A B7-vitamin (biotin) a többi B-vitaminhoz hasonlóan a tápanyagok lebontásához nélkülözhetetlen, emellett a gének aktivitásában is lényeges szerepe van.
A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért, valamint a vörösvérsejtek képződéséért felelősek.
A B-vitamin-család tagjai:
B1-vitamin (tiamin),
B2-vitamin (riboflavin),
B3-vitamin (niacin),
B5-vitamin (pantoténsav),
B6-vitamin (piridoxin),
B7-vitamin (biotin),
B9-vitamin (folsav),
B12-vitamin (kobalamin).
Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.
B7-vitamin szerepe
A B7-vitamin szükséges a szervezetben energiaforrásként használható zsírok és glükóz megfelelő felhasználásához, ezáltal a szív, az agy és az izomszövet megfelelő működéséhez (a szénhidrátok és a fehérjék anyagcseréjéhez), a sejtek közötti jelátvitelhez, illetve a gének aktivitásához.
Az utóbbi időben rendszeres összetevője a haj, köröm és bőr egészségéről gondoskodó vitaminkomplexeknek, bár egyértelmű bizonyíték még nincs rá, hogy a hajhullás mértékét csökkentené.
B7-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei
A B7-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, azonban hajlamosít rá az alkoholbetegség. A várandós nők egy részénél is megfigyelhető az alacsonyabb szintje. A biotin szintjének csökkenését okozhatja továbbá a hosszabb távú antibiotikum-szedés és a dohányzás is.
A B7-vitamin-hiány tünetei lehetnek:
- hajhullás,
- töredező körmök,
- görcsök,
- alacsony vérnyomás,
- kiütések a szem, orr, száj körül.
Túladagolása nem fordul elő, mivel felesleges mennyisége kiürül a szervezetből.
B7-vitamin napi ajánlott beviteli szintje
A felnőttek számára ajánlott napi B7-vitamin beviteli referenciaértéke 50 mikrogramm (μg). A szoptató édesanyák szükséglete kissé megemelkedik, az ajánlott mennyiség 35 mikrogramm naponta.
A B7-vitamin állati és növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható, és egyes formáit a főzés sem károsítja.
A legjobb forrásai:
- marhamáj,
- főtt tojás,
- sertéshús,
- édesburgonya,
- sárgarépa, karfiol,
- élesztő,
- olajos magvak.
B-vitamin-komplex étrendkiegészítők
Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.
Az alábbi állaotokban megfontolandó a vitaminpótlás:
- 50 éves kor felett;
- várandósság, szoptatás idején;
- egyes krónikus betegségeknél (emésztési gondok, felszívódási zavarokat okozó problémák);
- túlzott alkoholfogyasztás, alkoholbetegség esetén;
- állati eredetű élelmiszereket kiegyensúlyozatlanul mellőző étrend esetén.