egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Saját medence kialakítása izgalmas és örömteli lépés az otthonunk kényelmének fokozása érdekében, hiszen kiváló szórakozási és frissítő hűsölési lehetőséget nyújt a nyári hónapokban anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról. A víz megfelelő minőségének megőrzése érdekében azonban fontos ismerni és betartani a medence tisztántartásának néhány alapvető szabályát.

 

Az egészséges és tiszta medence élvezetes és biztonságos szórakozást jelenthet a család és a barátok számára. Ahhoz azonban, hogy a medencehasználat valóban biztonságos legyen, nélkülözhetetlen a megfelelő higiéniai intézkedések betartása: a víz kezelése és a medence tisztántartása, rendszeres karbantartása. Minden medence más, ezért mindig követni kell a gyártó, forgalmazó utasításait, ha pedig kérdések merülnek fel a karbantartással kapcsolatban, akkor szakértő bevonására van szükség.

 

A higiéniai kérdések mellett fontos a balesetek elleni védekezés is. A medencék környékét alakítsa ki úgy, hogy az elcsúszásos balesetek esélyét minimálisra csökkentse.

 

Fontos! Soha ne hagyjon kisgyermeket felügyelet nélkül a medence közelében! A fulladásos balesetek többnyire csendben és gyorsan történnek!

 

Ahol kisgyermek vagy háziállat van, a medencét javasolt bekeríteni. Gondoskodjon a fürdővízkezelő vegyszerek szakszerű és gyermekektől elzárt tárolásáról is.

 

A medence helyének, méretének és típusának kiválasztása

A medence telepítésének első lépése természetesen a medence helyének, majd megfelelő méretének és típusának kiválasztása. A telepített medence tulajdonságainak meg kell felelnie az adott terület tulajdonságainak és a család igényeinek is.

 

Otthoni telepítésre az alábbi típusú medencék közül válogathat.

 

 • Felfújható medence:
  • előnyök: könnyen telepíthető és szétszedhető, általában olcsóbb alternatíva más típusú medencékhez képest;
  • hátrányok: kisméretű és korlátozott mélységű, könnyen sérülhet.
 • Keményfalú medence:
  • előnyök: könnyen telepíthető és szétszedhető, esztétikailag vonzóbb, mint a felfújható medence, kevésbé sérülékeny;
  • hátrányok: kisméretű és korlátozott mélységű, nem olyan stabil, mint a földbe épített medencék.
 • Földbe épített medence:
  • előnyök: tartós és hosszú távú beruházás, rugalmas méret- és formaválaszték, esztétikailag vonzó és emeli az ingatlan értékét;
  • hátrányok: magas építési- és karbantartási költségek, hosszabb tervezés és telepítési idő, nem helyezhető át.

 

Fontos, hogy a medence megfelelően legyen telepítve, szilárd alapra helyezve, és hogy az összes összekötő elemet és tömítést megfelelően rögzítse.

 

Felfújható medencék

Ezekben a medencékben – különösen a kisméretű gyermekpancsolókban – általában nincs mód vízkezelésre, vízfertőtlenítésre. A kis térfogat, a pancsolás miatti vízveszteség és a többi medencéhez képest jellemzően jelentősebb szennyeződés miatt a megfelelő fertőtlenítőszerszint fenntartása problémás lenne, emiatt nem is javasolt! Fontos, hogy a medence vizét gyakran, legalább naponta cseréljük, és ezzel egyidőben alaposan takarítsuk ki a belső felületet (fertőtlenítő hatású) tisztítószerrel, utána pedig hagyjuk megszáradni.

 

Telepített medencék

Ezekben a medencékben jellemzően szükséges a víz kezelése, fertőtlenítése, ezzel párhuzamosan a teljes vízcsere is ritkábban – néhány naponta vagy akár havonta – szükséges.

 

A medence vízkezelésének lépései

Miután a medence készen áll, fontos ismerni és betartani a víz kezelésének szabályait.

 

Első lépésként a víz pH-értékét kell ellenőrizni, és ha szükséges, beállítani, mivel ez nagymértékben befolyásolja a víz minőségét és a fertőtlenítés hatékonyságát, valamint a medence anyagait is károsíthatja. Az ideális pH-érték 7,2 és 7,6 között van, ami sem túl savas, sem túl lúgos vízre utal. Az ellenőrzést rendszeresen meg kell ismételni, mert használat közben, illetve a klóradagolás hatására változik a víz pH-értéke. Az ellenőrzéshez, illetve a megfelelő pH-szint beállításához szükséges pH-mérő eszközök és szabályozó anyagok medencetechnikára szakosodott boltokban vagy webáruházakban könnyen beszerezhetők.

 

A következő fontos lépés a víz fertőtlenítése klóralapú vagy más engedélyezett fertőtlenítőszerrel. A klóralapú fertőtlenítőszerek hatékonyan távolítják el a baktériumokat és más kórokozókat, és segítenek megőrizni a víz tisztaságát. A fertőtlenítéshez klórtablettákat, granulátumokat vagy folyékony klórtartalmú vegyszereket is használhat, amelyeket a gyártó utasításainak megfelelően adagoljon a medencébe. Csak olyan fertőtlenítőszert használjon, amely rendelkezik engedéllyel fürdővíz-fertőtlenítési célra! Fontos, hogy a klórszintet rendszeresen ellenőrizze, szükség esetén pedig adagolja újra a vegyszert, vagy hígítással csökkentse a koncentrációt. A szabad aktív klórkoncentráció legyen 0,5 mg/l és 2 mg/l között.

 

A pH- és a klórszint ellenőrzését legalább naponta, fokozott használat esetén akár többször is érdemes elvégezni.

 

A nagyobb térfogatú medencék esetében, ahol a medence vize nem cserélhető néhány naponként, szűrőrendszerre is szükség van a víz minőségének megőrzése érdekében. A medence szűrője eltávolítja a szennyeződéseket, a koszt és az egyéb apró részecskéket a vízből, fenntartva a víz tisztaságát. Fontos, hogy a szűrőrendszert rendszeresen tisztítsa és ellenőrizze a szűrőbetét állapotát! A gyártó utasításainak megfelelő időközönként végezze el a szűrőrendszer karbantartását és cserélje ki a szűrőbetétet!

 

Rendszeres részleges vízcserére azokban a medencékben is szükség van, ahol a teljes vízcsere ritkábban, néhány hetente vagy havonta történik. Idővel a víz kémiai egyensúlya megváltozhat, ez pedig befolyásolhatja a klórozás hatékonyságát is. A vízcserével friss víz kerül a medencébe, ami javítja a vízminőséget. A teljes vagy részleges vízcserét a gyártó ajánlásai szerint végezze el!

 

Fontos! Amennyiben a medence széklettel, hányással, vérrel, állati ürülékkel szennyeződik, soron kívüli vízcsere szükséges.  

 

Amikor a medence vize bármelyik medencetípusban zavarossá, opálossá válik, az a vízkezelés hibáját jelzi. Ilyenkor a kórokozók is elszaporodhatnak. Ebben az esetben a szűrő nélküli medencékben teljes vízcserét vagy sokk-fertőtlenítést kell végezni magasabb fertőtlenítőszer-tartalommal. (Utóbbival kapcsolatban egyeztessen a forgalmazóval!). A vízszűrővel felszerelt medencékben az alkalmazott vegyszerek szintjét a víz intenzív forgatása mellett állítsa be az előírt szintre, amíg a víz átlátszó nem lesz.

 

A medence higiéniájának fenntartása érdekében alapvető fontosságú betartani az általános személyes higiénia szabályait is a használat során. A medencébe való belépés előtt javasolt a zuhanyzás, amely eltávolítja a testéről a szennyeződéseket, kozmetikumokat. Kerülje a medencébe lépéskor a szennyeződött lábbelik viselését – vagy használjon láböblítést a medencébe lépés előtt!

 

Beépített medencék környékét úgy kell kialakítani, hogy legyen burkolt felület a medence körül. A megfelelő higiénia betartása azért is fontos, mert kevesebb bejutó szennyeződés esetén kevesebb fertőtlenítőszer fogy, valamint a „klórszagot” okozó kötött klórvegyületek koncentrációja is alacsonyabban tartható.

 

Fontos! Beteg személyt ne engedjen a medencébe! A fürdővíz közvetítheti a fertőzéseket még a tünetek elmúltát követő héten is.

 

Végül, de nem utolsósorban, rendszeresen tisztítsa meg a medencét és az azt körülvevő területet. Javasolt rendszeresen eltávolítani a levélhulladékot, a szennyeződéseket és az egyéb szerves anyagokat a medencéből és a víz felszínéről. Használjon medencevillát vagy hálót a szennyeződések eltávolítására, és rendszeresen tisztítsa meg a medence peremét és a környező területet is! A vízbe sodródó nagyobb méretű szennyeződések nemcsak a víz minőségét rontják (elkezdenek bomlani, a szennyeződéssel kórokozók is kerülnek a vízbe stb.), hanem a szűrőrendszert is tönkretehetik. Amennyiben lehetséges, takarja le a medencét éjszakára vagy a használaton kívüli időszakban, ami hatékonyan csökkenti a külső szennyeződések mennyiségét és elősegíti a víz hőtartását is.

 

A telepített medence karbantartása tehát rendkívül fontos nemcsak a medence állapotának megőrzése érdekében, hanem azért is, hogy biztonságosan használható legyen, és ne jelentsen veszélyt a fürdőzőkre. A megfelelő pH-szint beállítása, a klórozás és a vízcserével kombinált szűrés minden medence esetén szükséges a megfelelő vízminőség fenntartásához. Emellett a személyes higiénia és a medence rendszeres takarítása is kulcsfontosságú. Tartsa be ezeket a szabályokat, hogy biztonságos és frissítő élményben lehessen része a saját medencéjében az egész nyár során – megfelelő karbantartás mellett akár hosszú éveken keresztül!

 

Különleges medencetípusok

Pezsgőmedencék (jacuzzik)

A medencék speciális típusát jelentik a levegőt és vizet áramoltató pezsgőmedencék. A kellemes ellazulás mellett azonban ennél a medencetípusnál fokozottan ügyelni kell a helyes üzemeltetésre. A pezsgőmedencékhez számtalan vékony csővezeték tartozik, amelyek ideális élőhelyet nyújtanak a baktériumoknak (pl. legionárius betegség, Pseudomonas okozta bőrkiütés).

 

Fontos! A kórokozók elszaporodásának megelőzése érdekében fokozottan ügyelni kell a megfelelő fertőtlenítőszer-szint és szűrési hatékonyság folyamatos biztosítására!

 

A vékony vezetékek nem száríthatóak ki tökéletesen, ezért hosszabb üzemszünet után javasolt magasabb fertőtlenítőszer-tartalommal sokk-fertőtleníteni a medencét. (Utóbbival kapcsolatban egyeztessen a forgalmazóval!)

 

Dézsafürdők/Sódézsák

A kellemes, rusztikus hangulatot árasztó, gyakran sós vízzel töltött fa dézsák hirdetései – sajnos – gyakran tartalmaznak túlzó vagy valótlan állításokat. A só önmagában nem képes az összes kórokozót elpusztítani, ezért megfelelő fertőtlenítés és vízcsere nélkül feldúsulhatnak a medencevízben. A sós víz cseréje meglehetősen költséges, és nem is egyszerű: a magas ásványianyag-tartalmú vizet tilos lenne a csatornába engedni.

 

További probléma, hogy a vízzel érintkező belső fa felületek nem takaríthatók megfelelően, és súlyos fertőzést okozó baktériumok (pl. az ún. húsevő baktériumként emlegetett Streptococcus) képesek rajta megtelepedni. Amennyiben dézsafürdő beszerzése mellett dönt, olyat válasszon, amely takarítható (nem fa) belső felülettel rendelkezik, és a vizét néhány használat után cserélje, vagy fertőtlenítse pl. klórtartalmú fertőtlenítőszerrel!

 

Kapcsolódó tartalom: Strandfertőzések

 

KULCSSZAVAK
medence  |   higiénia  |   nyár  |   úszás  |   fürdés  |   hűsítő
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít