A B9-vitamin vagy folsav a B-vitamin család tagja. Legismertebb a várandósságban játszott szerepe, de a vörösvérsejtek, aminosavak létrejöttében és a DNS szintézisben is lényeges.
A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért és a vörösvérsejtek képződéséért felelősek.
B-vitamin család:
B1-vitamin (tiamin),
B2-vitamin (riboflavin),
B3-vitamin (niacin),
B5-vitamin (pantoténsav),
B6-vitamin (piridoxin),
B7-vitamin (biotin),
B9-vitamin (folsav),
B12-vitamin (kobalamin).
Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin készítménnyel történik.
A B9-vitamin szerepe
A B9-vitamin és biológiailag aktív formája, a folát, különösen a gyors növekedés időszakában kritikus, vagyis a várandósság alatt. Hiányában a magzatnál idegrendszeri fejlődési zavarok, velőcsőzáródási rendellenesség jöhet létre. Felnőtteknél hiányában, ami gyakran B6 és B12 vitaminhiánnyal társul, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek és demencia, gondolkodási zavarok léphetnek fel.
A legújabb kutatások szerint hiánya növeli a koraszülés kockázatát is.
A B9-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei
A B9-vitamin sokféle élelmiszerben megtalálható, ezért hiánya ritka. Szintje vérből ellenőrizhető. Egyes állapotokban vagy bizonyos betegségek mellett megnő a hiány kialakulásának kockázata.
A B9 vitamin bevitelére fokozottan oda kell figyelni várandósság idején, sőt, mivel a legnagyobb szükség az időszak legelején van rá, ezért már a várandósság tervezésekor ajánlott a szedése.
Alkoholbetegségben a szervezet sokkal gyorsabban lebontja a folátot, és az kiürül, így a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakulhat hiányállapot.
Rossz felszívódást okozó emésztőszervi betegségek és beavatkozások miatt (lisztérzékenység, a bél gyulladásos állapotai stb.) szintén kialakulhat B9-vitamin hiány.
Ritkább esetben egy génmutáció (MTHFR mutáció) is vitaminhiányhoz vezethet, ilyenkor a szervezet a folsavból nem képes az aktív formát előállítani.
Hiányának tünete lehet:
- vérszegénység (anémia),
- fáradékonyság, gyengeség,
- rendszertelen szívverés,
- koncentrációs zavarok,
- hajhullás,
- sápadtság.
Túladagolása élelmiszerekkel bevive nem fordul elő. Felső beviteli határértéke 1000 mikrogramm (μg) naponta, mivel nagyon magas szintje elfedheti az esetleges B12-vitamin hiányának tüneteit, ami visszafordíthatatlan agyi és idegrendszeri károsodásokhoz vezethet.
A B9-vitamin napi ajánlott beviteli szintje
Felnőttek számára ajánlott napi B9-vitamin beviteli referencia érték: 200 mikrogramm (μg).
Az alábbi állapotokban szükség lehet vitaminpótlásra:
- 50 éves kor felett;
- várandósság, szoptatás idején;
- egyes krónikus betegségek (emésztési problémák, felszívódási zavarokat okozó problémák esetén);
- krónikus alkoholizmus esetén;
- állati eredetű élelmiszereket kiegyensúlyozatlanul mellőző étrend esetén.
Már a várandósság tervezésekor érdemes megemelni a folsavbevitelt 400-1000 μg értékre.
A B9-vitamin forrásai
A biológiailag aktív forma sok élelmiszerben megtalálható, bár a folsav forma jobban hasznosul (kivéve MTHFR mutáció esetén).
Folát források:
- sötétzöld leveles zöldségek,
- babfélék
- mogyoró,
- tojás,
- teljes kiőrlésű gabonák,
- máj.
B-vitamin komplex étrendkiegészítők
Bár normál táplálkozás mellett a B-vitaminhiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor étrendkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó B-komplex formában is elérhetők. Ezek azonban nem mindig tartalmazzák mind a nyolc B-vitamint.