egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Proteus mirabilis az Enterobacteriaceae genusba tartozó Gram-negatív (Gram szerint rózsaszínen festődő), pálca alakú baktériumok. Széles körben elterjedt mikróbák, melyek az emberi- és az állati béltraktusban természetesen is jelen vannak. A P. mirabilis gyakran a talajban és a szennyvízben is fellelhető, mivel a szerves anyagok lebontásáért is felelős.

 

A baktérium fertőzött személlyel vagy tárgyakkal és felületekkel történő kontaktus útján terjed, de fertőzött étel fogyasztásával is kialakulhat a fertőzés a gyomor-bélrendszeren keresztül. A kórokozók gyors mozgásuknak (ún. „rajzásuknak”) köszönhetően gyorsan terjednek. Az utóbbi időben egyre elterjedtebb körükben az antibiotikum-rezisztencia, ami miatt nehéz kezelni a fertőzéseket.

 

A Proteus-fertőzés legfőbb tünetei

A kórokozó által okozott leggyakoribb kórképek a húgyúti infekciók(közösségi és kórházi), de hasűri fertőzéseket (hashártyagyulladás, epeúti gyulladás, bélgyulladás) is okozhat esetenként. Súlyos esetben szepszis (véráramfertőzés) is kialakulhat.

 

A tünetek a fertőzés lokalizációjától függően változatosak lehetnek. Húgyúti fertőzések esetén véres, gennyes vizelet, fájdalmas vizelés, hólyag-, vesetáji fájdalom, láz lehetnek a tünetek. Hasűri, bélrendszeri fertőzések esetén hasi fájdalom, görcsök, hasmenés, hányás, láz jelentkezhet tünetként többek között. Véráramfertőzés (szepszis) esetén láz vagy csökkent testhőmérséklet, vérképeltérések, emelkedett légzés- és pulzusszám, alacsony vérnyomás jelentkezhet. Kezeletlen esetben többszervi elégtelenségbe torkollhat, akár halálos kimenetet okozva.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fertőzés jellemzően kórházi fertőzésként jelenik meg, így diagnosztizálása és kezelése az érintett beteg kezelőorvosának feladata.

 

Fontos! Amennyiben az állandó katétert viselő betegek gennyes, véres vizeletet, húgyhólyag-körüli vagy deréktáji fájdalmat tapasztalnak, mielőbb forduljanak kezelőorvosukhoz!

 

A Proteus-fertőzés kiváltó okai

A Proteus-fajok leggyakrabban az emberi bélrendszerben fordulnak elő a normális bélflóra részeként. Kórházi környezetben nem ritka, hogy a baktériumok mind a betegek, mind a kórházi személyzet bőrét és szájnyálkahártyáját kolonizálják. A fertőzés elsősorban ezekből a rezervoárokból történik.

 

A Proteus mirabilis gyakori kórházi kórokozó, ezért a kórházi bennfekvés, állandó katéter viselése, krónikus belgyógyászati betegségek (tüdőbetegségek, cukorbetegség), legyengült immunrendszerrel járó állapotok (daganatos betegségek, időskor, szteroid-terápiában, immun- és kemoterápiában részesülők) esetén nagyobb a kockázat a fertőzések kialakulására.

 

A Proteus-fertőzés diagnosztizálása

A diagnózis felállításához mikrobiológiai tenyésztés és laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

 

A Proteus-fertőzés kezelése

A legtöbb Proteus-törzs érzékeny a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumokra, kivéve a nitrofurantoinra és a tetracyclinre, azonban mint az Enterobacteriaceae család egyéb képviselőinél is, a Proteusok törzsében is létezik és egyre gyakrabban fordul elő multidrog-rezisztencia (MDR).

 

Az empirikus antibiotikus terápia az alábbiakat jelenti:

 

  • nők nem-komplikált húgyúti fertőzése esetén járóbetegellátás keretében kezelhető a beteg szájon át szedhető fluorokionolonokkal (3 napig) vagy trimethoprim/sulfamethoxazoe-lal (TMP/SMX) (3 napig);
  • nők akut, nem-komplikált pyelonephritis (vesemedence-gyulladás) esetén 7-14 napig kezelendők szájon át szedhető fluorokinolonokkal, egydózisú ceftriaxon vagy gentamicin terápiát követő TMP/SMX-zal, vagy szájon át szedhető cephalosporinnal vagy fluorokinolonnal 14 napig járóbetegellátás formájában. Kórházi ellátás keretén belül intravénás ceftriaxon, fluorokinolon, gentamicin (plus ampicillin) vagy aztreonam kezelés szükséges a láztalanságig, majd szájon át szedhető fluorokinolonok, cephalosporin vagy TMP/SMX alkalmazandó 14 napig a kezelés befejezéseként;
  • komplikált húgyúti fertőzés esetén férfiak és nők esetében 10-21 napos szájon át szedhető antibiotikus kezelés szükséges.

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   baktérium  |   nozokomiális infekció  |   kórházi fertőzés  |   húgyúti fertőzés  |   állandó katéter  |   immunkomprimált
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít