egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A családok életében az egyik legfontosabb, legnagyobb felelősséggel járó döntés a családalapítás. A felelős gyermekvállalás és a tudatos családtervezés nemcsak a család boldogságához, hanem a születendő gyermek testi-lelki egészségéhez, szellemi fejlődéséhez is hozzájárul.

 

Génjeinknek is van „emlékezete” (lásd Epigenetika című cikkünk). A káros környezeti hatások akár maradandó elváltozásokat is okozhatnak, érinthetik örökítő anyagainkat (hímivarsejt, petesejt). A nagyszüleinket ért károsodások évtizedek múltán is közvetlen hatással lehetnek ránk, és ugyanígy a minket ért károsodások is hatással lehetnek unokáinkra.

 

Várandósság előtti egészségi állapot felmérése és javítása

Társadalmunkban az utóbbi évtizedekben nagy változások, átrendeződések történtek, melyek elsősorban a nők életére, szerepére voltak hatással. Napjainkban a nők egyre hosszabb ideig tanulnak, építik karrierjüket, ezért egyre később, és – a tapasztalatok szerint – egyre tudatosabban készülnek az anyaságra. A tudatos családalapítás elsődleges célja az egészséges gyermek születése.

 

A felkészülés fontos része a várandósság előtti egészségi állapot felmérése, illetve javítása, melynek fontos szerepe van a terhességi komplikációk, a vetélés, a koraszülés, valamint a veleszületett rendellenességek kockázatának csökkentésében. (Lásd további cikkeinket: Anyai egészség és várandósság, Gyermekvárás egészségesen).

 

Az állapotfelmérés és -javítás részei:

 

 • szűrővizsgálatok (lásd cikkünket: Szűrővizsgálatok nőknek),
 • várandósság előtti és alatti immunizálás (lásd cikkünket: Várandósság alatti immunizálás),
 • várandósság előtt és alatt alkalmazható gyógyszerek ismerete (lásd cikkünket: Várandósság alatti gyógyszeralkalmazás),
 • krónikus betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia, depresszió, pajzsmirigybetegségek stb.) kezelése,
 • a családban előforduló, apai vagy anyai ágon örökölhető betegségek feltérképezése,
 • stresszcsökkentés és egészséges életmód, ami magában foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a megfelelő mennyiségű, mértékű pihenést és kikapcsolódást (lásd cikkünket: Megtermékenyülést segítő életmódjavaslatok),
 • ásványi anyagok és vitaminok pótlása,
 • káros szenvedélyek elhagyása.

 

Higiénia a várandósság előtt

A várandósság alatt változik a test és változnak az igényei is (lásd Élettani változások várandósság során), ezért jobban kell ügyelni a személyi higiéniára már az azt megelőző időszakban is.

 

Az alapvető higiéniai szabályok:

 

 • rendszeres kézmosás,
 • tisztálkodás napi rendszerességgel,
 • naponta legalább kétszeri fogmosás,
 • a fehérnemű naponta történő cseréje (javasolt a jól szellőző anyagból készült fehérnemű),
 • köhögés, tüsszentés esetén papír zsebkendő használata,
 • fertőző megbetegedés esetén a közvetlen érintkezések és a közösségek kerülése.

 

Veszélyek a várandós környezetében

 

Veszélyes anyagok

Aki munkája során nehézfémekkel vagy vegyi anyagokkal érintkezik, illetve sugárterhelés érheti, annak már a várandósság előtt érdemes változtatni körülményein a káros hatások elkerülése érdekében.

 

A születendő magzatra egyes tisztító-, rovarölő és oldószerek is veszélyesek lehetnek, ezért mindig el kell olvasni a szerek tájékoztató címkéjét, és lehetőség szerint környezetkímélő tisztítószereket kell használni.

 

Veszélyt jelenthet továbbá a régi vízvezetékekből (jellemzően az 1970 előtt épült házaknál) az ivóvízbe kerülő ólom (lásd Ivóvízbiztonság). Javasolt az ilyen vezetékek azonnali cseréje, vagy amennyiben erre nincs lehetőség az ólomszűrésre alkalmas víztisztító használata, illetve egyéb óvintézkedések betartása: pl. a víz kifolyatása 1-2 percig a használat előtt, hideg víz használata a főzéshez.

 

UV-sugárzás

A napsugárzás káros hatásai ellen már tavasszal is kell védekezni, mert a napozásnak a leégés mellett súlyosabb következményei is lehetnek. Azonnali problémaként kialakulhat például fényallergia,  hosszabb távú mellékhatásként pedig bőrelváltozások, bőrrák, szürke hályog jelentkezhet. Már fiatal korban nagy figyelmet kell fordítani a bőr védelmére, mert az életünk során minket ért fényerősség akár 80%-a 18 éves korunk előttre tehető,  és ebben az életkorban a legkárosabb a bőrt ért napsugárzás.

 

Tanácsok az UV-sugárzás elleni védekezéshez:

 

 • megfelelő ruházat, kalap, UV-szűrős napszemüveg viselése,
 • fényvédő krém használata,
 • a napon való tartózkodás kerülése 11 és 15 óra között, ha az adott napon magas az UV index.

 

Háziállatok

Korábban elterjedt nézet volt, hogy a várandósságra készülő nő és a háziállat nem élhet egy fedél alatt. Ma már elavult ez a szemlélet, de háziállat tartásakor nagyobb körültekintésre, elővigyázatosságra van szükség, és figyelni kell a háziállat egészségére is.

 

A várandósság tervezésekor lehetőség van toxoplazmaszűrést végeztetni. A toxoplazmózis leginkább a macska ürülékével terjed, de mosatlan gyümölcs és zöldség, nem kellően hőkezelt hús és földszennyeződés is okozhat fertőzést. A betegség elsősorban a legyengült immunrendszerű emberekre és a várandósokra jelent veszélyt.

 

Háziállatok tartásakor az alábbi szabályok betartására kell figyelni:

 

 • gyakori kézmosás, különösen az állatokkal való foglalkozást követően,
 • az alom cseréje után fertőtlenítő kézmosás (javasolt a gumikesztyű használata is),
 • az állatok rendszeres oltása,
 • az állatot betegség tünetei esetén mielőbb állatorvoshoz kell vinni.
KULCSSZAVAK
UV-sugárzás  |   toxoplazma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít