egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A geotrichosis nagyon ritka, de világszerte előforduló, mikrogomba által okozott fertőzés, amely több formában is megjelenhet, de komolyabb veszélyt csak a legyengült immunrendszerrel élők számára jelent.

 

A fertőzés több helyen jelentkezhet a szervezetben. A gomba normál esetben is megtalálható az emberi szervezetben, ezért a tünetek általában csak rosszul működő immunrendszer esetén jelentkeznek. A kívülről érkező fertőzés a bőrt, a szemet és a sérüléseket érintheti, illetve kórházi fertőzést is okozhat.

 

A geotrichosis főbb tünetei

A geotrichosis okozta tünetek sokfélék lehetnek az érintett szervtől és működésétől függően. Ha a betegség a húgyutakat, illetve a légző- vagy emésztőrendszert érinti, jellemzően belső forrása van, ha pedig a bőrt, akkor kívülről érkezett a kórokozó.

 

A geotrichosis okozta tünetek főbb formái az alábbiak.

 

Légzőszervi tünetek

A geotrichosis leggyakoribb formája légzőszervi panaszokat okoz. Amíg a fertőzés a hörgőkben megáll, addig viszonylag könnyen kezelhető; ha a tüdőbe is beszűrődik, tüdőgyulladást okoz, ami komolyabb veszélyt jelenthet.

 

A tünetek megegyeznek a bronchitisre, tüdőgyulladásra jellemző tünetekkel: láz, köhögés, légzési nehezítettség, mellkasi fájdalom, fáradékonyság.

 

Bőrtünetek

Sérülés után normál immunműködés mellett is megjelenhetnek bőrtünetek. A bőrfelszínen általában a hajlatokban jelentkeznek az egyéb gombafertőzésre is jellemző felszíni elváltozások. Ha a sérülésen keresztül a bőr mélyebb rétegeibe is bejut a kórokozó, akkor csomókat, fekélyeket is okozhat.

 

Húgyúti tünetek

A húgyúti fertőzésekre jellemző tünetek a láz, csípő érzés vizeléskor, gyakori vizelési inger, illetve az általános gyengeség, fáradékonyság.

 

Emésztőszervi tünetek

Az emésztőszervrendszer érintettsége esetén hasmenés, általános gyengeség és láz a legjellemzőbb tünetek.

 

Mikor forduljak orvoshoz?

A geotrichosis általában akkor alakul ki, ha az érintett személynek van már olyan betegsége (pl. daganatos betegség), ami miatt legyengült az immunrendszere.

 

Amennyiben a fenti tüneteket észleli magán és fertőző betegségre gyanakszik, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával vagy kezelőorvosával.

 

A geotrichosis kiváltó oka

A geotrichosist a Geotrichum candidum mikrogomba okozza, amely a legtöbb ember szervezetében jelen van. Emellett jellemzően talajban, bomló növényi részekben, savanyú tejben, romlott borban, trágyában stb. található meg.

 

Ez a gombaféle a legtöbb ember székletéből és köpetéből kimutatható, megtelepszik a húgyutakban, légutakban és emésztőrendszerben is, de nem okoz betegséget vagy tüneteket.

 

Gondot akkor okoz, ha az érintett személy immunrendszere nem működik megfelelően.

 

A geotrichosis diagnosztizálása

A pontos diagnózis laboratóriumi vizsgálatokkal állítható fel, melyhez mintavétel szükséges.

 

A geotrichosis kezelése

A kórokozóval szemben gombaellenes szereket használnak.

 

Mivel a betegség akkor jelentkezik, amikor a beteg amúgy is immungyenge állapotban van, szervezete nem mindig reagál a gombaellenes kezelésre.

 

A geotrichosis megelőzése

A kórokozó a normálflóra része, egészséges emberekben nem okoz panaszokat. Amennyiben immunrendszere nem működik megfelelően, különösen ügyeljen az alapvető higiénés szabályok betartására, és a bőrön jelentkező tünetek megelőzése érdekében az esetleges sérüléseket mindig alaposan tisztítsa ki.

 

KULCSSZAVAK
mikrogomba  |   gombás fertőzés  |   legyengült immunrendszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít