fekélyes esetén, valamint ismeretlen eredetű vashiányos vérszegénység és immunológiai eredetű vérlemezkehiány esetén is ajánlott Helicobacter pylori-szűrést végezni. A legújabb ajánlások szerint a tünetmentes hordozóknak is szükséges antibiotikumot szedniük a baktérium ellen, ha valaki tartósan nem szteroid gyulladáscsökkentő kezelést kap. Ha a gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése nem kerülhető el, érdemes egyszerre az egyik alcsoportot alkalmazni, és gyomorvédő szert szedni mellé, amit háziorvosa vagy kezelőorvosa írhat fel.

 

Peptikus fekély időskorban

Az idősebb korosztály körében, mivel gyakrabban szednek nem szteroid gyulladásgátlót, szteroidot, bizonyos antidepresszánsokat (SSRI) vagy véralvadásgátlót, gyakrabban fordul elő vérzés a gyomor-bél rendszerben. Ilyenkor is potenciálisan súlyos betegségről van szó, ám a tünetek nem specifikusak, sokszor csak enyhe hasfájás jelentkezik, így nagyon fontos a szoros orvosi kontroll.

 

KULCSSZAVAK
ulcus  |   Helicobacter pylori  |   gyomor  |   patkóbél  |   gyomorfekély  |   nyombélfekély  |   vérhányás  |   gyulladáscsökkentő  |   NSAID  |   stresszulcus  |   fekete széklet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít