egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lábszárfekély (ulcus cruris) az alsó végtagon – jellemzően a lábszáron – a vénás keringési elégtelenség végstádiumaként kialakuló, lassan, illetve nehezen gyógyuló kisebesedése. Gyógyulási ideje sokszor hónapokat vesz igénybe, hegesedést hagy maga után. Jellemző rá továbbá a magas kiújulási arány.

 

A lábszárfekély tünetei

A sebesedés jellemzően a belboka tájékán és a felette lévő területen jelenik meg, mert itt a legnagyobb a vénákban a nyomás, és legvékonyabb a vénákat körülvevő kötőszöveti tok.

 

A fekély megjelenésére jellemző, hogy a seb széle lépcsőzetes, alapja lepedékkel fedett. Körülötte a bőr általában sötétlilásra, szinte feketére is elszíneződhet, bedagad. A duzzanat sok esetben kiterjedtté, ödémássá válik, különösen a boka környezetében, de ez akár az egész lábszárra jellemző lehet – miként a bőr kivörösödése és viszketőssé válása is. A kifekélyesedett területen a sebesedés kemény tapintású. A fekély fertőződése esetén genny szivároghat belőle.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Minden esetben, ha lábszárfekélye alakul ki, forduljon orvoshoz, mert az idejében történő kezelés megkezdése fontos a szövődmények megelőzése érdekében. A fenti tünetek esetén kérjen segítséget háziorvosától vagy keresse fel a területileg illetékes sebészeti rendelőt.

 

Kiemelten fontos orvoshoz fordulnia, amennyiben:

  • a fekélyes sebesedés környezete fájdalmassá válik,
  • a végtag feldagad,
  • a sebesedésből rossz szagú folyadék (genny) szivárog,
  • esetleg ezzel egy időben lázas állapot következik be.

 

Lábszárfekélyt kiváltó okok, kockázati tényezők

A lábszárfekély vénás keringési zavar következménye. Krónikus vénás keringési elégtelenségben a vénákban fellépő túlnyomás előbb-utóbb a bőrfelszín alatti hajszálerek tágulatát, sérüléseit, felületi vénás trombózis kialakulását idézheti elő. Ezt követően az érintett területen a legkisebb fizikai sérülés is kifekélyesedhet, mert a gyors és tökéletes sebgyógyulás csak jó vérkeringés mellett lehetséges.

 

Az alsó végtag keringési zavarainak, vénás elégtelenségének genetikai okai is lehetnek, ám leggyakrabban a túlsúly, a mozgásszegény (többnyire ülő) életmód tehető felelőssé a kialakulásáért. Szintén növelheti a lábszárfekély kialakulásának kockázatát a korábban fennálló mélyvénás trombózis, valamint a korábbi, trombózisveszéllyel járó sérülések. A lábszárfekély kialakulását, illetve az állapot romlását további tényezők is előmozdítják (bőrfertőzések, artériás érszűkület, cukorbetegség).

 

Lábszárfekély kezelése

A lábszárfekély orvosi kezelést igényel. A fekély megtisztítását követően a megfelelő keringést kompressziós szalag segítheti, amelynek a felhelyezése szakértelmet kíván. A seb kezelése, a vénás keringés támogatása mellett kiemelt fontosságú az alapbetegségek és kísérőbetegségek kezelése. Otthoni, kiegészítő kezelésképpen az ödémás láb csípő fölé történő felpolcolása, illetve gyakori séta javasolható.

 

Lábszárfekély megelőzése

A rendszeres vénás torna, a kompressziós harisnya használata mellett fontos az esetleges túlsúly csökkentése. Elengedhetetlen a gyakori testmozgás (pl. lépcsőzés) – különös tekintettel a lábfej aktivitására –, kényelmes lábbeli viselése, az ülő testhelyzet csökkentése. Mindez a legegyszerűbb módja annak, hogy az alsó végtag optimális keringése biztosítva legyen, ily módon a lábszárfekély kialakulásnak valószínűsége nagymértékben csökkenthető.

KULCSSZAVAK
lábszárfekély  |   ulcus cruris  |   cukorbetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít