egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vizeletelvezető rendszer megfelelő működése esetén a folyamatosan termelődő vizelet a húgyvezetéken keresztül folyik a veséből a hólyagba, majd a hólyagból szakaszosan ürül a külvilágba a húgycsövön keresztül. Amennyiben a vizelet valamilyen okból nem tud megfelelően ürülni, a folyamatosan termelődő vizelet felgyülemlik, nyomás alá helyezve a kiválasztó rendszer szerveit.

 

A vesékre terhelődő nyomás akár már rövid távon is a vesék visszafordíthatatlan károsodását eredményezheti – ezért vizeletürítési elakadásnál mindenképpen szükséges az ürülés biztosítása. Leggyakrabban ez megoldható hólyagkatéterrel, de vannak esetek, amikor a vizeletet nem a hólyagból, hanem közvetlenül a vesékből kell a külvilágba juttatni vesemedence-katéter (nefrosztóma) segítségével. Amennyiben vesemedence-katéter kialakítására van szükség, a beavatkozás során a bőrön át egy hajlékony csövet juttatnak a vese üregrendszerébe, hogy a felgyülemlett vizelet elvezethető legyen.

 

Vesemedence-katéter beültetésének okai

Mint már említettük, szükség lehet arra, hogy a vizelet elvezetése közvetlenül a veséből történjen.

Ilyen okok lehetnek:

 

 • A veseürülést akadályozó vesekövesség. A külvilág felé vesegörcs és erős fájdalom kíséretében elinduló vesekő számos helyen elakadhat a vesében vagy a húgyvezetékben. Ilyenkor az elakadt kő okozta elzáródás következtében a vesében felgyülemlett vizelet nyomást fejt ki a vesében, zavart okozva annak keringésében, és rontva méregtelenítő funkcióját is. A pangó vizelet jó táptalaj a kórokozók számára, amelyek gyulladást okoznak. Ezért lehet indokolt katéter beültetése.
 • A vizeletelvezető rendszer sérülése/daganata. A vizeletelvezető rendszer sérülhet műtét, baleset következtében vagy egyéb okból, esetleg daganat is lezárhatja a húgyvezetéket. A helyreállító műtétig szükséges a vizelet kivezetése a külvilág felé.
 • Cisztás vesebetegségnél előfordulhat, hogy a folyadékkal telt hólyagok jelentős nyomást fejtenek ki a vesére, így gyengíthetik az egészséges működését. A nagyobb cisztákban kórokozók is elszaporodhatnak, és genny szaporodhat fel. A további szövődmények elkerülése érdekében vesemedence-katéter beültetése lehet indokolt.

 

A vesemedence-katéter előnyei

 • Vesemedence-katéter kialakításával a vese további károsodásának kockázata csökkenthető.
 • A további szövődmények miatti beavatkozások, műtétek elkerülhetők lehetnek.
 • A katéter biztosítja a vese működése során képződött vizelet elfolyását.
 • A vizelet elfolyásának biztosítása után a kezelőorvosnak lehetősége nyílik kideríteni a húgyvezeték elzáródásának okát.

 

Vesemedence-katéter ellenjavallata

Ellenjavallat, amely az alkalmazását teljes mértékben kizárná, nem ismert. Mérlegelni kell azonban a beavatkozás elvégzését abban az esetben, ha gyógyszeresen nem kezelhető véralvadási zavar áll fenn. Relatív ellenjavallat lehet nem kezelt fertőzés, jelentős mértékű gerincferdülés vagy anatómiai eltérések is.

 

Vesemedence-katéter behelyezése előtti teendők

6-8 órával a beavatkozás előtt nem lehet enni és inni. Ha szükséges, infúziós és/vagy antibiotikum-terápiát kaphat a beteg.

 

Mi történik az eljárás során?

A vesemedence-katéter behelyezése általában nagyjából 30-45 percet vesz igénybe. Műtéti körülmények között, a beteget hason fekvő helyzetben vagy az érintett oldalt 45°-os szögben megemelve történik a beavatkozás. Helyi érzéstelenítés után egy apró bemetszést ejtenek a bőrön, majd tűvel és egy vékony, rugalmas vezetőhuzallal bevezetik a katétert – amely egy rugalmas műanyag cső – a vesébe. Ha az orvos meggyőződött arról, hogy a tű megfelelő helyzetben van, akkor kicseréli a katéterre. A katétert egy műanyag tasakhoz illesztik, amely felfogja a vizeletet. Tompa nyomásérzés, esetleg rövid, éles fájdalom előfordulhat a beavatkozás alatt.

 

Vesemedence-katéter behelyezésének lehetséges szövődményei

Mint minden műtéti beavatkozás, a vesemedence-katéter behelyezése is járhat esetleges szövődményekkel.

 

Ez lehet többek között:

 • vérzés;
 • vérömleny kialakulása a vese körül a szúrás nyomán;
 • a beavatkozás után esetenként előfordulhat vér a vizeletben;
 • légmell (pneumothorax, PTX);
 • fertőzés;
 • allergiás reakció;
 • vizeletcsorgás (szivárgó vizelet kerül a hasüregbe a szúrcsatornán keresztül);
 • katéterrel kapcsolatos problémák (lerakódások, dugulások).

Egyes szövődmények súlyosak is lehetnek, nagyon ritkán halálos kimenetel is előfordulhat (a halálos kimenetel az esetek 2 ezreléke alatt van).

 

Vesemedence-katéter behelyezése után

A beavatkozás után pár óra ágynyugalomra van szükség, addig, amíg a vizelet teljesen vérmentes lesz. A fektetés során a vérnyomás, pulzus, folyadékháztartás megfigyelése történik, valamint fájdalom- és lázcsillapításra, a katéter átmosására is sor kerül. A katéternek mindaddig a helyén kell maradnia, amíg a húgyvezeték elzáródásának okát meg nem oldják. Amennyiben a beteg otthonába távozhat, részletes tájékoztatást kap a vesemedence-katéter használatáról.

KULCSSZAVAK
nefrosztóma  |   nephrostoma  |   vesemedence  |   vesemedence-katéter  |   kiválasztó szervrendszer  |   veseelégtelenség  |   akut veseelégtelenség  |   dialízis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít