egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szülés és az azt megelőző vajúdás természetes folyamat, amely általános élettani törvényszerűségek szerint zajlik a terhesség 37-40. hete között. A szülés folyamán a magzat – a méhlepénnyel, a köldökzsinórral és a magzatvízzel együtt – a méhből a külvilágba jut.

 

A szülés:

 

A szülés harmadik, méhlepényi szakasza az újszülött világra jöttétől a méhlepény megszületéséig tart.

 

A szülés harmadik szakaszának főbb jellemzői

A szülés harmadik szakaszában, a magzat világrajövetelét követően fél órán belül a méhlepény a magzatburokkal együtt általában magától megszületik. Ilyenkor az anya egy-két, a kitolási szakaszban tapasztaltakhoz hasonló, de sokkal kevésbé erőteljes fájást (méhösszehúzódást) érez.

 

A méhlepény megszületését követően ellenőrzik, hogy a lepény egy darabban távozott-e, vagy visszamaradt-e lepényszövet a méhben.

 

A szülés harmadik szakaszának vezetése

A lepényi szakasz vezetését kétféle módon láthatják el. Az egyik módszer, amikor nem avatkoznak a folyamatba, csak megfigyelik: a placenta spontán születik meg az anya tolófájásai segítségével; a köldökzsinórt annak pulzálásának megszűnésekor vágják el.

 

A másik módszer a lepényi szak aktív ellátása, amikor a magzat megszületése után manuális módon, különféle műfogásokkal és/vagy gyógyszerrel segítik elő a méhlepény megszületését. A köldökzsinórt korán leszorítják és elvágják. A lepényi szakasz aktív vezetése csökkenti a szülés utáni vérzés kockázatát, és lerövidíti a szakasz időtartamát.

 

Amennyiben a megszületett méhlepény hiányos, a szülész-nőgyógyász szakorvos eltávolítja a visszamaradt szövetdarabot, és ellátja a szülés során esetlegesen sérülést szenvedett szöveteket a méhnyakon és a hüvelyben, gátmetszés esetén a gát sebét.

 

A szülésnek már ebben a szakaszában ajánlott elősegíteni az anya és az újszülött közötti kötődés kialakulását. Ennek érdekében az újszülöttet az anya mellkasára teszik a közvetlen bőrkontaktus és a korai szopás lehetővé tételével – ez az ún. arany-óra (a születést követő első óra). Mindeközben figyelemmel kísérik mindkettőjük általános egészségi állapotát, és megtörténik a köldökzsinór elvágása is.

 

Posztplacentáris szakasz

A szülés utolsó, posztplacentáris szakasza, mely az anya két órán keresztül tartó gondos megfigyeléséből, az újszülött vizsgálatából és ellátásából, valamint az esetlegesen fellépő szövődmények orvosi kezeléséből áll.

 

A szülés harmadik szakaszának lehetséges szövődményei

A szülést követően fellépő lehetséges szövődmények a szülőcsatorna sérülései vagy véralvadási zavarok miatt:

 

  • a méh nagyfokú vérzése (hemorrágia),
  • a méh elégtelen összehúzódása (atónia),
  • a lepény leválási rendellenessége (méhlepény retenció).

 

A szövődmények kezelés nélkül súlyos, akár életveszélyes vérvesztést okozhatnak. Felismerésük és kezelésük orvosi kompetencia: különböző gyógyszerkombinációk, legvégső esetben műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

KULCSSZAVAK
méhlepény  |   placenta  |   köldökzsinór  |   arany-óra  |   magzatburok  |   szülőcsatorna
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít