egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tejfehérje-allergia az immunrendszer téves reakciója a tejben található fehérjékre. Ez a gyerekeknél előforduló leggyakoribb ételallergia, de a legtöbben kinövik, a felnőtteknél már ritka.

 

A tejben nagy mennyiségű, jól hasznosuló fehérje található, de ezek a gyerekek egy részénél – és néhány felnőttnél – allergiás reakciót okoznak. A tünetek az enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek. Tejet, tejszármazékokat sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz, ezért az allergiában szenvedőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk az összetevők tanulmányozására.

 

A tejfehérje-allergia főbb tünetei

A tejfehérje-allergia sokféle tünettel járhat, azok súlyossága egyéntől függő. Az érintettek a felsorolt tünetek nem mindegyikét tapasztalják! A tünetek a tejet vagy tejfehérjét is tartalmazó élelmiszer fogyasztása után néhány perccel vagy órával is jelentkezhetnek.

 

A tejfehérje-allergia általában már gyermekkorban elkezdődik, de a legtöbben felnőttkorukra kinövik. Az is előfordul azonban, hogy felnőttkorban jelentkezik a betegség.

 

Azonnal jelentkező tünetek:

 

 • csalánkiütések, vörös foltok, viszketés;
 • sípoló légzés, nehézlégzés;
 • zsibbadás vagy viszketés a száj körül;
 • az ajkak, nyelv, torok duzzanata;
 • rekedtség;
 • köhögés, légszomj;
 • hányás.

 

Később jelentkező tünetek:

 

 

A tejfehérje-allergia esetenként anafilaxiát is okozhat. Tünetei a perceken (maximum egy órán) belül kialakuló ajak-, gége- és nyelvduzzanat, vizenyő (ödéma), esetenként hasfájás. Ebben az életveszélyes állapotban leállhat a légzés és a keringés. Az anafilaxia súlyos, életveszélyes reakció, amely azonnali adrenalin-autoinjektor használatát és orvosi ellátást igényel.

 

A tejfehérje-allergia és a laktózérzékenység különbsége

Sokan nincsenek tisztában a tejfehérje-allergia és a laktózérzékenység különbségével, pedig a két betegség nagyon is különbözik egymástól.

 

 • A tejfehérje-allergia az immunrendszer túlzott, téves reakciója a tejben található fehérjékre. A laktózérzékenység emésztési zavar, amelynek a hátterében az áll, hogy a vékonybélben nem termelődik elég laktáz enzim, amely a tejben lévő cukrot, a laktózt bontja le.
 • A két betegség tünetei nagyrészt különböznek. A laktózérzékenység emésztőszervi tünetekkel jár (fokozott bélgázképződés, puffadás, hányinger, hasi fájdalom, hascsikarás, hasmenés), amelyek lehetnek nagyon kellemetlenek, de alapvetően nem veszélyesek.

 

A tejfehérje-allergia nemcsak emésztőszervi tüneteket okoz, hanem kiütéseket, bőr- és légúti tüneteket is. Ezek közül a legsúlyosabb, az anafilaxia az életet is veszélyezteti.

 

 • Laktózérzékenység esetén a tejtermékek fogyasztása nem tilos, de azok laktózmentes változatát kell választani.

 

Tejfehérje-allergia esetén semmilyen tejtermék nem fogyasztható!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha tejtermékek fogyasztása után ön vagy gyermeke allergiás reakciót mutat, forduljon háziorvosához.

 

Ha bárki az anafilaxia tüneteit mutatja, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Ha a betegnél van autoinjektor, késlekedés nélkül adja be az adrenalininjekciót.

 

A tejfehérje-allergia kiváltó okai

Mint minden allergia, a tejfehérje-allergia is az immunrendszer hibás, túlérzékenységi reakciójának eredménye. A reakciót a tejben lévő fehérjék bármelyike, a kazein vagy a savófehérjék, sőt mindkettő is kiválthatja. A tejfehérjék hatására az immunrendszer IgE ellenanyagokat termel. Ha a szervezet újra találkozik a tejfehérjékkel, akkor az IgE ellenanyagok hatására az immunsejtekből hisztamin szabadul fel, ez okozza a tüneteket.

 

A tejfehérje-allergiában szenvedő számára már a legkisebb mennyiségű tejfehérje is tüneteket okozhat.

 

A tejfehérje-allergiában szenvedők nemcsak a tehéntejre, hanem gyakran a juh- és kecsketejre is allergiások, és az is előfordul, hogy a szójára is allergiás reakciót mutatnak.

 

Kockázati tényezők:

 

 • Más allergiák jelenléte. Sok tejfehérje-allergiás gyermek másra is allergiás reakciót mutat. Nem ritka, hogy a tej az első ezek közül.
 • Atópiás dermatitisz. A krónikus gyulladásos bőrbetegségben szenvedő gyermekeknél gyakoribbak az ételallergiák.
 • Örökletes tényezők. A tejfehérje-allergia családi halmozódást mutat, vagyis ha valamelyik szülőnél vannak allergiás panaszok, a gyermeknél nagyobb valószínűsége van a tejfehérje-allergia kialakulásának.
 • Életkor. A gyerekeknél sokkal gyakoribb ez az allergia. Ahogy nőnek, és az emésztőrendszerük is fejlődik, sokan kinövik a betegséget.

 

A tejfehérje-allergia szövődményei

A tejfehérje-allergia legsúlyosabb szövődménye az anafilaxia. Ez az életveszélyes állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

 

A tejfehérje-allergiában szenvedőknél gyakori a más allergiák megjelenése is, amely lehet ételallergia (pl. szója, marhahús, tojás, mogyoró) vagy szénanátha pollenek, házi por vagy kisállatok szőre miatt.

 

A tej és tejtermékek kerülése miatt egyes tápanyagok (különösen a D-vitamin és a kalcium) bevitelére nagyobb figyelmet kell fordítani.

 

A tejfehérje-allergia diagnosztizálása

Az ételallergiák diagnózisához orvosa kikérdezi saját vagy gyermeke tüneteiről, az elfogyasztott ételekről. A kizárásos diéta is segíthet a diagnózis felállításában (az adott élelmiszercsoportot teljesen zárja ki a fogyasztott ételek, italok közül, majd óvatosan próbálja visszavezetni. Ha a tünetek az első fázisban elmúlnak, majd újra jelentkeznek, gyanítható, hogy az adott élelmiszer váltja ki a reakciót.)

 

Prick-teszt: az úgynevezett karcolásos próba során a bőrfelszínre cseppentenek a tesztelendő allergénből, majd a cseppen át megkarcolják a bőrfelszínt. A teszt helyén kialakuló reakció mértéke mutatja az allergiás reakció meglétét és annak erősségét.

 

Vérvizsgálat: a vérben lévő IgE antitestek szintjét mutatja ki a vizsgálandó allergénre. Tejmentes diéta mellett negatív eredményt is adhat.

 

A tejfehérje-allergia kezelése

A tejfehérje-allergia kezeléséhez teljes mértékben kerülni kell a tejfehérje fogyasztását. Ez azért is nehéz, mert nagyon sok feldolgozott élelmiszer (édes és sós sütemények, virslik, felvágottak, lekvárok, zacskós kenyerek, levesporok, ételízesítők stb.), sőt, sok feldolgozottnak nem tűnő élelmiszer (pl. mélyhűtött zöldség) is tartalmazhat tejet. Gyógyszerek, táplálékkiegészítők, tápszerek is tartalmaznak tejfehérjét.

 

Ha önnek vagy gyermekének tejfehérje-allergiája van, mindig nagyon gondosan olvassa el a terméken található összetevők listáját.

 

A tejfehérje fogyasztására adott enyhe reakció tüneteit antihisztamin-tartalmú gyógyszerek csökkenthetik.

 

Ha az allergia olyan súlyos, hogy fennáll az anafilaxia esélye, orvosa adrenalintartalmú autoinjekciót ír fel, amelyet mindig hordjon magával.

 

Mit tehet tejfehérje-allergia esetén?

Teljes mértékben iktassa ki étrendjéből a tejfehérjét tartalmazó élelmiszereket.

 

Gondosan ellenőrizze, hogy amit fogyaszt, az ne tartalmazzon tejfehérjét.

 

Tanítsa meg gyermekét, hogy ne fogadjon el ételt, italt másoktól, ne egyen, igyon megfelelően nem ellenőrzött ételeket, italokat.

 

Ha tejfehérje-allergiás gyermeke intézménybe jár, mindig tájékoztassa a gondozókat az allergia tényéről, és ha van, az adrenalin-autoinjekció létéről és használatáról.

 

Ha szoptat, és gyermekének tejfehérje-allergiája van, előfordulhat, hogy az ön által fogyasztott tej tüneteket okoz nála. Ilyenkor kerülje ön is a tejfehérje fogyasztását.

 

A tejet és tejtermékeket növényi alapú italokkal és helyettesítő termékekkel válthatja ki. Mindig figyeljen azonban arra, hogy a tejfehérje-allergiában szenvedők sokszor a szójára is túlzott reakciót mutatnak, ezért lehetőség szerint ne azt válassza.

 

Ha gyermeke tejfehérje-allergiában szenved, egyéves koráig semmiképpen ne adjon neki tejfehérjét tartalmazó élelmiszert. Egyéves korában óvatosan megpróbálhatja bevezetni az étrendjébe a tejet, mivel addigra sok gyermek kinövi ezt a reakciót. Hároméves kor után már csak keveseknél jelentkeznek tünetek, de ne feledje, ez az ételallergia felnőtteknél is elkezdődhet.

 

A tejfehérje-allergia típusától függően néhány ember tolerálni tudja például a süteményekben lévő felhevített tejet vagy a joghurtot. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen formában kell kerülnie a tejet.

 

Tejfehérje-allergia gyermekkorban

A tejfehérje-allergia a gyerekek körében a leggyakoribb élelmiszer-allergia, ám 90%-uk hároméves korára kinövi.

 

Ha a csecsemő tejfehérje-allergiás, akkor a legmegfelelőbb számára az anyatejes táplálás. Ha az anyatejes táplálás nem megoldható, forgalomban vannak ún. hipoallergén tápszerek is, amelyekben a tejfehérjét különböző enzimekkel hidrolizálják, lebontják. A hipoallergén tápszerek másik típusa pedig nem tejből, hanem aminosavakból készül. Ezek nyugodtan adhatók csecsemőnek. A szójaalapú tápszerekkel vigyázni kell, mivel sok tejfehérje-allergiás baba a szójára is túlérzékeny lehet.

 

KULCSSZAVAK
tej  |   tejfehérje  |   allergia  |   ételallergia  |   feldolgozott élelmiszer  |   viszketés  |   hányás  |   hasmenés  |   anafilaxia  |   adrenalin  |   laktóz  |   laktáz  |   tejcukor  |   Prick-teszt
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít