A B5-vitamin (más néven pantoténsav) egy vízben oldódó vitamin. Szerepe a tápanyagok lebontásában, főként a zsíranyagcserében van. A B5-vitamin hiánya ritka, de gyakran jár együtt más B-vitaminok hiányával, ezért számos táplálékkiegészítő egyszerre tartalmazza őket.
A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért, valamint a vörösvérsejtek képződéséért felelősek.
A B-vitamin-család tagjai:
B1-vitamin (tiamin),
B2-vitamin (riboflavin),
B3-vitamin (niacin),
B5-vitamin (pantoténsav),
B6-vitamin (piridoxin),
B7-vitamin (biotin),
B9-vitamin (folsav),
B12-vitamin (kobalamin).
Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.
B5-vitamin szerepe
A pantoténsav olyan enzimek működésében létfontosságú, amelyek a zsírsavak lebontásában játszanak szerepet:
- részt vesz a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében;
- elősegíti a sebgyógyulást;
- jó hatással van a pattanásos bőrre (szérumként);
- segít a szájszárazság enyhítésében, megelőzésében is.
B5-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei
Mivel nagyon sok élelmiszer tartalmazza, hiánya csak súlyos alultápláltság esetén figyelhető meg.
A B5-vitamin-hiány tünetei lehetnek:
- fejfájás, fáradtság;
- rossz közérzet, ingerlékenység, alvászavarok;
- koordinációs zavarok;
- érzéketlenség vagy égő érzés a lábban és kézben, izomgörcsök;
- hányinger, gyomorgörcsök.
Mivel a vitamin feleslege kiürül, extrém nagy mennyiség kell ahhoz, hogy a túladagolás tüneteket okozzon, amelyek általában gyomorfájdalmak és hasmenés. Előfordulhat továbbá izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, szédülés is.
B5-vitamin napi ajánlott beviteli szintje
Felnőtt férfiaknak és nőknek egyaránt 6 milligramm (mg).
Az alábbi esetekben szükség lehet a pantoténsav pótlására:
- 50 éves kor felett,
- várandósság, szoptatás idején;
- egyes krónikus betegségeknél (emésztési problémák, felszívódási zavarok);
- krónikus alkoholizmus esetén;
- állati eredetű élelmiszereket kiegyensúlyozatlanul mellőző étrendnél.
A B5-vitamin-szükséglet szoptatás idején 7 mg-ra nő.
B5-vitamin forrásai
Mivel a pantoténsav szinte minden élő sejtben megtalálható, nagyjából minden növényi és állati eredetű élelmiszerrel bevihető. A hőkezelés sem károsítja.
Legjobb forrásai:
- marhahús,
- csirkehús,
- belsőségek,
- tejtermékek,
- tojás,
- zöldségek,
- olajos magvak,
- teljes kiőrlésű gabonafélék.
B-vitamin-komplex táplálékkiegészítők
Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor étrendkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.