egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A testi integritás diszfória (BIID – body integrity identity disorder) egy ritka betegség, amelynek következtében a test és az agynak a testről alkotott képe nem egyezik meg. A betegségben érintettek a testrészt, aminél az eltérés fellép, idegenként érzékelik. Az angol szakirodalomban ezt a kórképet eredetileg a testi integritás identitászavarának (BIID) nevezték, a testi integritás diszfória elnevezést a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának új verziójában (BNO-11) vezették be.

 

A testi integritás diszfóriát korábban pszichiátriai betegségnek tartották, de mára egyre több orvosi bizonyíték (klinikai tapasztalat, képalkotó vizsgálatok stb.) utalnak arra, hogy inkább neurológiai, tehát idegrendszeri zavar okozza.

 

A testi integritás diszfória tünetei

A testi integritás diszfória általános tünete, hogy a beteg valamely testrészét idegennek érzi, ezért a beteg jellemző kívánsága, hogy egy vagy több, egyébként egészséges testrészét, például végtagját (általában a láb érintett) amputálják, mivel az idegennek érzékelt testrész jelentős lelki terhet jelent számára.

 

Jellemző továbbá, hogy

 

  • gyakran egyáltalán nem használja az érintett testrészt;
  • a végtag eltávolítása nélkül is úgy él, mintha nem lenne már ott az adott testrész (pl. kerekes székben ül vagy mankóval közlekedik);
  • szexuális érdeklődést mutat (főként alsó) végtag amputációján átesett emberek iránt (mivel a számára tökéletesnek látott testforma irányába vonzódik).

 

A testrésztől való idegenség érzése sokszor már gyerekkorban jelentkezik, és nem köthető olyan okhoz, ami az adott testrészre vonatkozhatna (pl. hogy csúnya vagy fáj).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Tartósan fennálló, a saját testtel és énképével kapcsolatos lelki gondok esetén segítség kérhető a háziorvostól a megfelelő szakember megtalálásához, illetve a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálattól is a 116-123-as számon. A Lelki Elsősegély Szolgálat munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak. Szakorvosi segítség esetén a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelő beutaló nélkül felkereshető.

 

A testi integritás diszfória kiváltó okai

A testi integritás diszfória pontos kiváltó okainak kutatása folyamatosan zajlik. A jelenlegi tudományos álláspont szerint egy központi idegrendszeri (agyi) problémáról van szó, ami akár veleszületett is lehet. Jelenlegi kutatások szerint az agy fali lebenyében hiányzik az érintett testrész agyi leképezése.

 

A test egyes testrészeinek (testhelyzet, mozgás, érzetek) érzékelésekor a perifériás idegrendszer jeleket küld az adott testrészről az agy megfelelő központjába. Ha ebben a rendszerben hiba történik, például az agy nem képes a test különböző részeiről érkező jeleket felismerni, a beteg nem érzékeli sajátjának az adott testrészt. Ennek következménye, hogy valaki nem tud azonosulni a fizikai testével, és az önazonosság elérése érdekében a testét szeretné ahhoz igazítani, amilyennek ő érzékeli önmagát, akár annak árán is, hogy egy egészséges végtagjától megváljon.

 

A testi integritás diszfória lehetséges szövődményei

A testi integritás diszfória az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem pszichiátriai betegség, de az, hogy a beteg valamelyik testrészét idegennek érzi, depressziót, szorongást és öngyilkossági késztetést válthat ki.

 

Egyes kutatások szerint a transzneműség a testi integritás diszfória egy speciális formája lehet, vagyis az az állapot, amikor valaki a nemi szerveivel nem tud azonosulni. A testi integritás diszfória és a transzneműség esetében fennálló hasonló neurológiai okok meglétét támasztják alá azok az orvosi vizsgálatok is, amelyekben a nemi diszfória jelenlétét vizsgálták a testi integritászavar megléte mellett.

 

Az egészséges testrészek átalakítását vagy eltávolítását kérő betegek ellátása számos orvosi etikai és jogi kérdést felvet. A testi integritás diszfóriáról jelenleg keveset tudunk, ezért az érintettek sok esetben nem találnak olyan szakembert, aki vállalná a műtéteket, illetve sokszor maga az egészségügyi ellátási rendszer sem tesz lehetővé ilyen jellegű beavatkozást. Ezért az érintett betegek egy része akár az önmagán végzett amputációval is megpróbálkozik, ami közvetlen életveszélyt is jelenthet. Ebből kifolyólag a nemi vagy testi integritás diszfóriával élő személyek pszichés támogatása kiemelten fontos az egészségügyi ellátás által nyújtható lehetőségek mellett.

 

A testi integritás diszfória diagnosztizálása

A diagnózis felállításához általában pszichiátriai és neurológiai szakorvosi vizsgálatok is szükségesek. Gyakori jelenség, hogy valaki valamelyik testrészével nincs megelégedve, akár gyűlöletet is érez iránta. A testi integritás diszfória nem azonos ezzel az állapottal. A diagnózis felállításának ezért fontos része, hogy a testi integritás diszfóriát a kivizsgálás során elkülönítsék a testképzavaroktól.

 

A testi integritás diszfória kezelése

A legújabb kutatások eredményei szerint a zavar idegrendszeri eredetű, de oki kezelésre jelenleg nincs mód. Mivel korábban a testi integritás diszfóriát identitászavarként is kezelték, pszichoterápiás és pszichiátriában használatos gyógyszeres kezelési kísérletek is történtek, de eredményt egyik sem hozott. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a pszichiátriai gondozás arra alkalmas, hogy a betegség mellé társuló szorongás és depresszió tüneteit enyhítse.

 

A megoldás egyes szakemberek szerint az idegennek érzett végtag amputációja, ami után a beteg teljes életet élhet. Ez azonban komoly etikai problémákat vet fel, mivel ellentétes azzal a megközelítéssel, ami az egészséget a teljes szervezet normál működésével azonosítja, és a „ne árts” orvosetikai követelménynek is ellent mond. A műtét ráadásul maga is kockázatokkal jár, és visszafordíthatatlan fogyatékosságot okoz.

 

A kevés rendelkezésre álló esettanulmányból viszont az látszik, hogy ha az amputáció megtörténik, a betegek újra teljesnek érzik magukat, és legfeljebb azt bánják meg, hogy a beavatkozásra nem került sor korábban.

 

Jelenleg a kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) eszközeit is felhasználva próbálnak új utakat találni a betegség diagnózisára és kezelésére.

KULCSSZAVAK
BIID  |   agy  |   idegrendszer  |   amputáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít