egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Shigella baktériumok nemzetségébe tartozó négy baktériumfaj okozta vérhas súlyos hasmenéssel járó fertőző betegség. Ezek a kórokozók savas környezetnek való ellenállóképességük miatt a legfertőzőbb kórokozók közé sorolandók, akár már kis mennyiségben is képesek betegséget okozni.

 

A Shigella-fertőzés jellemzően kisgyermekeket, illetve idős embereket érint, valamint késő nyári, kora őszi halmozódást mutat. A fertőzés a beteg ember székletével terjed. Elkapható széklettel szennyezett élelmiszerrel, vízzel, fertőzött tárgyakkal és legyek útján közvetítve is.

 

A Shigella-fertőzés tünetei

A betegség jellemzően 2-4 nap lappangási időt követően jelentkezik. A baktériumok behatolnak a bél nyálkahártyájába, és kialakítják a jellegzetes tüneteket.

 

Főbb tünetek az alábbiak lehetnek:

 

  • hirtelen fellépő magas láz,
  • ingerlékenység, esetleg aluszékonyság,
  • hányinger, hányás,
  • hasmenés,
  • hasi görcsök,
  • puffadás,
  • kínzó székelési inger, székelési fájdalom,
  • étvágytalanság.

 

Súlyosabb esetben a széklet véres, nyákos és gennyes is lehet. Felnőtteknél a tünetek enyhébbek lehetnek, mint gyermekek esetében, akár láz nélkül is lezajlik a véres-nyákos-gennyes hasmenés. A kiszáradás a hányás-hasmenés miatt gyorsan kialakulhat, és kezeletlen esetben sokkhoz, halálhoz is vezethet.

 

A fertőzőképesség 1-4 hétig állhat fenn.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, azaz véres hasmenése, hasi görcse, láza van, mindenképpen és mihamarabb orvoshoz kell fordulni a helyes diagnózis felállítása és az adekvát kezelés érdekében. Vegye fel a kapcsolatot háziorvosával!

 

A Shigella-fertőzés oka

A betegség oka a Shigella fajok (flexneri, sonnei, dysenteriae, boydii) egyike, a fertőzés forrása pedig a beteg vagy tünetmentes kórokozót ürítő ember. A kórokozó szájon keresztül jut be a szervezetbe, és elárasztja a vastagbelet, amely begyullad, és kialakulnak a jellegzetes tünetek.

 

Terjedése széklettel szennyezett, piszkos kéz által, valamint szennyezett ivóvíz, élelmiszer, fürdővíz által és legyek útján közvetítve is lehetséges. Ez a bakteriális dizentéria (vérhas) egyik kórokozója.

 

Lásd még: Bakteriális fertőzések

 

A Shigella-fertőzés lehetséges szövődményei

A betegség szövődményei ritkák, főképp gyermekeknél és az idősebb korosztálynál fordulhatnak elő.

 

A szövődmények a következők lehetnek:

 

  • bélfekély,
  • bélvérzés,
  • bélperforáció (bélátfúródás),
  • másodlagos bakteriális fertőzés,
  • reaktív arthritis,
  • delírium,
  • kóma,
  • halál.

 

A Shigella-fertőzés diagnosztizálása

A Shigella-fertőzés diagnózisa a tünetek alapján és a széklet mikrobiológiai vizsgálata útján lehetséges, amely során a baktérium érzékenységét is vizsgálják különböző antibiotikumokra.

 

A Shigella-fertőzés kezelése

A betegség kezelése elsősorban az elveszített folyadék és só pótlása (szájon át vagy infúzió formájában). A gyógyulás általában pár nap (4-8 nap), de súlyos formában akár 6 hét is lehet.

 

A hasmenés miatt kiszáradhat a beteg, ezért az elveszített folyadékot pótolni kell, azonban olyan gyógyszert ellenjavallt adni, amely csökkenti a bél mozgását, mert ez a bél kóros tágulását vonhatja maga után. A fertőzés antibiotikum adásával kezelhető.

 

Mit tehet Shigella-fertőzés esetén?

A Shigella-fertőzött beteg közösségbe nem mehet, az otthonában vagy kórházban elkülönítendő, amíg a tünetek fennállnak. Fertőzés esetén pihenni kell, sok folyadékot fogyasztani, és még a heveny tünetek lezajlása után is javasolt otthon maradni.

 

Ez a betegség bejelentendő, azaz a háziorvost értesíteni kell, és a kontaktokat (pl. családtag) szintén megfigyelés alá szükséges helyezni. A járványügyi megfigyelés addig tart, amíg a beteg vagy a közvetlen kontakt személy két negatív székletmintát ad.

 

A Shigella-fertőzés megelőzése

A kórokozó terjedéséből adódóan nagyon lényeges az általános és kézhigiéné maximális betartása, főképpen gyermekközösségben, szociális otthonokban, kórházakban, illetve idősotthonokban.

 

Fontos az élelmiszerbiztonság, a nyers alapanyagok szeparált tárolása, hűtése, a gyümölcsök, zöldségek alapos átmosása és az élelmiszerlánc minden pontján a higiéné betartása.

KULCSSZAVAK
Shigella baktérium  |   vérhas  |   dizentéria  |   véres hasmenés  |   súlyos hasmenés  |   kiszáradás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít