egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egy daganatos betegség diagnózisa és kezelése komoly lelki terhet is jelenthetnek a beteg és hozzátartozói számára. Az onkopszichológiával (pszichoonkológiával) foglalkozó pszichológusok, klinikai szakpszichológusok, pszichoterapeuták az ezzel való szembenézésben és a lelki egészség megőrzésében segítenek az érintetteknek. Munkájuk a fizikai gyógyuláshoz is fontos hozzáadott érték.

 

A daganatos betegségek gyakorisága megnőtt az elmúlt évtizedekben, és a modern kezeléseknek köszönhetően egyre többen vannak, akik túlélik a betegséget, vagy hosszú ideig együtt tudnak élni vele. Éppen ezért egyre nagyobb szerepe van annak, hogy a pszichés velejárókkal is foglalkozzanak a szakemberek, mivel a megfelelő pszichés állapot nemcsak a beteg és a hozzátartozók mindennapjait, hanem a gyógyulást is megkönnyíti.

 

A daganatos betegségek lelki hatásai

Minden testet érintő betegség lelki változásokkal is jár, és egy olyan betegségtípusnál, mint a daganatos betegségek, a legtöbb emberben már maga a diagnózis is halálfélelmet vált ki. A test egészségének elvesztése önmagában is nehezen kezelhető, akkor is, ha csak időleges állapotról van szó. Az onkológiai kezelések sokszor kifejezetten megterhelők, és esetenként bizonytalan kimenetelűek.

 

A megterhelő és általában hosszú ideig tartó folyamat kisebb vagy akár súlyosabb tüneteket is okozhat a félelemtől és szomorúságtól a depresszióig és szorongásig. Ezek leküzdésében segít a betegeknek és a hozzátartozóknak is az onkopszichológiával foglalkozó szakember. A beavatkozásokra, kezelésekre való pszichés felkészülés a gyógyulás időtartamát is csökkentheti, a gyógyulás után pedig segít visszatérni a mindennapi életbe.

 

Az onkopszichológia beavatkozási területei

A daganatos betegséggel élők komoly kihívásokkal küzdenek meg fizikai- és lelki téren is. Az onkopszichológia beavatkozására több esetben is szükség lehet.

 

Onkopszichológiai támogatás különösen az alábbi esetekben ajánlott:

 

 

A hazai irányelv szerint az onkopszichológia tevékenységei közé tartozik a betegséggel járó életminőségromlás megelőzésének egészségpszichológiai vonatkozásai, valamint a kezelésben résztvevők hozzátartozóinak és az egészségügyi szakembereknek támogatása is.

 

Az onkopszichológia főbb tevékenységei:

 

  • a fizikai tünetekkel való megküzdés segítése (fájdalom, kimerültség, a szexuális élet zavarai, alvászavarok, gondolkodási zavarok és más tünetek enyhítése, amelyeket a daganat vagy a kezelés okoz);
  • a pszichés tünetekkel való megküzdés segítése (a betegség továbbterjedésétől, visszatérésétől való félelem, pszichiátriai betegségek és tünetek);
  • spirituális kérdések (vallási aggályok, az okok és a betegség értelmének keresése);
  • a kezelés alakításában való részvétel (a fájdalomcsillapítók, alternatív kiegészítő gyógymódok használata, a kezelésről való döntésekben való segítség, a kezeléshez való alkalmazkodás);
  • az általános egészségi állapot javítása (életmódbeli, stresszkezelési tanácsadás, a betegséghez mérten egészséges, aktív életmód kialakítása);
  • a mindennapokat érintő kérdésekkel kapcsolatos szorongások (anyagi kérdések, családi konfliktusok, munkahelyi problémák stb.) kezelése;
  • a család, a támogatók és az egészségügyi személyzet támogatása.

 

Az onkopszichológia elérhetősége

Az onkopszichológia viszonylag új terület, de a hazai ellátórendszerben is elérhető. Az Országos Onkológiai Intézetben 1988 óta dolgoznak pszichológusok is a betegek támogatásában. Az érvényben lévő irányelv szerint javasolt minden onkológiai központban, illetve onkológiai osztályhoz kapcsolódóan biztosítani a betegek és hozzátartozóik számára a pszichológiai segítségnyújtás lehetőségét.

 

Az onkopszichológiai munka mindig az onkológiai kezelésben résztvevő szakemberekkel teammunkában történik, és a diagnózistól a gyógyulás utánig, vagy a halálig tarthat. A terápia lehet egyéni vagy csoportos, és akár gyógyszeres kezelést is magában foglalhat.

 

Ha ilyen jellegű betegséggel és annak lelki terheivel kell megküzdenie, kérje kezelőorvosa, illetve a fogadó intézmény segítségét a megfelelő szakember elérése érdekében.

KULCSSZAVAK
daganatos betegség  |   onkológia  |   pszichés támogatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít