egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az amputáció testrészek (főként végtagok) minden szövetféleségre, illetve szervre kiterjedő mesterséges – rendszerint műtéti – eltávolítását jelenti.

 

Tekintettel arra, hogy a végtagok eltávolítása az ember fizikai cselekvőképességét, lehetőségeit minden esetben – és véglegesen – korlátozza, ezért amputációra csak végső esetben kerül sor. Ilyen végső eset, amikor az érintett személy egészségi állapota másképp nem állítható helyre, vagy a beavatkozás nélkül nagy az elhalálozás veszélye.

 

Az amputáció lehetséges indokai

Az amputációk leggyakoribb oka a krónikus betegségek (cukorbetegség, veseelégtelenség, magas vérnyomás, illetve érelmeszesedés stb.) miatt kialakult keringési rendellenesség, amelynek súlyossága már a végtag elhalását idézi elő. Mindezek közül első helyen áll a cukorbetegség következtében kialakult súlyos keringési zavar miatti amputáció.

 

Ami az elvégzett amputáló műtétek számát illeti, a hazai statisztikák szerint a leggyakoribb okok: érbetegség és diabétesz hozzávetőleg 80 százalék, baleset 17 százalék, daganat, gyulladásos megbetegedés, végtagfejlődési rendellenesség és egyéb okok együtt 3 százalékban indokolnak amputációt.

 

Az egyéb okok közé tartozhat még: súlyos fertőzések (üszkösödés, gázgangréna), daganatos betegségek, súlyos, semmiféle korrekcióval nem kezelhető sérülések, végtagroncsolódás. Az amputáció típusát az határozza meg, hogy a műtét utáni seb megfelelő vérellátása mennyire garantálja a gyógyulást.

 

Amputációs műtét előtt

Az amputációt sürgősségi (pl. baleset esetén) vagy tervezett műtétként végzik. A tervezett amputációt a műtétet végző orvossal való konzultáció, alapos orvosi vizsgálat és az egészséges végtag terhelhetőségének felmérése előzi meg.

 

Amputáció esetében különösen fontos a beteg pszichés felkészítése. A végleges károsodás, a nyilvánvalóan láthatóvá váló, súlyos fogyatékosság átélése a beteget sokkal jobban megviseli, mint bármely egyéb műtéti beavatkozás. A csonkolás tényének feldolgozásában jelentős segítséget adhat a család – ha megfelelően támogatja az érintettet –, ezért mind a beteggel, mind a családdal ismertetni kell a rehabilitáció folyamatát, terveit. Választ kell adni minden, a beteget érdeklő, szociális helyzetét érintő kérdésre is (közlekedés, munkaképesség, a „gyógyulás” időtartama, gépjárművezetés stb.).

 

Fontos tudatosítani, hogy az amputációs műtét hosszú távon nem rontja a helyzetet, hanem általában jobb viszonyokat hoz létre.

 

Az amputációs műtét

Amputáció végezhető altatásban vagy – az alsó végtagok esetében – gerinccsatornába adott, epidurális érzéstelenítéssel. Ez utóbbi esetben a beteg éber, de fájdalmat a műtét során nem érez. A végtag eltávolítása után a sebet varrással vagy kapcsokkal zárják össze.

 

Amputációs műtét után

A műtétet követő néhány napban a seb a legtöbb esetben fájdalmas, a fájdalmat gyógyszerekkel lehet csillapítani. Előfordulhat fájdalomérzet a már nem létező végtagban (fantomfájdalom), ami egyes esetekben hosszan elhúzódhat, így külön kezelést igényel. A fantomfájdalmak azonban legtöbbször nem jelentősek, és egy-két nap elteltével elmúlnak.

 

Az amputáció esetleges szövődményei

Gyakori eset, hogy az amputációt követően a csonkolt végtag mozgathatósága beszűkül. Ezt az érintett végtag célzott mozgatásával, gyakori pozícióváltással előzik meg. További, műtét utáni teendő a trombózis, illetve az embólia veszélyének megakadályozása. Ennek érdekében a beteg véralvadásgátlót kap. A mielőbb megkezdett gyógytorna is sokat segít.

 

Előfordulhat, hogy az amputációt csonködéma követi. Ennek kialakulása a csonk rugalmas pólyázásával előzhető meg. Problémát okozhat még az úgynevezett felfekvés (dekubitusz), ami annak következtében jöhet létre, ha a beteg túl hosszú ideig pozícióváltás nélkül fekszik. A mielőbb megkezdett rehabilitáció, illetve gyógytorna ezt is megakadályozhatja. A műtét további, esetleges, ám ritka következményei lehetnek a különféle (seb)fertőzések, a szívroham és a tüdőgyulladás is.

 

A már említett és ajánlottan minél előbb megindított rehabilitáció végső célja, hogy a beteg mielőbb visszatérhessen a hétköznapi életbe, esetenként megtanulja, hogy az amputációt követően miként tudja korábbi feladatait, munkáját a megváltozott körülmények között elvégezni.

 

Művégtag használata

Az amputációt követően egyes esetekben szóba jöhetnek különféle művégtagok (protézis). Ezek használata csak megfelelő fizikai-egészségi alkalmasság mellett lehetséges – ráadásul a protézissel való aktív élet csak hosszú tanulás, gyakorlás árán sajátítható el.

KULCSSZAVAK
cukorbetegség  |   veseelégtelenség  |   magas vérnyomás  |   hipertónia  |   érelmeszesedés  |   üszkösödés  |   gázgangréna  |   amputáció  |   fantomfájdalom  |   csonködéma  |   művégtag  |   protézis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít