egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás – lerészegedés – következménye. Másnaposságot bármilyen típusú alkoholos ital túlzott fogyasztása előidézhet, az 5 százalékos alkoholtartalmú sör éppúgy, mint az 50 fokos pálinka, azonban az 50 alkoholfokos pálinkából kevesebb is elég a másnapi macskajajhoz.

 

A másnaposság főbb tünetei

A másnaposság általános tünetei a fejfájás, szédülés, remegés, émelygés, hányás, hasmenés. Gyakori a hosszú alvás ellenére is jelentkező kialvatlanság, rossz közérzet, fény- és zajérzékenység. Mindezeken túl előfordulhat még verejtékezés és láb-, illetve bokaödéma is – az érintett vércukorszintjének, keringési rendszerének és májának állapotától függően.

 

A másnaposság okai és következményei

Az alkoholhatás leginkább az idegrendszert és a májat veszi igénybe, ám a bélrendszerre, a hormonrendszerre, az immunrendszerre, a szív és az erek, illetve a vese működésére is hatással van.

 

Idegrendszeri érintettség

Az alkohol zavart kelt az ingerületvezetésben és az idegsejtek közötti kommunikációban. Az arra hajlamos egyéneknél a másnaposság szorongásos, illetve pánikbetegséghez hasonló tünetekkel is kiegészülhet. A túlzott mennyiségű alkohol szélsőséges esetekben megbéníthatja az alapvető szervi funkciókat irányító vegetatív idegrendszert, ez azonban már túlmutat a másnaposság tárgykörén (lásd: Alkoholmérgezés).

 

A túlzott mennyiségű alkohol által érintett szervezet nem hagyja aludni az érintettet, ezért a részeg alvás minősége rossz: sosem elég mély, és általában nem is elég hosszú. Ennek következtében a másnapossághoz egyfajta kialvatlanság is társul. A másnaposság gyakorlatilag addig tart, amíg az acetaldehid ki nem ürül a szervezetből.

 

Emésztő szervrendszeri érintettség

A májműködés alkoholfogyasztás esetén szinte kizárólag az alkohol lebontására korlátozódik, az elsődleges bomlástermék (pl. acetaldehid) tehető leginkább felelőssé a másnaposságra jellemző rossz közérzetért. Ilyenkor gyakorlatilag egyfajta mérgezéses állapot alakul ki, az acetaldehid ugyanis minden sejtre mérgező. A káros hatás mértéke az alkohol mennyiségétől és fogyasztásának rendszerességétől függ.

 

A másnapossággal gyakran együtt járó reggeli hasmenést a bélnyálkahártya heveny gyulladása okozza, amely szintén a túlzott alkoholfogyasztás következménye. Ez különösen jellemző abban az esetben, ha az elfogyasztott szeszes italnak magas volt a hisztamintartalma (pl. vörösbor).

 

Az alkohol továbbá kiszáradást idéz elő (a másnapos szomjúság oka): egyszerre van vízhajtó hatása a bél- és vizeletkiválasztó rendszerben, illetve megköti a vizet a szövetekben. Ezzel összefüggésben a szívproblémákkal vagy csökkent vesefunkcióval bíró személyek a másnaposság egyik jellemzőjeként a láb (főként a boka) ödémás dagadásával is számolhatnak.

 

A hormonrendszer érintettsége

Az alkohol növeli a szervezet ösztrogénszintjét, ezért nagyivó férfiaknál gyakran megfigyelhető ennek következménye, például a mellmegnagyobbodás (gynecomastia), a szőrzet ritkulása és a nőies típusú elhízás.

 

Az alkohol – dacára magas kalóriatartalmának – csökkenti a vércukorszintet, ami remegést, szédelgést, hideg verejtékezést idéz elő, ezzel is gyarapítva a másnaposság kellemetlen tüneteit.

 

A másnaposság kezelése házilag

A túlzott alkoholfogyasztás rövid távú következményeire, illetve a másnaposság tüneteire javasolt a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás, így például az alkoholfogyasztással párhuzamos vízfogyasztás elősegítheti a szervezet tisztulását. Ezenkívül a vércukorszint helyreállítása érdekében akkor is meg kell próbálni enni, ha ennek a háborgó gyomor igencsak ellentmond. A fejfájás vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.

 

Az acetaldehid lebontását végző májenzim termelése támogatható szénsavas italok (pl. szóda) fogyasztásával. A máj munkája segíthető máriatöviskivonat-tartalmú, vény nélkül kapható gyógykészítménnyel, táplálékkiegészítőkkel. Az ionháztartás rendezésére bevethetők még izotóniás italok, illetve B-vitamin-komplex, a C-vitamin- és magnéziumpótlás is segíthet a regenerálódásban. Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban nemcsak orvosától, de a gyógyszertárban is kérhető információ vagy tanácsadás.

 

A tüneti kezelésen és a fokozott folyadékfogyasztáson túl a mozgás – ellentétben az egész napos fekvéssel – szintén meggyorsítja a méregtelenítés folyamatát.

 

A másnaposságot – a hiedelemmel ellentétben – nem gyógyítja az ún. ráivás. Az alkohol ismételt fogyasztása valójában csak ront a helyzeten: az első kellemes percek után súlyosbítja a tüneteket, és megnyújtja azok fennállásának idejét. A gyógyteák másnaposság esetén szintén kerülendők, közülük több is gátolja az acetaldehid lebontását.

 

A másnaposság megelőzése

A megelőzés legjobb módja, ha az illető személy tisztában van saját alkoholfogyasztási tűrőképességével, határaival.

 

Az alkohol mennyiségét egységekben mérik: egy egység alkohol 10 ml tiszta alkoholnak felel meg. Egy egység alkoholt tartalmaz:

  • egy pohár sör,
  • egy pohár bor,
  • 3 cl égetett szeszes (tömény) ital.

 

Nők esetén maximum napi 2-3 egység, férfiak esetén maximum napi 3-4 egység alkohol rendszeres elfogyasztása felel meg a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak. Rendszeres fogyasztás alatt a hét több napján jellemző alkoholfogyasztás értendő.

 

A megengedett napi mennyiségnél több alkohol rendszeres fogyasztása már jelentős egészségkárosodást okozhat, ezért törekedjen a túlzott alkoholfogyasztás kerülésére, és rendszeresen tartson alkoholmentes napokat annak érdekében, hogy a szervezete regenerálódhasson.

 

Az alábbiak szintén segíthetnek megelőzni a súlyosabb másnapos tüneteket:

  • lassan kell inni és semmiképp sem éhgyomorra (tanácsos zsíros vagy olajos ételt fogyasztani, ami lassítja az alkohol felszívódását);
  • a szeszes italok fogyasztása közé célszerű gyakran egy-egy pohár vizet beiktatni;
  • a sötét színű szeszes italoktól való lerészegedést (vörösbor, vermutok, hordóban érlelet tömény szeszek) kerülni kell.

 

Egy többé-kevésbé egészséges ember szervezetében a máj óránként – hozzávetőleg – 7 gramm alkoholt képes lebontani, tehát a másnapos tünetek enyhülése még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintett személy nem áll alkoholos befolyásoltság alatt. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt alkoholfogyasztás után gépjárművezetésbe vagy egyéb koncentrációt és nagy felelősséget igénylő tevékenységbe kezd.

 

Az alkoholmentes állapothoz általában 12 órai absztinenciára (alkoholtól való tartózkodásra) van szükség.

KULCSSZAVAK
alkohol  |   részegség  |   acetaldehid  |   kiszáradás  |   dehidráció  |   fejfájás  |   émelygés  |   macskajaj  |   ráivás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít