egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A jelenleg ismert májgyulladást (hepatitist) okozó vírusokat A, B, C, D és E betűjelekkel különböztetjük meg, X-szel pedig a még nem azonosított vírusokat jelöljük. Bár mindegyik vírus májbetegséget okoz, jelentős különbségek vannak a betegség lefolyásában, súlyosságában, illetve terjedésük módjában.

 

A májgyulladás E-típusát a hepatitis E-vírus (HEV) fertőzés okozza. A vírusnak 4 változata ismert: az 1-es és a 2-es genotípus csak emberben található meg, míg a 3-as és a 4-es genotípus hordozói állatok, ezek szintén megfertőzhetik az embert.

 

A hepatitis E-vírus okozta májgyulladás tünetei

A hepatitis E-fertőzés a hepatitis A-hoz hasonló, de sokkal ritkábban előforduló vírusos májgyulladás. A fertőzések jelentős része mindkét kórokozó esetében tünetmentes. A betegség lappangási ideje 2–10, átlagosan 5-6 hét. A fertőzés leggyakrabban a 15–40 éves fiatal felnőtteknél fordul elő, s bár gyermekeknél is megjelenhet, gyakran nem diagnosztizálják, mert csak enyhe, sárgaság nélküli tüneteik vannak, vagy egyáltalán nincsenek tüneteik.

 

A hepatitis E-fertőzés jellemző tünetei a következők:

 

 • néhány napig tartó enyhe láz,
 • csökkent étvágy,
 • rossz közérzet,
 • hányinger és hányás,
 • hasi fájdalom,
 • viszketés,
 • bőrkiütés vagy ízületi fájdalom;
 • sárgaság (a bőr vagy a szemfehérje sárga színe),
 • sötét vizelet és sápadt széklet (a máj károsodása miatt),
 • enyhén megnagyobbodott, tapintásra érzékeny máj (hepatomegalia).

 

A fertőzés általában magától, 2-6 héten belül gyógyul, egyes esetekben viszont kialakulhat heveny májelégtelenség, amely végzetes is lehet.

 

A hepatitis E világszerte megtalálható, Ázsiában a leggyakoribb. A WHO becslése szerint a hepatitis E a vírusos hepatitis okozta halálozás 3,3%-áért felelős.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A hepatitis E-fertőzés enyhe esetekben magától megszűnik, de ha a tünetei több hét után is fennállnak, illetve sárgaság lép fel, forduljon mielőbb háziorvosához.

 

A hepatitis E-vírus okozta májgyulladás lehetséges okai

A hepatitis E-vírus fertőzött széklettel, szennyezett víz vagy ételek elfogyasztása útján terjed. A fertőzés forrása a nem megfelelően hőkezelt vagy nyers hús is lehet.

 

A hepatitis E-fertőzés különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban gyakori, ahol korlátozott a hozzáférés a tiszta ivóvízhez, a higiéniai és egészségügyi szolgáltatásokhoz. Ezeken a területeken a betegség szórványosan és járványként is előfordulhat. A járványok általában az ivóvízkészletek fekális (széklettel történő) szennyezettsége miatt törnek ki, pl. háborús vagy humanitárius veszélyhelyzeti területeken, ahol nehezen megoldott a biztonságos vízellátás és a higiénia.

 

A jobb közegészségügyi és vízellátású területeken a hepatitis E-fertőzés legfeljebb alkalmanként és szórványosan fordul elő; az esetek többségét a 3-as genotípusú vírus okozza, vagyis az állatokból – sertés, vaddisznó, szarvas, rágcsálók – származó vírusfertőzés (pl. nyers vagy nem eléggé megfőzött, megsütött máj vagy hús).

 

A hepatitis E-vírus okozta májgyulladás szövődményei

A heveny hepatitis E-fertőzés ritka esetekben súlyossá válhat, és akut májelégtelenséghezvezethet, ami akár végzetes is lehet. Különösen a várandós nőknél a 2. és 3. trimeszterben fokozott az akut májelégtelenség, a magzati veszteség és a halálozás kockázata (a nők akár 20-25%-a meghalhat, ha a harmadik trimeszterben hepatitis E-t kap). Ritkán, és főleg csak az immunrendszert legyengítő betegségek vagy állapotok (pl. transzplantált egyének) esetén válhat a fertőzés idültté (krónikussá).

 

Szövődményként megjelenhet még akut hasnyálmirigy-gyulladás, veseérintettség (nefrózis szindróma, glomerulonephritis), Guillain-Barré-szindróma, alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia).

 

A hepatitis E-vírus okozta májgyulladás diagnosztizálása

A hepatitis E-fertőzés klinikailag nem különböztethető meg az akut vírusos hepatitis más típusaitól. A diagnózis erősen gyanítható olyan környezetben, ahol fennáll a vízszennyezés kockázata.

 

A hepatitis E-fertőzés végleges diagnózisa általában vérteszttel, a vírus elleni specifikus anti-HEV immunglobulin M (IgM) antitestek kimutatásán alapul (gyorstesztek is rendelkezésre állnak terepi használatra). A további vizsgálatok közé tartozik a reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció (RT-PCR) a hepatitis E-vírus RNS kimutatására a vérben és a székletben, ami speciális laboratóriumi felszerelést igényel. Erre a vizsgálatra különösen azokon a területeken van szükség, ahol a hepatitis E ritkán fordul elő, illetve krónikus HEV-fertőzés esetén.

 

A hepatitis E-vírus okozta májgyulladás kezelése

A betegség általában magától elmúlik, ezért legtöbbször nincs szükség kórházi kezelésre. Fontos a felesleges gyógyszerek használatának elkerülése: az acetaminofent, a paracetamolt és a hányás elleni gyógyszereket takarékosan kell alkalmazni vagy teljesen kerülni kell.

 

A heveny hepatitisben szenvedők esetén kórházi kezelés szükséges, és ez ajánlott a tünetes várandós nők esetében is.

 

A krónikus hepatitis E-ben szenvedő, immunhiányos betegek számára előnyös a ribavirin kezelés (vírusellenes gyógyszer), illetve egyes esetekben az interferon is hatékonyan alkalmazható.

 

A hepatitis E-fertőzés maradványtünetek nélkül gyógyul, s a betegségen átesettek életük végéig védettek lesznek a fertőzés ellen.

 

A hepatitis E-vírus okozta májgyulladás megelőzése

A hepatitis E-vírus ellen jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás, a fertőzés elleni küzdelem leghatékonyabb módja a megelőzés.

 

A lakosság szintjén a fertőzés kockázata csökkenthető:

 

 • a közüzemi vízellátás minőségi előírásainak betartásával;
 • megfelelő szennyvíztisztítással.

 

Egyéni szinten a fertőzés kockázata csökkenthető:

 

 • a higiéniai szabályok betartásával (gyakori, alapos kézmosás);
 • ismeretlen tisztaságú víz és jég fogyasztásának kerülésével;
 • állati húsok, belsőségek megfelelő hőkezelésével (legalább öt percig, minimum 71 fokon);
 • nyers hús kóstolásának kerülésével (pl. házi disznóvágáskor).

 

Ha már kialakult a betegség, akkor a továbbterjedését kell megakadályozni: a fertőzött személy ne menjen közösségbe, továbbá fontos ügyelnie arra is, hogy evőeszközeit, tisztálkodó eszközeit ne használják mások.

 

KULCSSZAVAK
májgyulladás  |   hepatitis  |   E-vírus  |   HEV
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít