egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Aspirációnak (idegentest-félrenyelés) nevezzük, amikor testidegen anyag kerül a légutakba. Az idegentest elzáródást okozhat a gégebemenet, a légcső, a hörgők szintjében. Ilyenkor normál esetben a köhögési reflex eltávolítja az idegentestet – de előfordul, hogy ez nem sikerül. Ilyen esetben azonnali beavatkozásra van szükség, mert a jelenség fulladásos halálhoz vezethet.

 

A fulladásos tünetek csillapodhatnak, amikor az idegentest valamelyik főhörgőbe vagy még lejjebbi területen szorul be – mivel ilyen esetben az egyik tüdőfél működőképes marad. Az érintett területtől lejjebb eső tüdőrész azonban ilyenkor légtelenné válik, és bár fulladásos, életet veszélyeztető tünetek már nem jelentkeznek, az érintett területen tüdőgyulladás, tüdőtályog alakulhat ki.

 

Az aspiráció előfordulása

Az idegentest-aspiráció jellemzően kisgyermekeknél alakul ki (lásd: Aspiráció újszülöttkorban), míg az étel aspirációja az időseknél is viszonylag gyakori a nyelési nehézség miatt. A gyermekek életkori sajátosságukból sok mindent a szájukba vesznek, az apróbb tárgyak (fémpénz, bab, apró játékok, gomb stb.) belégzésével pedig könnyen elzáródhat a légút. Nyelési nehézség vagy reflux esetén az étel, ital vagy gyomortartalom aspirálása gyakori.

 

Az aspiráció fajtái és tünetei

A tünetek alapján az aspiráció két típusát különböztetjük meg: akut és krónikus aspiráció. Akut aspirációról beszélünk, ha a légutakba kerülő idegentest azonnali fulladásos, köhögéses tüneteket okoz, segítség nélkül eszméletvesztés, halál is bekövetkezhet. Amennyiben az elzáródás nem a teljes légutat érinti, akkor fulladásos tünetek nincsenek, azonban sípoló ki- és belégzés, köhögés, rosszullét jellemzi. Krónikus aspiráció esetén a légutakba kerülő idegentest eljut a kisebb légutakig – a fulladásos tünetek megszűnnek, azonban tüdőgyulladás és tüdőtályog alakulhat ki.

 

Az aspiráció diagnosztizálása

Az akut aspirációt a feltűnő extrém tünetek (fulladás, légzésmegállás) alapján jellemzően egyszerű diagnosztizálni. Krónikus aspiráció esetén azonban egyéb vizsgálatokra is szükség lehet. A diagnózis felállításában segíthet a kórelőzmény pontos felvázolása, emellett fizikális vizsgálat, röntgenvizsgálat vagy hörgőtükrözés is szóba jöhet.

 

Az aspiráció kezelése

Ha az idegentest köhögésre nem távozik, tekintsen be a szájüregbe és a jól látható idegentestet távolítsa el. Amennyiben az idegentest nem érhető el könnyen, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Fulladás esetén a teendőkről bővebben itt olvashat:

 

 

Az elhúzódó köhögés, tüdőgyulladás mögött álló ok krónikus aspiráció is lehet. Ilyen esetben tüdőgyógyászati kivizsgálás, majd a probléma megerősítését követően az idegentest eltávolítása szükséges. Ez általában hörgőtükrözés során megoldható.

 

KULCSSZAVAK
idegentest-félrenyelés  |   félrenyelés  |   belégzés  |   légút  |   elzáródás  |   fulladás  |   fuldoklás  |   köhögés  |   sípoló légzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít