egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Mint minden szervben, az idegrendszerben is képződhetnek rosszindulatú daganatok. Az idegrendszer daganatait két nagy csoportra oszthatjuk: a központi idegrendszeri (koponyaüregi és gerinccsatornabeli) tumorok és az ezen kívül fekvő idegek sejtjeiből eredő, ún. perifériás idegrendszeri daganatok. Ebben az összefoglalóban a gerincvelő és a koponyaüregben található agyidegek rosszindulatú daganatait mutatjuk be.

 

A rosszindulatú daganatokról általánosságban itt olvashat.

Az agydaganatokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

A perifériás idegek rosszindulatú daganatairól szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

 

A gerincvelő és az agyidegek rosszindulatú daganatainak főbb tünetei

A gerincvelő és az agyidegek daganatainak tünetei elsősorban abból adódnak, hogy a kialakulás helyén bizonyos idegeket nyomnak a növekedésük során.

 

A gerincvelő és az agyidegek tumorainak tünetei az alábbiak lehetnek:

 

  • gerincvelő daganatai esetén leggyakoribb tünet a fokozódó izomgyengeség; emellett, ha a daganat nyomja a gerincvelői ideggyököket, akkor igen erős fájdalom is jelentkezhet és súlyos esetben az alsó testfél teljes bénulását is okozhatja;
  • agyidegek daganatai esetén az érintett agyidegnek megfelelő tünetek jelentkeznek (szaglás-, látás-, hallászavarok).

 

A gerincvelő és az agyidegek rosszindulatú daganatainak típusai

A gerincvelő és az agyidegek rosszindulatú daganatait elsősorban az alapján szoktuk csoportosítani, hogy milyen típusú sejtekből indulnak ki. A központi idegrendszeri daganatok túlnyomó többsége nem az idegsejtekből származik, hanem az egyéb sejtekből (támasztósejtek, ereket felépítő sejtek, agykamrákat bélelő sejtek stb.).  

 

A gerincvelő daganatai leggyakrabban az alábbi típusúak lehetnek:

 

  • astrocytoma: csillag alakú támasztósejtekből ered, műtétileg ritkán távolítható el teljesen, fokozatosan a gliomák egyik legrosszindulatúbb fajtájává (glioblastoma multiforme) alakulhat át;
  • ependymoma: a gerincvelő ostorszerű végágain (filum terminale) alakul ki, a gerincvelői daganatok mintegy kétharmadát teszi ki; sebészi úton nehezen távolítható el, mivel messzire beszűri a környezetét.

 

A cauda equina daganatai leggyakrabban az alábbi típusúak lehetnek:

 

  • ependymoma;
  • schwannoma: az agy- és perifériás idegeket borító vékony burkot, az ún. ideghüvelyt alkotó sejtekből (első leírójuk után: Schwann-sejtek) kiinduló daganat, neurinomának is nevezik – bár ez a típus alapvetően jóindulatú, de leírták már rosszindulatú transzformációját is.

 

Az agyidegek koponyaüregen belüli szakaszaiból eredő daganatok az alábbiak lehetnek:

 

  • schwannoma: az 1. és 2. agyideg kivételével bármelyik agyidegen kialakulhat – ezeket az idegeket ugyanis nem veszik körbe a Schwann-sejtek.

 

A gerincvelő és az agyidegek rosszindulatú daganatainak kiváltó okai

A gerincvelői és agyidegek daganatainak kialakulásában – a rosszindulatú daganatokhoz hasonlóan – valamilyen génmutációnak (öröklött vagy szerzett) van szerepe.

 

A gerincvelő és az agyidegek rosszindulatú daganatainak diagnosztizálása

A gerincvelő és az agyidegek daganatainak gyanúja esetén alapos kivizsgálásra van szükség a pontos diagnózis felállításához.

 

A gerincvelő és az agyidegek daganatainak diagnosztizálásához alkalmazott vizsgálatok:

 

 

A képalkotó eljárások daganatok felismerésében fontos szerepéről itt olvashat bővebben.

 

A gerincvelő és az agyidegek rosszindulatú daganatainak kezelése

A gerincvelő és az agyidegek daganatainak kezelési terve attól függ, hogy milyen kiterjedésű és stádiumú a daganat. A kezelési terv akár több típusú terápiát is tartalmazhat párhuzamosan.

 

A gerincvelői és agyidegi daganatok kezelésére alkalmazott terápiák.

Műtéti eltávolítás

Mindig a tumor teljes eltávolítása a cél, ha a tumor mérete és a beteg állapota ezt megengedi. Az idegrendszert érintő daganatok esetén gyakori, hogy bár szemmel látható a daganat határa, a sejtek mégis beszűrik a környező szöveteket, így az épben való eltávolítás (vagyis a daganat teljes eltávolítása) nehezen valósítható meg. A műtét önmagában ezért a legtöbb esetben nem elegendő, kiegészítő terápiákra is szükség van.

 

Sugárkezelés

A daganat méretének csökkentésére nagyenergiájú röntgensugarakat használnak. Előfordulhat, hogy a műtétet megelőzően alkalmazzák, hogy a daganat mérete csökkenjen és alkalmassá váljon a beavatkozásra. Általában kis frakciókban, naponta kezelik a betegeket, hétfőtől péntekig (hétvégéken nem) 5-6 hétig, de ez a személyre szabott kezelési protokolltól függően változhat.

 

Kemoterápia

A daganat elpusztítására ún. citotoxikus szert (pl. temozolomide, procarbazine, carmustine, lomustine, vincristine stb.) alkalmaznak, melyet jellemzően intravénásan kapnak a betegek. Fő terápia is lehet, de az is előfordulhat, hogy a műtét vagy a sugárterápia kiegészítésére adják.

 

Klinikai vizsgálatok

A legújabb fejlesztésű gyógyszerek forgalomba hozatala előtt a gyógyszercégek nagy betegpopuláción próbálják ki a hatékonyságot és biztonságosságot, amihez a feltételeknek megfelelő betegek csatlakozhatnak. A potenciálisan elérhető vizsgálatokról kérje a kezelőorvos tájékoztatását.

Az onkológiai kezelésekről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
daganat  |   rák  |   gerincvelő  |   agyideg  |   hallóideg  |   látóideg  |   szaglóideg  |   rosszindulatú
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít