egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az emberiség történelme és a különböző gyógynövények gyógyászati célú alkalmazása szinte egybeforr. Azt gondolnánk, hogy ez a fajta gyógynövény-felhasználás a mai modern gyógyszerellátástól már távol áll – azonban ez koránt sincs így. Számos ma is alkalmazott vényköteles gyógyszer tartalmaz izolált vagy átalakított, eredetileg növényi hatóanyagot; emellett pedig a tisztán gyógynövényalapú hagyományos növényi gyógyszerek is jelentős népszerűségnek örvendenek.

 

A növényi hatóanyagok jelenleg is nagyon fontos szereppel bírnak nemcsak a fejlődő országok orvoslásában, de a modern világban is. A gyógyszertárainkban megvásárolható minden negyedik készítmény még ma is növényi eredetű hatóanyagot tartalmaz.

 

A gyógynövények hatóanyagai számos formában előfordulhatnak különböző készítményekben. Készülhetnek a növény egyes részeinek direkt felhasználásával, a növényből kivonat készítésével vagy a konkrét hatóanyag izolálását követően a tiszta hatóanyagból.

 

A gyógynövényalapú készítmények típusai az alábbiak lehetnek:

 

  • gyógynövénykészítmény: a teljes gyógynövényt vagy annak azt a részét tartalmazza, amely a hatóanyagot a legnagyobb mennyiségben tartalmazza (pl. növényi por, teafű);
  • gyógynövénykivonat: a gyógynövény hatóanyagának kivonása speciális technológiával, aminek köszönhetően azt koncentráltabb formában tartalmazza (pl. tinktúra, desztillátum, préselt lé);
  • izolált növényi hatóanyag: a gyógynövény hatóanyagát tisztán tartalmazó izolátum (pl. a mákban található jól ismert fájdalomcsillapító morfin vagy a rózsameténgben található vinkrisztin, amely ma is használt kemoterápiás szer);
  • félszintetikus növényi hatóanyag: a növény hatóanyaga kiindulási anyagként szolgál – kémiai úton továbbalakítják, hogy befolyásolják a hatást vagy a mellékhatásprofilt (pl. az előbb említett morfint további opioidszármazékokká alakítva egészen különleges, pl. a morfinfüggőség terápiájában alkalmazott szereket lehet kinyerni).

 

Tévhitek a növényi hatóanyagokkal kapcsolatban

A gyógynövényeket tartalmazó készítmények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek számos országban. Ez alapvetően jó irány, hiszen rengeteg valóban hatékony gyógynövényt ismerünk évezredek óta, amelyek jól alkalmazva kiváló terápiás hatással bírnak – azonban van néhány tévhit is a növényi gyakori hatóanyagokkal kapcsolatban.

 

A gyógynövények felhasználását segítő, azonban téves elgondolások:

 

A természetes anyagok a szintetikumoknál kevésbé „szervezetidegenek”, ezáltal nem lehetnek mérgezők, veszélyesek a szervezetre.

 

Élettanilag minden anyag, amely nem a szervezeten belül keletkezik, vagy nem az alapanyagcsere-folyamatok része (például a különböző táplálékforrások), idegennek számít. Sőt, hétköznapi anyagoknak is egészségkárosító (mérgező) hatásuk van túlzott mennyiségben. Ráadásul számtalan közvetlen ellenpélda is létezik a fenti gondolatra, többek között a jól ismert gyilkos galóca halálos mérge vagy a tiszafa mérgező magja.

 

„A természetes anyagoknak nincsenek mellékhatásaik, hiszen természetesek.

 

Az előző részben felsorolt gondolatok itt is igazak. De jelentős káros mellékhatással rendelkezik például a felfázáskor olyan közkedvelten alkalmazott medveszőlőlevél-tea is, amelyet nem szabad 5 napnál tovább fogyasztani a májkárosodás kialakulásának magas veszélye miatt!

 

Fontos tehát megjegyezni, hogy az idegen anyagok nem eredetükből kifolyólag lehetnek „veszélyesek”, hanem a szervezetben kiváltott nem kívánt hatásaik miatt.

 

Gyógynövénykészítmények Magyarországon

A gyógynövények jelenleg számos termékkategóriában megtalálhatók Magyarországon (növényi eredetű gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek, kozmetikumok).

 

A gyógynövénykészítmények az alábbi termékkategóriákba tartozhatnak:

 

  • vényköteles gyógyszer: vényköteles lehet a tiszta növényi hatóanyagból vagy izolált/dúsított növényi kivonatból készült készítmény, amelynek gyógyító hatása egyértelműen bizonyított;
  • vény nélküli gyógyszer: vény nélküli, de szintén a gyógyszer kategóriába tartozhat az előbbieken felül a növényi drog (pl. szárított növényi por), amelynek gyógyító hatása szintén bizonyított;
  • hagyományos növényi gyógyszer: ebbe a kategóriába olyan növényi készítmények tartoznak, amelyek felhasználása hagyományos alapokon nyugszik – legalább 30 éve használatban van az adott javallatra az Európai Unióban;
  • étrend-kiegészítők és speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek: csak bejelentési kötelezettséggel bíró termékek; sem hatékonysági, sem biztonságossági vizsgálattal nem kell rendelkezniük a forgalomba hozatalhoz;
  • kozmetikumok;
  • orvostechnikai eszközök.

 

Tehát megfelelő minőséggel és az elvárt hatással rendelkező gyógynövénykészítményt csak akkor kap, ha gyógyszernek minősített (vényköteles, vény nélküli, hagyományos növényi) készítményt vásárol!

 

A vásárlást megelőzően érdemes egészségügyi szakemberrel (kezelőorvos vagy gyógyszerész) megvitatni, mely készítményeket érdemes alkalmazni az egészségmegőrzés vagy az aktuális tünetek enyhítése érdekében. Ez azért is fontos, mert az alkalmazható gyógynövények körét a rendszeresen szedett gyógyszerek befolyásolhatják!

 

Lásd még: Gyógyszerkölcsönhatások

 

KULCSSZAVAK
gyógynövény  |   növényi hatóanyag  |   teafű  |   tinktúra  |   desztillátum  |   izolátum  |   étrend-kiegészítő  |   táplálékkiegészítő  |   tápszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít