egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tuberkulózis (tbc, más néven: gümőkor, tüdőbaj) egy baktérium által okozott megbetegedés, mely Magyarországon a kötelező védőoltásnak köszönhetően ritkán fordul elő, de évi néhány száz esettel még mindig jelen van. A betegség megelőzhető és gyógyítható, azonban nem megfelelő terápia esetén halálhoz vezethet.

 

A tbc a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó bakteriális fertőzés volt. A tbc elleni küzdelem világnapja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1982 óta minden évben március 24. – ezen a napon jelentette be berlini előadásán a tuberkulózist okozó baktérium felfedezését Robert Koch 1882-ben. A világnap alkalmából megemlékeznek a tbc fertőzés egészségügyi, szociális és gazdasági hatásairól és következményeiről, valamint a fertőzés felszámolásáért szükséges lépésekre hívják fel a figyelmet.

 

A WHO 2022-ben publikált tbc-vel kapcsolatos jelentése kimutatta, hogy a tbc okozta halálozási arányok már második éve növekedést mutatnak, és évtizedek óta most először a betegség előfordulási gyakorisága is emelkedett. Ismert továbbá az is, hogy bár közeledünk a 2022-es ENSZ tbc-fókuszú Kiemelt Fontosságú Találkozó (UNHLM) során meghatározott tbc-elleni célokhoz, azokat egyelőre továbbra sem érjük el. Azonban számos ország óriási erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy átlendüljön a COVID-19 járvány tbc ellenes törekvésekre gyakorolt hatásain. Ezen kívül nagy energiát fektetnek az új diagnosztikai, kezelési és megelőzési rezsimeket, új ajánlások és irányelvek kidolgozásába is. Látható, amint sok országban egyre nagyobb figyelmet kapnak a tbc által érintettek, ezáltal központi szerepet nyerve el a tbc elleni küzdelemben is.

 

Küzdelem a tbc ellen

Naponta csaknem 28 ezer ember fertőződik meg és 4100 ember veszíti életét a tbc fertőzés következtében világszerte. 2000 óta a tbc megelőzésére, korai diagnosztizálására és megfelelő kezelésére irányuló törekvése a világon 66 millió ember életét mentették meg. 2007 óta a tbc kezelésének különös figyelmet szentel az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is. Ennek köszönhetően 2,3 millió tuberkulózisban szenvedő beteg gyógyult meg.

 

2019-ben Európában 49 752 tbc-s esetet jelentettek, a betegségben főként a 25–44 és a 45–64 éves korosztály volt érintett. 2020-ban 9,9 millió ember fertőződött meg Mycobacterium tuberculosissal, és 1,5 millió ember vesztette életét a betegség következtében (95 százaléka fejlődő országbeli).

 

Magyarországon 2020-ban 384, 2021-ben 326 új tbc-s beteget diagnosztizáltak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Bár a tbc-s megbetegedések száma a BCG védőoltásnak és a tüdőszűrésnek köszönhetően csökkent, a baktérium jelen van mindennapjainkban, így rendkívül fontos a betegségre és a megelőzésére, gondozására való figyelemfelhívás.

 

2022-ben a tbc elleni küzdelem világnapjának témája az erőforrások mozgósítása volt a tbc felszámolásáért. Erre különös figyelmet kellett újra fordítani, mert a COVID-19 világjárvány miatt az erőforrások a járvány felszámolására irányultak, így részben háttérbe szorultak a tbc felszámolását célzó intézkedések.

 

Az idei, 2023. március 24-re szervezett világnap mottója az „IGEN! Legyőzhetjük a tbc-t! (YES! We can end tbc)”. A világnap tematikájának fókuszában a kollektív felelősség áll a tbc 2030-ig történő felszámolásáért, mellyel a Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDGs) elérhetők lennének. Az idei mottó optimista csengésű, a tematikaválasztás pedig a tbc fertőzéssel erősen sújtott országokbeli COVID-19 járvány okozta károk felszámolásán és az országok járvány alatti tbc ellenes lépésein (új diagnosztikai eszközök és terápiás rezsimek, digitális technológia és mesterséges intelligencia alkalmazása a tbc fertőzés elleni küzdelemben) alapul. Mi több, a tbc fertőzés veszélyének leginkább kitett közösségek és a civil társadalom szerepe is kiemelendő.

 

A 2023-as év ezért a „remény éveként” tartandó számon, a cél, hogy még nagyobb társadalmi támogatás és összefogás jöjjön létre, hogy „igenis legyőzzük a tbc-t”. A 2023-as tematika személyre szabott üzeneteivel és altémáival az azonnali, gyors és széleskörű tbc-ellenes lépések szükségességét hangsúlyozzák. Számos olya terület van, mely figyelmet érdemel, ilyen például a tbc elleni küzdelem támogatása, új eszközök, pl. új tbc elleni vakcinák, új, gyors molekuláris diagnosztikai módszerek, gyorsabb és hatékonyabb kezelési stratégiák anyagi hátterének megalapozása. Fontos téma még a gyermekkori tbc, valamint a közösségi, civil szervezetek erősítése és támogatása is, akik a magasabb kockázatnak kitettekkel foglalkoznak. Az idei kampány célja továbbá az is, hogy világszerte bővítse az emberek tbc-vel kapcsolatos ismereteit, valamint maximális politikai támogatást és részvételt kapjon az állam- és kormányfőktől az UNHLM-en 2023 szeptemberében.

 

A tuberculosisról röviden

A tuberkulózist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza, a betegség cseppfertőzés (köhögés, tüsszentés) útján terjed. A tuberkulózis diagnosztizálása nem egyszerű feladat, mivel olyan általános tünetekkel jár, mint pl. fáradtság, étvágytalanság, éjszakai izzadás, láz, köhögés. Jelenleg a tünetek mellett a diagnózist segítik a képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgenCT-vizsgálat), a Quantiferon-teszt vérmintából, illetve a PCR- (polimeráz-láncreakció) vizsgálat köpetből.

 

A tbc évszázadokon át gyógyíthatatlan betegségnek számított. Ma már szerencsére rendelkezünk hatásos tbc ellenes szerekkel. A tuberkulózis kezelése azonban minimum fél éven át tart, és több erős szer együttes alkalmazását igényli, mivel a baktérium rendkívül ellenálló.

 

Magyarországon a 20. század elején a népesség 80 százaléka fertőzött volt, és a halálesetek 25 százaléka tbc miatt következett be, ezért Morbus hungaricusnak (magyar népbetegségnek) is nevezték. A tbc ma már ritka betegségnek számít Magyarországon, előfordulása inkább a fejlődő országokra jellemző, azonban az utazás, a migráció miatt a fejlett országokban is újra megjelenhet. A gyógyszereknek ellenálló baktériumok, az ún. antimikrobiális rezisztencia megjelenése is aggodalomra ad okot.

 

Külön cikkben olvashat a tuberkulózis tüneteiről, diagnózisásról, kezeléséről és a megelőzés lehetőségeiről részletesen.

KULCSSZAVAK
tbc  |   gümőkór  |   tüdőszűrés  |   világnap
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít