egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A jégárpa (chalazion) a szemhéjban elhelyezkedő faggyúmirigyek idült gyulladásos megbetegedése. A jégárpa nem azonos a szemhéj fertőzéses eredetű, árpa (hordoleum) nevű betegségével.

 

A szemhéj emelkedő és süllyedő mozgásra képes bőrredő, amely védi a szemgolyót a külső behatásoktól, és mozgásával biztosítja a könny eloszlását. A szemhéj négy rétege közül kettő a külső, kettő a belső szemhéjlemezt alkotja. A szemhéjakat tartó, porchoz hasonló szövetből álló pillavázba (tarsus) ágyazottan találhatók az ún. Meibom-mirigyek, amelyek faggyúszerű váladéka biztosítja a könny zsírrétegét. Ha a mirigyek kivezető csövei elzáródnak, körülöttük gyulladás alakul ki, amelyet jégárpának nevezünk.

 

A jégárpa főbb tünetei

A jégárpa fájdalommal nem járó, kemény duzzanat, amely a szemhéj szélén (középső harmadában) keletkezik. Nyomást gyakorolhat a szaruhártyára, ami átmeneti homályos látáshoz vezethet. Járhat fényérzékenységgel, fokozott könnyezéssel. A betegség kezdetén a szemhéj bőre mérsékelten bevörösödhet. Körülbelül 4-6 hét alatt éles határú, borsnyi-mogyorónyi méretű duzzanat alakul ki, a kifejlődés ideje alatt mérsékelt fájdalommal kísérten. Ritkán a kitágult mirigyből a benne levő váladék magától kiürül.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, keresse fel a lakóhelye szerint illetékes járóbeteg szemészeti szakrendelést. A szem váladéktermelése, a szemhéj erős duzzanata és a homályos látás más szembetegségre is utalhat, ezért ilyen tünetek jelentkezése esetén is indokolt a szemészeti vizsgálat. A járóbeteg szemészeti szakrendelés által nyújtott szakellátás orvosi beutaló nélkül vehető igénybe.

 

A jégárpa kiváltó/lehetséges okai

A jégárpa a Meibom-mirigyek kivezető csöveinek elzáródása következtében alakul ki. A kitágult mirigyek körül krónikus gyulladás keletkezik.

 

A jégárpa kialakulásának kockázatát fokozhatja a szem szennyezett kézzel történő gyakori érintése, a kontaktlencse behelyezése előzetes lencsefertőtlenítés és kézmosás nélkül, a smink lefekvés előtti eltávolításának elmulasztása és a lejárt szavatosságú kozmetikumok használata. A hajlamosító tényezők között szerepel a szemhéjszél gyulladásával járó ún. (blepharitis), a seborheás dermatitis és az arc állandó bőrpírjával kísért rosacea megléte is.

 

 

A jégégárpa szövődményei

Kezelés nélkül súlyosabb esetben a jégárpa a szemhéj működésének romlását okozhatja. Kóros elváltozás keletkezhet a szem törőközegében is, mivel a duzzanat nyomhatja a szaruhártyát.

 

A jégárpa sebészi megnyitása során az érzéstelenítéshez használt injekció a szemhéj bevérzését okozhatja. A bevérzés néhány hét alatt magától felszívódik.

 

A jégárpa diagnosztizálása

A jégárpa kórisméjének felállítása a szemhéjak és azok környezetének alapos megtekintésén alapul. Szükség esetén réslámpával végzett szemvizsgálat is történhet. Ismételten visszatérő jégárpa esetén szövettani vizsgálat elvégzése szükséges a jégárpát utánzó, Meibom-karcinóma nevű rosszindulatú daganat meglétének kizárása érdekében.

 

A jégárpa kezelése

A kisebb jégárpa magától is felszívódhat. Azonban a jégárpa kifejlett állapotban csak sebészi beavatkozással gyógyítható. Az ambulánsan végzett műtét során helyi érzéstelenítést követően megnyitják a jégárpát: külső jégárpa esetében a bőrön, belső jégárpa esetében a kötőhártyán ejtenek apró metszést. Ezután eltávolítják az elváltozás kocsonyás bennékét és az azt termelő tokot is, a betegség visszatérésének megelőzése érdekében. A beavatkozást követően helyi kezelés (antibiotikumot tartalmazó szemcsepp vagy kenőcs) szükséges, a folyamat 2-3 hét alatt kis heggel gyógyul.

 

Mit tehet jégárpa esetén?

Tartsa folyamatosan tisztán a szemét, és időnként benedvesített textillel vagy vattával, illetve bő vízzel távolítsa el az esetlegesen kiürülő váladékot. A gyógyulásig kerülje a szemet esetleg irritáló szemfesték és kontaktlencse használatát.

 

A jégárpa megelőzése

A jégárpa kialakulása a személyi higiénés szabályok betartásával – gyakori kézmosással, kizárólag saját törölköző használatával, a kontaktlencse rendszeres fertőtlenítésével – kerülhető el. Lefekvés előtt mindig el kell távolítani a szemfestéket és a szempillafestéket. Szemhéjszéli gyulladás (blepharitis) megléte esetén rendkívül fontos a szemhéjszéli higiénia kezelőorvos utasításai szerinti betartása.

 

KULCSSZAVAK
chalazion  |   szemhéj  |   gyulladás  |   duzzanat  |   szemhéjgyulladás  |   Meibom-mirigy  |   higiénia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít