egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tiamin néven is ismert B1-vitamin az energia-háztartásban játszik fontos szerepet, és számos táplálékkal bevihető. Mint a többi B-vitamin, a B1-vitamin is vízben oldódó, ezért nem raktározódik sokáig a szervezetben, naponta gondoskodni kell a beviteléről.

 

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, amelynek tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért, valamint a vörösvértestek képződéséért felelősek.

 

A B-vitamin-család tagjai:

 

B1-vitamin (tiamin),

B2-vitamin (riboflavin),

B3-vitamin (niacin),

B5-vitamin (pantoténsav),

B6-vitamin (piridoxin),

B7-vitamin (biotin),

B9-vitamin (folsav),

B12-vitamin (kobalamin).

 

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.

 

B1-vitamin szerepe

A B1-vitamin a sejtek növekedésében és működésében létfontosságú anyag. Másik lényeges szerepe, hogy általa tud a szervezet a bevitt táplálékokból energiát előállítani. Ezáltal a folyamatos energiát igénylő szív- és agyműködésben is problémát okoz a hiánya.

 

B1-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

Mivel a felesleges B1-vitamin a vizelettel ürül, túladagolása nem fordul elő. Hiánya kiegyensúlyozott étrend mellett ritka, azonban a túl sok feldolgozott élelmiszer (pl. gyorséttermi és félkész, gyorsfagyasztott ételek) fogyasztása úgynevezett „magas kalóriatartalmú alultápláltsághoz” vezethet, mivel ezekben az élelmiszerekben jellemzően kevés a hasznos tápanyag.

 

B1-vitamin-hiány alakulhat ki továbbá, ha a vitamin felszívódása zavart szenved.

 

Ennek oka lehet többek között:

 

 

B1-vitamin-hiány tünetei lehetnek:

 

 

Súlyosabb formákban perifériás neuropátia (végtagi zsibbadással, fájdalommal járó idegkárosodás) alakulhat ki, illetve megfigyelhető az immunrendszer teljesítményének romlása is, ami fokozott fogékonyságot jelent a fertőzésekre.

 

Extrém hiánya a beriberi betegség, amely súlyos szívműködési és idegrendszeri zavarokkal járó állapot, és akár halálos kimenetelű is lehet. A fejlett országokban ezt az állapotot az alkoholbetegség idézheti elő, szegényebb országokban az egyoldalú, vitaminszegény táplálkozás is kiválthatja (a betegség felfedezéséhez az ázsiai betegek kizárólagos rizsfogyasztása vezetett).

 

B1-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

A felnőttek számára ajánlott napi B1-vitamin beviteli referenciaértéke: 1,1 milligramm (mg). A várandósok és szoptatós édesanyák szükséglete kissé megemelkedik, 1,4 mg-ra.

 

B1-vitamin főbb forrásai:

 

  • húsok, halak,
  • teljes kiőrlésű gabonafélék,
  • hüvelyesek,
  • joghurt.

 

A vitamin hosszú, nagy hőmérsékletű hőkezelés hatására lebomlik.

 

Az alábbi állapotokban megfontolandó a vitaminpótlás:

 

  • 50 éves kor felett,
  • várandósság, szoptatás idején;

 

B-vitamin-komplex étrendkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kialakulásának kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.

KULCSSZAVAK
vitamin  |   vitaminhiány  |   B1-vitamin  |   B1-vitamin-hiány  |   táplálékkiegészítő  |   idegrendszer  |   energia-háztartás  |   immunrendszer  |   tiamin  |   beriberi
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít