egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A várandósság időszakában kiemelten fontos a felesleges stressz kerülése, a feszültséget okozó események hatásának csökkentése a különféle stresszkezelő technikákkal, mert a kismama tartósan stresszes állapota nemcsak az anyai egészséget érinti hátrányosan, hanem kedvezőtlenül befolyásolhatja a magzat fejlődését is.

 

A várandósság időszakában a stresszt számos pszichoszociális tényező kiválthatja, például a támogatás hiánya, a magány, a családi nehézségek, de stresszhatást jelenthet maga a szülővé válás lélektani folyamata, az életmód megváltozása is. Ha a stresszállapot tartósan fennáll, akkor csökken a szervezet ellenállóképessége, ami pszichoszomatikus problémákat – fejfájást, étvágytalanságot vagy túlevést, valamint hangulatingadozást, depressziót – okozhat. Egyes kutatások szerint az anya stressz-szintje a születendő gyermek immunrendszerének fejlődését is befolyásolhatja.

 

A kezeletlen stressz extrém esetben vetéléshez és koraszüléshez is vezethet.

 

A stressztűrő képesség fejlesztése mellett számos egyszerű gyakorlat tudatos használatával csökkenthető a várandósság alatti feszültség.

 

A stressz csökkentésére ajánlott módszerek a várandósság alatt:

 

 • légzőgyakorlatok;
 • izomlazítás;
 • kreatív tevékenységek;
 • lelki feltöltődés;
 • mozgás, sport;
 • kiegyensúlyozott táplálkozás;
 • gyógynövények, illóolajok alkalmazása.

 

Fentieken túl a meditáció, a mindfulness és az autogén tréning is segíthet.

 

Légzőgyakorlatok

A stressz felületes, kapkodó légzésre kényszeríti a szervezetet, míg a mély levegővétel viszont több oxigénhez juttatja azt. Erős negatív érzelmi hatások esetén néhány mély levegővételből álló légzőgyakorlat segíthet megküzdeni a stresszreakcióval.

 

A levegőt az orron keresztül kell beszívni, majd a szájon át erőteljesen kifújni; kilégzés közben pedig arra gondolni, hogy a feszültségeket is kifújjuk magunkból. Többféle légzőgyakorlat létezik, érdemes mindenkinek megtalálnia a számára leginkább megfelelőt.

 

A stresszhelyzetektől függetlenül is, rendszeresen végzett légzőgyakorlatok vagy lazító gyakorlatok segítenek csökkenteni az általános stressz-szintet.

 

Izomlazítás

Stresszhatás alatt az izmok megfeszülnek. A stressz hatékonyan csökkenthető az izmok tudatos ellazításával. Az izomlazító gyakorlatokat érdemes rendszeresen – akár minden nap végezni –, és fontos odafigyelni a gyakorlatok precíz kivitelezésére (lásd még: Izomlazítás).

 

Vannak rövidebb, egyszerűen akár adott stresszhelyzetekben kivitelezhető gyakorlatok is. Ilyenkor a lazításhoz célszerű az izmokat előbb tovább feszíteni (pl. jó erősen ökölbe szorítani a kezet), majd lassan elengedni. Sok feszültség tárolódik a csuklyásizomban (nyaktól a váll felé húzódó izom), ezért jó gyakorlat, ha stressz esetén a vállakat erőteljesen felhúzzuk, majd laza mozdulattal hirtelen leengedjük.

 

Kreatív tevékenységek

Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a stressz kikapcsolja a jobb agyféltekét, ezért minden olyan tevékenység csökkenti a stresszt, ami mozgásba hozza az agy kreatívabb felét. Ilyen tevékenység például a rajzolás vagy a színezés. Ajánlott az éneklés is: éneklés közben a tüdőbe több oxigén jut, hatására nő az endorfin (ún. boldogsághormon) szintje, csökken a feszültség.

 

Lelki feltöltődés

Lehetőség szerint minél több időt kell tölteni kellemes dolgokkal, mint például: jó társaság, kirándulás, mozi, színház, hangverseny, olvasás, zenehallgatás stb. Személyenként változó, hogy milyen tevékenységek jelentenek örömöt. Ezeket fontos azonosítani és tudatosan időt elkülöníteni a kikapcsolódásra.

 

Mozgás, sport

A mozgás az egyik legjobb stresszűző és kedélyjavító módszer. A kismamáknak ajánlott legalább heti háromszor 30-45 percet mozgással tölteni, ami lehet gyaloglás (a séta a várandósság minden szakaszában ajánlott), vagy kismamajóga, kismamatorna.

 

Lásd még: Mozgás kismamaként

 

A rendszeres mozgás jótékony hatásai a kismamák számára:

 

 

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Javasolt az alacsony glikémiás indexű ételek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok, a barnarizs, valamint minél több zöldség-gyümölcs és minél kevesebb cukros étel fogyasztása. A várandósság alatt különösen az édességfogyasztást kell korlátozni; viszont a legalább 50-60%-os kakaó tartalmú étcsokoládéból 1-2 kocka jó hatású lehet, mert növeli a szerotonin szintjét. Emellett fontos a megfelel mennyiségű vitamin és ásványianyag bevitele is.

 

Gyógynövények, illóolajok

A kismamáknak az immunrendszerük erősítése, a stressz oldása érdekében érdemes kipróbálni az alábbi gyógynövényeket is:

 

 • Mentatea: izomlazító és nyugtató hatású mentolt tartalmaz, ezért természetes módszer a várandósság alatti stressz csökkentésére, koffeinmentes, tehát nyugodtan fogyasztható.
 • Kamilla: az egyik legismertebb stresszoldó tea, napi egy csésze segít legyőzni a várandósság alatti feszültséget (túl sokat nem ajánlott belőle fogyasztani).
 • Gyömbér: antioxidánst tartalmaz, mely megküzd a szervezetben levő, előnytelen kémiai anyagokkal, enyhíti a gyomorrontást, a légzési problémákat, csökkenti a hányingert és a hányást (nagy mennyiségben nem ajánlott).
 • Levendulás illóolaj: csökkenti a stresszt és a szorongást, enyhíti depressziót és az álmatlanságot.

 

Lásd még: Anyai egészség és várandósság

 

KULCSSZAVAK
stresszcsökkentés  |   izomlazítás  |   légzőgyakorlatok
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít